Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Resturile vegetale, rozătoarele şi... Facebook-ul

Publicat: 14 octombrie 2022 - 16:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şoarecii de câmp pot pune probleme an de an, mai ales culturilor de toamnă. Însă mare atenţie! Nu întotdeauna ceea ce se prezintă pe Facebook este o soluţie universală pentru protecţia plantelor...

Chiar dacă a plouat la începutul lunii septembrie, rezerva de umiditate din sol nu s-a refăcut; mai pe româneşte, seceta din anul 2022 nu a fost încă „stinsă”.

PorumbiÅŸte nelucrată_b Porumbişte nelucrată, îmburuienată, un ascunziş ideal şi o sursă de hrană pentru şoarecii de câmp


SE VĂD URMELE DE ŞOARECI


Ploile de la începutul toamnei sunt ca o gură de aer pentru cultura rapiţei, dar au şi un posibil efect advers şi anume, întârzierea recoltării porumbului.

Şoarecii de câmp (Microtus arvalis) sunt prezenţi an de an, în solele fermierilor. Prezenţa lor este discretă, în schimb putem vedea „urmele” lor, orificiile care corespund intrării în galerie şi golurile care apar în culturi, rezultate în urma hrănirii rozătoarelor. Se pare că schimbările climatice, resimţite din plin şi în ţara noastră, favorizează populaţiile rozătoarelor din câmp.

Orificii care corespund intrărilor în galerie_b

Orificii care corespund intrărilor în galerie

 

RESTURI VEGETALE = HRANĂ PENTRU ROZĂTOARE


Ultimele ierni au fost foarte blânde, fără geruri, practic nu putem spune că au fost ierni în adevăratul sens al cuvântului. De asemenea, mulţi fermieri seamănă grâu în porumbişte. Multe resturi vegetale înseamnă hrană bogată pentru rozătoare sau „căsuţe” pentru sfredelitorul porumbului (Ostrinia nubilallis).

Am observat, pe Facebook, multe postări ale fermierilor despre ce tehnologii folosesc, unii fiind foarte mândri de ei, spunând că nu acceptă nici o părere. Dacă rozătoarele ar putea să aibă acces la Facebook, probabil că, la postări de acest gen, ar aplauda şi ar pune inimioare sau alte emoticoane de acest gen.

De ce? Simplu, ceea ce fac aceşti „mândri” fermieri favorizează, în timp, populaţiile rozătoarelor!

Atac la cultura grâului de toamnă_b

Atac la cultura grâului de toamna

TEHNOLOGIE, NU IMPROVIZAŢIE!


Cu cât sunt mai multe resturi vegetale la suprafaţa solului, cu atât rozătoarele sunt mai favorizate (ca şi multe specii de insecte dăunătoare, la care am făcut referire în articolele trecute).

Acum, dacă ceea ce face un fermier în „bătătura” lui i-a adus profit, asta nu înseamnă neapărat că el este „cel mai tare din parcare” şi este cel mai bun din ţară, neacceptând părerile „profanilor”. Pur şi simplu, poate a avut noroc cu carul!

Dacă ar fi aplicat aceeaşi tehnologie într-o zonă cu o populaţie mare de rozătoare, să zicem la 50 kilometri distanţă, atunci culturile i-ar fi dispărut la propriu şi, cel mai probabil, ar fi devenit mai puţin activ pe Facebook.

 Atac în trifoliÅŸte - plantele au dispărut aproape în totalitate_b

Atac în trifolişte - plantele au dispărut aproape în totalitate

NE ÎMBĂTĂM CU APĂ RECE?!


Un lucru este cert: populaţiile şoarecilor de câmp au crescut în ultimii 10-15 ani şi pun din ce în ce mai multe probleme fermierilor, mai ales în a doua parte a toamnei şi primăvara devreme.

În a doua jumătate a primăverii şi în timpul verii, când vegetaţia este la apogeu, populaţiile rozătoarelor din câmp sunt „mascate”. În toamnă însă, când rapiţa, cerealele sau lucerna sunt mici, orificiile se văd foarte uşor, la fel şi golurile din culturi.

Întrebarea este dacă lecţia anului 2014 a fost învăţată? Sau ne îmbătăm, ca de obicei, pe Facebook, cu apă rece (noi suntem cei mai tari din parcare, nu acceptăm părerile altora) în timp ce rozătoarele îşi văd d-ale lor?!

