Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Pierderi la recoltare: cauze şi soluţii

Publicat: 02 decembrie 2022 - 09:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În campania de recoltare a porumbului, fermierii fac tot posibilul pentru a avea combina în formă maximă şi gata de funcţionare, asigurându-se că vor reduce atât pierderile, cât şi deprecierea calităţii recoltei. 

Momentul în care bobul a ajuns la maturarea deplină este atunci când conţinutul de apă din acesta a coborât sub 30%. Conform Institutului sectorului vegetal din Franţa - Arvalis, citat de APPR, standardele de comercializare ale porumbului impun ca loturile să aibă o umiditate sub 15%, maxim 5% boabe sparte şi sub 3,5% corpuri străine.

 

ATENŢIE LA DETALII


 Foto 1 demo OROS Ialomita porumb_b

Primul pas pentru o producţie curată este verificarea ş curăţarea tuturor echipamentelor implicate în procesul de strângere a recoltei. 

Pentru a asigura o performanţă fiabilă în timpul recoltării, la combină verificaţi cantitatea de ulei, ungeţi toţi rulmenţii, lubrifiaţi lanţurile, verificaţi tensiunea curelei şi orice semne de uzură excesivă a pieselor.

Scopul este de a rula combina în „punctul cel mai favorabil” unui echilibru între calitatea cerealelor şi randamentul de lucru, ceea ce necesită o combinaţie de ajustări ale combinei şi funcţionare constantă. Reglaţi combina conform recomandărilor producătorului. În timpul funcţionării, încercaţi să porniţi maşina aproape de capacitatea maximă şi reglaţi viteza de deplasare pentru a asigura un flux constant de material.

Ajustările se fac începând din faţă spre partea din spate a combinei. Headerul ar trebui să livreze un flux uniform de ştiuleţi, cu cât mai puţine resturi vegetale. Asiguraţi-vă că se previne blocarea cu tulpini. Sincronizaţi viteza de tăiere cu viteza de deplasare. Evitaţi doborârea plantelor înainte ca acestea să intre în header, în special în virajele strânse.  

 

REGLAJE PENTRU EFICIENŢA RECOLTĂRII


Viteza la sol este unul dintre cei mai importanţi factori pe care un operator de combine îi poate controla pentru a îmbunătăţi eficienţa recoltării. De aceea se impune potrivirea vitezei combinei cu randamentul recoltei şi condiţiile de recoltare. Viteza excesivă la sol are ca rezultat pierderi mai mari în aproape toate etapele recoltării. Viteza la sol prea mică poate să scadă randamentul de treierat, crescând consumul specific de combustibil.

 

AFLĂ PIERDERILE ÎN 6 PAŞI! Citeşte articolul integral în revista Ferma, ediţia 15-31 OCTOMBRIE, rubrica FERMA4.0!

 

Comandă revista în format electronic AICI!

un articol de

OLIVIA FIRI

Vizualizat: 1032 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?