Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

“Paradisul legumelor”, o lecţie de business

Publicat: 02 iunie 2010 - 14:00
6 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Săturându-se să vadă doar la televizor cum se poate face agricultură performantă, legumicultorii din judeţul Arad s-au încumetat să spargă tiparele înfiinţând, după lege, primul grup de producători legumicoli din România.

Click pe poza pentru galerie!

Dincolo de curajul lor, iniţiativa legumicultorilor arădeni din Curtici şi Macea, de a se reuni într-un autentic grup de producători, constituie o adevărată lecţie de business agricol.


De ce un Grup de producători?

Istoria Grupului de producători “Paradisul legumelor” Curtici&Macea din judeţul Arad începe în octombrie 2005, data înfiinţării, urmând ca recunoaşterea preliminară să aibă loc în ianuarie 2008, conform Hotărârii de Guvern nr. 1078 din 2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producători recunoscute preliminar şi organizaţiilor de producători în sectorul fructe şi legume.

Totul a pornit de la dorinţa oamenilor de a-şi valorifica produsele în comun, economisind astfel resurse importante în procesul de desfacere a mărfii, dar mai ales câştigând enorm prin capacitatea de a negocia preţul şi condiţiile vânzărilor.

“A fost o muncă extrem de anevoioasă, ne-am lovit de birocraţie, de lipsa legislaţiei, de o grămadă de probleme. Dar am întâlnit şi sprijn din partea unor autorităţi. Consider că cel mai mare merit este al membrilor asociaţi, care au dorit mult ca noi să avem un astfel de Grup”, mărturiseşte Ioan Moţ, preşedintele Consiliului de Adminstraţie al Grupului de producători Paradisul legumelor Curtici &Macea.

Astăzi, Paradisul legumelor reuneşte 43 de producători de legume din judeţul Arad, majoritatea provenind din localităţile Curtici şi Macea. Membrii asociaţi deţin împreună 280 de hectare de teren agricol în proprietate, însă doar 120 de hectare sunt cultivate exclusiv cu legume, din care 20 de hectare reprezintă culturi protejate (sere şi solarii) şi 100 de hectare sunt cultivate cu legume în câmp deschis.

 

Premieră naţională la Curtici

Cu siguranţă, cea mai notabilă realizare a Grupului de producători Paradisul legumelor constă în construirea unui depozit modern, situat la intrarea în localitatea Curtici. De fapt, însăşi existenţa Grupului este condiţionată, implicit, de dotarea cu un astfel de depozit.

Construit pe o suprafaţă de 950 de mp, depozitul este prevăzut cu funcţiuni şi utilităţi de ultimă generaţie, care respectă toate standardele de mediu şi de securitate alimentară. Cea mai mare parte a depozitului este alocată activităţii propriu-zise de depozitare şi sortare a mărfii, completată de un spaţiu administrativ.

“Suntem dotaţi cu absolut toate cele necesare desfăşurării activităţii, de la operaţiunile de sortare, manipulare a mărfii şi până la sistemul IT . De altfel, până la sfârşitul lunii mai 2010 vom face şi o inaugurare oficială, în scopul promovării Grupului”, declară Ioan Moţ.

Întreaga investiţie se ridică la circa 600.000 de euro, bani proveniţi din trei surse: 25 la sută din fonduri proprii ale membrilor asociaţi, 25 la sută din fonduri de stat şi 50 la sută din fonduri europene.

“Eu cred că momentul cheie al construirii depozitului a fost acela când asociaţii au înţeles să contribuie cu banii acordaţi de stat, prin ajutorul de minimis. Practic, cu toţii am depus acei bani, primiţi de la stat ca subvenţii, drept avans pentru demararea investiţiei în depozit. Diferenţa a venit de la stat şi dintr-un credit contractat de la CEC Bank, singura instituţie bancară care ne-a ajutat", explică Ioan Moţ.


Cum funcţionează depozitul de la Curtici?

După recoltare şi o sortare preliminară, produsele agricole sunt transportate din ferme direct la depozitul Grupului de producători. Aici, după întocmirea formelor de recepţie şi transport, legumele sunt sortate, spălate şi ambalate în funcţie de cerinţele beneficiarilor finali, adică magazinele de desfacere. În funcţie de necesar, asociaţia poate achiziţiona cantităţi suplimentare de legume şi de la producători dinafara Grupului.

Desigur, existenţa unui Grup de producători, dotat cu un spaţiu de depozitare corespunzător, conferă o serie de avantaje, axate în primul rând pe capacitatea tehnică de livra marfă către marii retaileri, respectând condiţiile cerute de comercianţi: cantitate, calitate, ambalare corespunzătoare, aprovizionare la o anumită frecvenţă.

Un alt avantaj major, care derivă practic din primul, constă în capacitatea de negociere a preţului, având în vedere faptul că un Grup de producători poate satisface toate condiţiile de calitate şi volum solicitate de supermarketuri. Existenţa unei astfel de forme de organizare a producătorilor conferă partenerilor de afaceri credibilitate, ceea ce, în final, se poate regăsi în posibilităţi multiple pentru încheierea de contracte avantajoase.

În afară de avantajele legate de desfacerea propriu-zisă, un grup de producători prezintă o serie de beneficii în ceea ce priveşte alte activităţi conexe, cum sunt aprovizionarea, transportul, promovarea produselor.

