Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Reguli esenţiale la fertilizarea de bază cu fosfor şi potasiu!

Publicat: 08 noiembrie 2021 - 10:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fertilizarea cu fosfor prezintă o importanţă deosebită deoarece acest element este prezent liber, la limită, în solurile din România.

Din cercetările existente în acest domeniu, s-a demonstrat că plantele au nevoie de 50-100 kg/ha. Pentru cereale şi plantele tehnice, în majoritatea zonelor din ţară, fermierii aplică între 50 şi 90 kg/ha, deci dozele de fosfor sunt mai mici comparativ cu dozele de îngrăşăminte cu azot. În sol, fosforul participă la numeroase reacţii de schimb şi de reţinere, ca urmare trece în forme greu solubile şi deci greu asimilabile pentru plante.

Utilizarea fosforului din îngrăşăminte se face în funcţie de:

- tipul de sol, reacţia soluslui;

- textură,temperatură,umiditate;

- conţinutul de calciu, oxizii şi hidroxizii de fier şi aluminiu ş.a. ;

Coeficientul de utilizare a fosforului are valori mari când starea de aprovizionare cu fosfor este mică, la o cantitate mică de fertilizanţi şi în prezenţa îngrăşămintelor cu azot. De exemplu, la grâu şi porumb valorile coeficienţilor de utilizare a fosforului din îngrăşăminte sunt cuprinse între 5 şi 25%. La o doză de P40 valorile sunt cuprinse între 15 şi 18%, iar la P80 de 9-11%, iar la P120 de 5-8%.

Fosforul din îngrăşămintele aplicate care nu-i valorificat de către planta pentru care s-a făcut fertilizarea nu este pierdut şi va fi valorificat de planta care urmează în rotaţie.

Fertilizarea Solului_b

Fertilizarea cu potasiu. În comparaţie cu fosforul, potasiul se găseşte în cantitate aproape îndestulătoare în solurile României. În numeroase cercetări efectuate în ţara noastră, a rezultat că la cerealele păioase şi porumb NU s-au obţinut sporuri eficiente economic.

Potasiul este necesar plantelor, acţiunea sa fiind legată de metabolismul glucidelor, are rol important în reacţiile enzimatice din plante,asigură reglarea regimului hidric din plante, conferă plantelor rezistenţă faţă de boli, dăunători, cădere, frângere ş.a. Din aceste considerente, potasiul este apreciat ca element primordial pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.

Aplicarea îngrăşămintelor cu potasiu se face diferenţiat în funcţie de tipul de sol, astfel:

• pe cernoziomuri, la un conţinut în sol de potasiu de 150-200 ppm nu se obţin sporuri de recoltă;

• pe solurile acide care au o cantitate mică de potasiu schimbabil este necesar; efectul îngrăşămintelor cu potasiu depinde de aprovizionarea plantelor cu azot şi fosfor şi de tamponarea efectelor secundare date de aciditate, prin folosirea amendamentelor;

• pe solurile salinizate cu conţinut ridicat de cloruri şi sulfaţi se recomandă folosirea îngrăşămintelor cu potasiu fără clor;

• solurile turboase sunt sărace în potasiu.

 

un articol de

IOAN BORCEAN 

Vizualizat: 5020 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?