Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pregătiri pentru VIITOARELE CULTURI de RAPIŢĂ. Atenţie la Sclerotinia!

Publicat: 14 august 2017 - 09:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TEHNOLOGIE AGRICOLĂ. Multiplele avantaje pe care le aduce rapiţa cultivatorilor au făcut ca suprafaţa cultivată cu această plantă să crească foarte mult, punând în pericol chiar amplasarea corectă a culturii. 

Aceasta, ca urmare a atacului de Sclerotinia sclerotiorum, boală gravă care nu permite cultivarea pe acelaşi teren mai repede de trei ani şi nici cultivarea după floarea-soarelui sau soia a plantelor atacate de aceeaşi boală.
Specialiştii menţionează faptul că în cazul apariţiei acestei boli, rapiţa nu poate reveni pe acelaşi teren mai repede de 7-8 ani. Din aceste considerente, în ţara noastră rapiţa este cultivată după: cereale păioase de toamnă, cartof timpuriu, mazăre, borceag de toamnă, trifoi roşu - după recoltarea primei coase.

La această dată, toate culturile enumerate sunt deja recoltate, astfel că se pot efectua lucrările solului, de calitatea cărora va depinde şi reuşita semănatului, buna răsărire şi în mare măsură trecerea cu bine peste iarnă.
Cultivatorii de rapiţă nu trebuie să uite că rapiţa este o cultură mare consumatoare de elemente nutritive. Pentru o tonă de seminţe şi cantitatea de biomasă aferentă, consumul specific este de 50-60 kg azot, 30-60 kg fosfor, 40-50 kg potasiu, 50-60 kg calciu, 20-30 kg sulf şi importante cantităţi de microelemente. Înmulţind consumul specific pentru o tonă cu 4-5 tone de recoltă dorită, realizăm că încă din a treia decadă a lunii august, în funcţie de starea de aprovizionare a solului, trebuie să se aplice 200-400 kg/ha de îngrăşăminte complexe, cu raport NPK de 1 la 2 la 2, urmând ca necesarul de azot să fie completat prin fertilizări ulterioare.

Pe larg despre lucrări de sezon în agricultură, în revista Ferma, ediţia 1-15 august 2017!

Vizualizat: 2122 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?