Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Recoltat întârziat: Cât vă costă!

Publicat: 17 decembrie 2021 - 16:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Recoltarea cu întârziere a porumbului poate produce pagube însemnate în fermă. Adesea, aceasta depinde de factori pe care fermierii nu îi pot controla. Ce puteţi face, totuşi, ca să evitaţi astfel de pierderi!

În primul rând, factorii climatici pot influenţa foarte mult momentul când fermierii recoltează porumbul. Apoi, acesta depinde şi de precocitatea şi maturitatea hibrizilor pe care îi au în fermă. În mod clar, un hibrid semi-tardiv şi tardiv riscă să fie recoltat mai târziu.

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ FERMIERII ÎNTÂRZIE RECOLTATUL?


„Dacă avem presiune mare de boli şi dăunători, cum se întâmplă acum cam peste tot în ţară, avem atac mare de Ostrinia şi de Helicoverpa, care atacă în special ştiuletele şi tulpina porumbului, aceşti dăunători deschid porţi de intrare pentru boli, care reduc atât cantitativ din producţie şi diminuează şi din calitate.

CATALIN TANATCU BAYER_b

Cătălin Tănaţcu

Odată ce se instalează ciupercile, în special Gibberella şi Fusarium, care provoacă putregaiul tulpinii şi al ştiuleţilor de porumb, în momentul în care depozităm producţia pot apărea micotoxine, care duc la apariţia aflatoxinei, ceea ce face ca porumbul să nu mai poată fi utilizat nici în furajarea animalelor”, spune Cătălin Tănaţcu, reprezentant tehnic Bayer România pe zona de vest.

 

GRÂU SEMĂNAT TÂRZIU: PIERDERI DE 100 KG/HA PE ZI!


O altă consecinţă, dacă se întârzie recoltarea porumbului, este ca fermierii să întârzie foarte mult pregătirea terenului pentru cultura ce urmează să fie înfiinţată pe terenul respectiv, astfel încât lucrările se fac deficitar şi târziu. „De exemplu, la grâu, dacă nu reuşim să semănăm în perioada optimă, fiecare zi de întârziere se poate traduce în pierderi de producţie de până la 100 de kilograme pe hectar pe zi”, mai spune Cătălin Tănaţcu.

 

CE SOLUŢII AU FERMIERII!


„De cele mai multe ori, fermierii sunt limitaţi de factori care nu ţin neapărat de ei. Unii factori îi pot însă controla, şi anume, să aleagă un mix de hibrizi de porumb din grupe de maturitate diferite, ca să poată eşalona recoltatul, astfel încât să finalizeze lucrările în timpul optim”, recomandă Cătălin Tănaţcu.

PORUMB CIUPERCA_b Ştiulete afectat de ciupercă


HIBRIZI CARE PIERD APA RAPID


O caracteristică unică şi uşor de recunoscut a hibrizilor de porumb Dekalb este aceea că, la maturitate, ştiuleţii stau îndreptaţi în jos şi nu sunt acoperiţi complet de pănuşi. Astfel, boabele pierd apa mai repede. Orientarea în jos a ştiuletelui de porumb oferă şi protecţie împotriva încolţirii boabelor.

Ce se întâmplă cu porumbul iernat în câmp? Cum diminuaţi riscul pierderii recoltei!

 

un articol de

VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 968 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?