Actualmente, membrii asociaţi cultivă suprafeţe diferite cu legume, în funcţie de capacitatea şi puterea financiară a fiecăruia. Însă pentru a da randamentul maxim, în opinia lui Ioan Moţ, un fermier din cadrul Grupului de producători ar trebui să lucreze cel puţin 2.000 mp de teren acoperit, respectiv un hectar de legume în câmp deschis.

“Pe viitor, noi ne propunem în mod clar creşterea suprafeţelor cultivate cu legume. Suprafaţa totală din cadrul asociaţiei este de 280 de hectare, deci avem pământ suficient pentru a ne extinde", spune Ioan Moţ.

 

Viitor promiţător

Printre primele lucruri planificate de Grup, se numără completarea bazei materiale, prin achiziţionarea a încă cinci maşini de distribuţie a mărfii, precum şi două mijloace de transport necesare pentru colectarea legumelor din ferme.

Concomitent, administraţia Grupului îşi exprimă interesul pentru creşterea numărului de membri asociaţi, fiind aşteptaţi să se alăture arădenilor şi legumicultori din alte zone de vest ale ţării. “Chiar acum avem spre aprobare şase noi cereri de intrare în Grupul nostru, primite într-o lună de zile.

În principiu suntem deschişi pentru astfel de iniţiative, trebuie însă să cădem de acord asupra unor condiţii. Avem semnale că şi alţii ar dori să ni se alăture, dar probabil aşteaptă să vadă cum merge treaba în asociaţie”, mărturiseşte Ioan Moţ.

Până una alta, cel mai bun semnal este că Grupul din Curtici a reuşit să încheie trei contracte importante pentru desfacerea produselor. Este vorba, după cum ne spune Ioan Moţ, de o comandă de 1.500 de tone de lubeniţă, pentru o companie din Ungaria, respectiv două comenzi venite din partea a două supermarketuri arădene, pentru diverse legume. Şi ăsta nu e decât începutul...

 

INTERMEDIARII ŞI IMPORTATORII SUNT FAVORIZAŢI ÎN DETRIMENTUL PRODUCĂTORILOR


Cheltuielile cu ambalarea. Preşedintele Consiliului de administraţie al "Paradisului legumelor" are însă de semnalat şi câteva deficienţe, care ar trebui supuse atenţiei autorităţilor. În principal, neajunsurile legumicultorilor sunt legate de partea financiară, cum este, de exemplu, abrogarea subvenţiilor pentru cheltuielile cu ambalarea produselor. “Pentru noi este de mare ajutor ca aceste cheltuieli, cu ambalarea produselor, să fie subvenţionate.

După cum se ştie, supermarketurile ţin mult la ambalare, deci legumicultorii sunt obligaţi să fie atenţi la astfel de aspecte. Fără subvenţii, preţul de cost este ridicat substanţial tocmai de cheltuielile cu ambalarea şi etichetarea produselor”, explică Ioan Moţ.

Accesul pe pieţele de gros. O altă problemă cu care se confruntă legumicultorii din Arad se referă la intrarea pe anumite pieţe, cum este piaţa de gros destinată legumelor şi fructelor din Timişoara. „Deşi am depus o cerere pentru închirierea uni spaţiu în piaţa de gros din Timişoara, administraţia ne-a ignorat, spunându-ne că nu există disponibil pentru noi.

Noi însă ştim că pentru alţii, cum sunt diverşii comercianţi, de exemplu, se găseşte suficient spaţiu, în timp ce pentru producători, nu. Ceea ce nu este în regulă”, susţine Ioan Moţ.

Nu în ultimul rând, preşedintele CA al Grupului de producători arădeni reclamă întârzierile privind plata subvenţiilor şi decontările cheltuielilor eligibile, potrivit legii.

Vizualizat: 712 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
6.
Un posibil raspuns?
|
02. 28, 2011. Monday 10:47
Va invitam la un dialog deschis cu argumente si dovezi. Sub protectia anonimatului orcine face afirmatii tendentioase! Curaj Redactia
5.
adevar sau minciuna
|
02. 27, 2011. Sunday 14:26
pana la urma care este adevarul? de ce ne raspundeti la acuzele aduse,astfel spus nu oamenii stau in asteptare ci dvs trebuie sa-i convingeti ca treaba merge si de cele este teama ca "nu vor fii tepuiti" cum se intampla prin Romanica,caci nu mai ai incredere in nimeni,nici in cei mai apropiati.Va asteptam cu lamuriri,mici intreprinzatori sunt cu ochii pe dvs. Succes !!!
4.
ASOCIATI TEPUITI
|
12. 30, 2010. Thursday 23:01
Daca intrebi membrii grupuluiai surpriza sa afli ca au fost tepuiti.Functionarea depozitului este falimentara,iar d-ul din poza de ce si-a abandonat solariile dintre SOFRONEA si CURTICI daca trburile sunt atat de "roze"?
3.
felicitari
|
09. 21, 2010. Tuesday 12:12
intr-o piata neagra , o luminita de speranta apare de la Curtici . Felicitari si mult noroc.
2.
BRAVO
|
06. 19, 2010. Saturday 16:30
NICULE,GREU DE ACUM INCEPE.....MIRCEA CROITORU
1.
BRAVO
|
06. 19, 2010. Saturday 16:28
NICULE,GREU DE ACUM INCEPE,
Rezultate: [6]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?