Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O nouă tehnică de stimulare a productivităţii la grâu

Publicat: 17 aprilie 2018 - 10:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cercetătorii britanici au reuşit să izoleze o genă care controlează forma şi mărimea spicelor de grâu, descoperire care ar putea ajuta cultivatorii să obţină creşteri de randament la una dintre cele mai importante culturi agricole din lume.

grau-spic_bOamenii de ştiinţă de la John Innes Centre din Norwich, Marea Britanie, susţin că mecanismul genetic pe care tocmai l-au descoperit este, de asemenea, relevant pentru arhitectura inflorescenţei altor cereale importante, inclusiv porumb, orz şi orez. Identificarea genetică a unei trăsături relevante din punct de vedere agronomic reprezintă o piatră de hotar semnificativă în cercetarea grâului, o plantă cu un genom complex.

Constatările, publicate în revista The Plant Cell, oferă cultivatorilor un nou instrument pentru a accelera eforturile globale de îmbunătăţire a potenţialului productiv la grâu. Studiul evidenţiază, totoată, o serie de tehnici de generaţie viitoare disponibile pentru cercetarea fundamentală a grâului, cultura cea mai răspândită din lume.

Studiul a arătat că o genă numită Teosinte Branched1 (TB1) reglează arhitectura inflorescenţei de grâu, stimulând înfrăţirea la baza plantei.

Vizualizat: 725 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga A inceput INDAGRA! Semănat în sistem No-till
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?