Atac în lucernieră_bAtac în lucernieră 

 

CULTURI COMPROMISE 100%  


O scurtă aducere aminte despre toamna anului 2014, deşi am mai scris în articolele precedente, referitor la acest aspect. Aşadar, în acel an, în perioada octombrie - noiembrie, atât în sudul şi sud-estul ţării cât şi zonele de vest, atacul şoarecilor de câmp a fost foarte ridicat, condiţiile climatice fiind foarte favorabile.

Drept urmare, fermierii au văzut cum le dispare, la propriu, cultura de grâu şi cea de rapiţă. Nici lucernierele sau trifoliştile nu au fost ferite. Multe sole au fost compromise din cauza atacului şoarecilor de câmp, fermierii fiind nevoiţi să semene iarăşi sau să schimbe destinaţia solei compromise pentru culturile de primăvară!

Dacă toamna este caldă, populaţia şoarecilor de câmp poate să crească foarte mult, ştiut fiind faptul că femelele sunt foarte prolifice, iar maturitatea sexuală a acestora survine la 13-18 zile de la naştere.

 

CUM PROTEJĂM PLANTELE DE CÂMP


Dacă ne întrebăm cum putem scăpa de atacul rozătoarelor... mâine, aceasta este o abordare greşită. Corect ar fi să întrebăm: „Ce putem face pentru a scădea, în timp, nivelul populaţiei şoarecilor de câmp?”. Adică ce măsuri, pe termen mediu şi lung, putem lua?

1. Pe termen scurt, dacă ne confruntăm cu atacuri mari, putem folosi momeli pentru rozătoare. Există şi pe internet o ofertă variată de raticide de la firmele autorizate. Pe viitor ar putea fi folosite dronele pentru lansarea momelilor în zona în care sunt identificate orificiile (am scris şi despre acest subiect, în revista Ferma).

2. Pe termen mediu şi lung, cel mai important este managementul resturilor vegetale, în special cele care provin de la culturile de porumb sau floarea soarelui.

Pierderi mari la recoltarea porumbului înseamnă o hrană bogată pentru ÅŸoarecii de câmp_b Pierderi mari la recoltarea porumbului înseamnă o hrană bogată pentru şoarecii de câmp

 

DIN NOU, PERDELELE FORESTIERE


Cu cât pierdem mai puţine boabe, cu atât este mai puţină hrană pe câmp pentru rozătoare, inclusiv şoarecii de câmp. În ceea ce priveşte resturile vegetale prezente în câmp, acestea au avantaje incontestabile, dar o cantitate prea mare favorizează, în timp, rozătoarele. Despre perdele forestiere s-a tot vorbit în mass-media, s-au scris „tone” de articole, dar situaţia a rămas cam tot aceeaşi. Acestea pot să fie loc de refugiu pentru principalele specii de păsări răpitoare, care au „în meniul lor” diferite rozătoarele de câmp. În absenţa perdelelor forestiere (care nu pot apărea peste noapte), o posibilă soluţie, ar fi amplasarea în fermă a unor refugii artificiale pentru păsări. Pentru acest lucru ar fi nevoie de o cooperare cu specialişii în ornitologie.

 

CUM APAR PE FACEBOOK „ÎNMULŢITORII DE ROZĂTOARE”


La ora la care apare articolul, cel mai probabil, culturile de toamnă vor arăta bine iar fermierii vor posta pe Facebook imagini din câmp. Unii dintre ei, ca de obicei, se vor umfla în pene, în acelaşi timp şoarecii de câmp îşi văd de treabă, aşa cum au făcut de mii şi mii de ani de când au apărut pe Pământ.

Iar când ocazia favorabilă apare, se vor înmulţi şi vor da iama în culturile de toamnă. Cine le dă această ocazie? Simplu, în primul rând cei care se umflă în pene pe Facebook. Eu le spun „înmulţitori de rozătoare”.

Scopul articolului nu este neapărat un pamflet. Pe Facebook putem învăţa unii de la alţii, inclusiv în problema rozătoarelor, a resturilor vegetale sau altor tehnologii. Sau... ne putem umfla în pene, neacceptând alte păreri. Este alegerea fiecăruia!

 

Este foarte important să recoltăm la timp culturile şi să reglăm combinele pentru ca pierderile de recoltă să fie cât mai mici.

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

 

Vizualizat: 1221 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?