Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Procente F2F revizuite. Câte pesticide vom folosi?

Publicat: 16 martie 2022 - 12:05
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Deşi este prevăzut clar în strategia 'Farm to Fork' obiectivul privind înjumătăţirea cantităţii de pesticide sintetice până în 2030, statele membre UE ar putea obţine anumite derogări.

Comisia Europeană intenţionează să stabilească drept ţintă obligatorie reducerea cu 50% a cantităţii de pesticide utilizate în agricultură la nivelul Uniunii până în 2030, dar să lase statelor membre libertatea de a-şi stabili propriile obiective naţionale, potrivit unor documente nepublicate încă oficial, însă intrate în posesia jurnaliştilor de la Euractiv.

 

De ce această revizuire?


Autorităţile de la Bruxelles par să-şi fi propus revizuirea Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor, ce vizează diminuarea riscurilor pentru mediu şi sănătate, pentru a o alinia cu obiectivele 'Green Deal', care includea deja ambiţia de a elimina jumătate din pesticidele sintetice, şi partea sa de politică alimentară cunoscută drept strategia 'Farm to Fork'.

 

Cât e de... obligatoriu?


Adoptarea revizuirii este prevăzută pentru a doua jumătate a lunii martie, conform agendei de lucru a Comisiei. Întrucât valoarea procentuală a ţintei de reducere a fost deja stabilită în cadrul strategiei 'De la fermă la consumator', principala problemă nerezolvată se referă la caracterul obligatoriu din punct de vedere juridic al acestui obiectiv pentru fiecare stat membru.

Din câte se pare, aşa cum reiese din documentele consultate de Euractiv, Comisia doreşte să propună ca obiectivele să devină obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE, oferind totuşi statelor membre posibilitatea de a-şi asuma ţinte mai scăzute, în anumite condiţii. „Această formulare ar permite statelor membre să justifice luarea în considerare a anumitor ajustări”, se arată în document. Cu toate acestea, statele membre nu pot stabili obiective naţionale mai mici de 45% decât dacă pot demonstra că nivelul ales este justificat de factori precum modificarea profilului dăunătorilor, în cazul în care apar ameninţări noi.

fermă de pesticide la furcă_b 

Există totuşi un prag minim


Se aşteaptă ca statele membre să comunice Comisiei două obiective naţionale de reducere - unul pentru utilizarea şi riscurile asociate produselor pentru protecţia plantelor (PPP) şi altul pentru utilizarea dePPPmai periculoase - însoţite de date detaliate care permit verificarea faptului că au fost îndeplinite condiţiile cerute.

 

Procente revizuite la 5 ani


Un plan naţional de acţiune care să includă obiectivele de reducere şi detaliile progresului planificat ar trebui actualizat la fiecare cinci ani de către fiecare stat membru. Odată ce vor fi primite planurile, Comisia va revizui cele două ţinte naţionale de reducere comunicate, precum şi justificările oricăror derogări.

Pe de altă parte, în cazul în care Comisia nu este mulţumită de ţintele comunicate de o ţară, ar putea emite o recomandare publică prin care să solicite creşterea nivelului procentual.

 

REVIZUIRE CU ŢÂRÂITA!


„În nici un caz ţintele naţionale de reducere a cantităţii de pesticide pentru 2030 nu pot fi mai mici de 25%”, se specifică în actul de revizuire al Comisiei Europene. În document se mai precizează faptul că ţările membre ale Uniunii Europene sunt libere să-şi stabilească ţinte care pot depăşi chiar obiectivele impuse de regulament.

Omenirea a pierdut în trei decenii 420 milioane de hectare de păduri. De asemenea, 70 la sută din terenurile Uniunii Europene sunt degradate. Comisia spune stop defrişărilor şi eroziunii solului. Află care sunt consecinţele pentru fermieri?

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 600 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?