În zona de vest, cultura de rapiţă necesită multă atenţie din partea cultivatorilor. “Deşi am avut puţină Phoma spp. la începutul primăverii, cu puţină grijă şi ceva tebuconazol am scăpat de ea. Ceutorhynchus este, deşi nu pare, marele duşman al rapiţei, aşa că trebuie urmărit foarte atent şi distrus!”, susţine Alexander Degianski, din Giulvăz, judeţul Timiş.
Start semănat la 25 martie
Fermierul a început semănatul porumbului destul de devreme, pe 25 martie, când temperatura solului era de 7,9 grade C. “Teoretic, adâncimea de semănat este de 10 ori diametrul seminţei semănate. Practic, porumbul îl semănam la o adâncime între 3 şi 9 cm, în funcţie de umiditate, sol şi temperatură. Eu am încorporat sămânţa la 5-6 cm, unde este umezeală”, precizează bănăţeanul.
Potrivit acestuia, la începtul lunii, grâul arăta foarte bine, dar tânjea puţin după apă! “Nu am făcut nici un tratament, nici nu mă grăbesc pentru că e aproape cristal curat de boli, ici-colo o pată de septorioză, nesesizabil. Buruieni nu sunt pentru că e erbicidat din toamnă, aşa că n-are sens să călcăm şi să stresăm grâul”, consideră Alexander Degianski, care este pregătit să intervină cu tratamentele fitosanitare, atunci când va fi cazul.