Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza IGC privind producţia agricolă

Publicat: 20 martie 2020 - 22:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Internaţional al Cerealelor (IGC - International Grains Council), în raportul de la sfârşitul lunii ianuarie a.c., a ridicat la 2.170 milioane tone perspectivele privind producţia mondială totală de cereale în sezonul 2019/2020, în principal datorită ajustărilor privind recolta de porumb, majorată cu 8 milioane tone faţă de prognoza din raportul anterior.

• Estimarea producţiei de porumb a crescut cu 3 mil. tone pentru SUA şi cu 5 mil. tone în China. Odată cu aceste modificări, prognoza pentru stocurile globale la sfârşitul sezonului s-a majorat cu 5 mil. tone, până la 599 mil. tone, mai mică cu 25 mil. tone decât la finalul sezonului anterior.
• Producţia mondială de grâu din acest sezon este prognozată în creştere cu 1% faţă de raportul din noiembrie 2019, în special datorită perspectivei de creştere a recoltei din India. Suprafaţa totală cultivată cu grâu este apreciată la 220 mil. hectare. Proiecţiile preliminare privind creşterea ofertei şi a cererii la nivel mondial presupun şi majorarea consumului, ceea ce ar diminua stocul de la finalul sezonului. Cu toate acestea, stocurilor s-ar putea mări în continuare în China şi India.
• Recolta de soia este de aşteptat să crească în China şi în Brazilia şi va compensa scăderile din alte zone. Aceasta în condiţiile în care în sezonul curent existau premisele pentru o producţie de soia record la nivel mondial. În SUA s-a înregistrat cea mai mică producţie din ultimii şase ani şi astfel prognoza privind producţia mondială de soia în sezonul 2019/2020 este estimată la 342 mil. tone, cu 5% mai redusă decât în sezonul anterior (-19 mil. tone).
• Producţia mondială de orez este estimată de IGC la 499 mil. tone în sezonul 2019/2020 şi stocul de la finalul anului la 177 mil. tone. Volumul comerţului internaţional cu orz este prognozat la 44 mil. tone, în creştere cu 4% faţă de sezonul anterior.

 bursaf220_b

Egiptul a cumpărat grâu din Franţa

La ultima licitaţie (din 30 ianuarie 2020), Egiptul a achiziţionat 180 mii tone de grâu din Franţa, furnizor fiind Glencore, cu livrare în perioada 10-25 martie 2020, la un preţ mediu de 246,10 dolari/tonă (C&F). La licitaţia anterioară, din 14 ianuarie 2020, Egiptul a achiziţionat 240 mii tone grâu de panificaţie, la un preţ mediu de 249,50 dolari/tonă (C&F) din România şi Rusia, cu livrare în perioada 1-10 martie 2020.
Egiptul, prin Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), a alocat aproximativ 6 miliarde de lire egiptene (EGP), circa 1,5 miliarde de dolari, spre a cumpăra în următoarele şase luni cereale pentru nevoile statului, atât din străinătate, cât şi de pe piaţa internă.

Ucraina a exportat 15,6 mil. tone de grâu

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, exporturile de cereale şi de făină din Ucraina în actualul sezon (1 iulie 2019 - 27 ianuarie 2020) au totalizat 35,03 mil. tone, cu 7,84 mil. tone mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului 2018/2019. În intervalul analizat, defalcarea exporturilor pe culturi a fost următoarea: grâu - 15,61 mil. tone (+4,203 mil. tone faţă de perioada similară a sezonului anterior); orz - 3,85 mil. tone (+581 mii tone); porumb - 15,12 mil. tone (+3,19 mil. tone); secară - 5 mii tone (-80,0 mii tone) şi făină - 216 mii tone (+75,7 mii tone).


TABEL: PRODUCŢIA MONDIALĂ DE CEREALE ŞI OLEAGINOASE (IGC)

tabbf220_b

Articol publicat în revista Ferma nr. 3/252 (ediţia 15-29 februarie 2020)

Vizualizat: 410 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?