Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ROMÂNIA SE USUCĂ! Unde sunt miliardele de euro pentru irigaţii?

Publicat: 17 iunie 2022 - 17:07
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Sistemul Național de Irigații a înghițit până acum un fluviu de bani! Unii beneficiază de apă pentru irigații, alții nu! Guvernanții promit că vor finanța mai departe lucrările de reabilitare.

Până la noi măsuri şi investiţii guvernamentale în irigaţii, numeroși fermieri își văd culturile amenințate de secetă!

 

O SUMĂ URIAŞĂ PENTRU IRIGAŢII


1.500.000.000 euro a acordat Parlamentul României, printr-o lege adoptată în luna aprilie și deja promulgată de președintele Iohannis, pentru reabilitarea infrastructurii prevăzută în Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj, după cum anunța la vremea respectivă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Deținătorii sistemelor de irigații locale au dreptul de a beneficia de finanțare publică nerambursabilă pentru proiecte de dezvoltare rurală de investiții pentru înființarea/reabilitarea/modernizarea și/sau exploatarea sistemelor de irigații locale, avândobligația dotării acestor sisteme cu mijloace de măsurare a consumului de apă și energie electrică pentru irigații.

irigatii 01_b 

 

BANII NU SUNT ÎNCĂ DISPONIBILI


Suma uriașă, deși este prevăzută în lege, nu este încă accesibilă. Pentru asta, potrivit legii, este nevoie ca guvernul să-și asume prin hotărâre Programul Programul Național de Reabilitare și/sau Înființare a Infrastructurii Principale de Irigații și Infrastructurii de Desecare și Drenaj. Miliardul și jumătate de euro este alocat până în 2027.

Documentaţiile tehnico-economice aferente obiectivelor, proiectelor sau categoriilor de investiţii, cuprinse în program, precum și alte investiții în amenajări de îmbunătățiri funciare, se aprobă şi se cuprind în programele anuale de investiţii de către ordonatorul principal de credite, indiferent de valoarea acestora.

 

PROGRAMUL DE IRIGAT A EŞUAT!


Trebuie să amintesc că în România a mai fost derulat, între 2016 şi 2020, un Program Național pentru Reabilitarea Infrastructurii Principale de Irigații, care a beneficiat de o finanțare de 1.200.000.000 de euro, din bugetul național.

Din păcate, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu s-a arătat transparent în privința acestui program. Opinia publică nu știe câți bani publici au fost cheltuiți din suma aprobată inițial, pentru ce lucrări și ce obiective au fost atinse după 2017.

Seceta puternică și chiar extremă din vara anului 2020 a produs efecte dezastruoase în ferme vegetale situate chiar în amenajările de irigații care ar fi trebuit făcute funcționale până atunci!

irigatii 02_b 

PROIECTE DA, IRIGARE BA!

 

Citeşte articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-30 iunie 2022!

Cumpără revista în format electronic AICI!

 

Până când va fi reabilitat Sistemul Naţional de Irigaţii, fermierii din amenajările nefuncționale vor continua să se teamă de secetă!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 593 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?