Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

O.C.S. - OCHII CÂT SARMAUA!

Publicat: 11 octombrie 2018 - 01:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Să copiezi ce vezi este o greşeală. Să adaptazi ce vezi este o necesitate”. Acest citat credem că reflectă realitatea pe care o trăim şi în agricultură. Pentru că frecvent întâlnim situaţii în care o verigă tehnologică se face aşa cum s-a văzut la vecinul sau aşa cum a fost expusă la diverse prezentări comerciale.

Să începem cu semănatul... Cartea ne spune că sămânţa trebuie pusă în contact cât mai bun cu solul. În realitatea câmpului, aceasta poate să însemne ca un pat germinativ foarte bine pregătit să nu fie suficient în anii sau în locurile cu toamne uscate. În aceste situaţii, semănăturile trebuiesc tăvălugite, dacă semănătoarea nu face acest lucru prin roţile de tasare. În cazul în care această lucrare se omite (în speranţa unei ploi, care poate nu mai vine) şi pe fondul înlănţuirii şi a altor factori negativi, neuniformitatea lanului se va manifesta pe întreg parcursul vegetativ (foto 1 - lan de grâu). Soiul nu îşi va putea manifesta resursa genetică. Şi nu uitaţi că verigile tehnologice, deci costurile, sunt cam aceleaşi şi în asemenea situaţii.
În medalionul din foto 1 vedeţi importanţa punerii în contact a seminţei cu solul. Odată cu scarificatul, s-a împrăştiat sămânţă de muştar, după care s-a fertilizat. Pe urma roţilor de la fertilizare răsăritul muştarului este mult mai bun.

Foto 1 - Neuniformităţi generate de semănatClick pe poza pentru galerie!

Regulatorii de creştere - exces sau necesitate?
Aşa după cum am mai abordat acest subiect, folosirea regulatorilor de creştere este în unele situaţii o necesitate. Şi la această categorie de produse, uneori unii reglatori dau impresia că doza recomandată este subdozată, mai ales pe fondul posibilităţii reale de aplicare (momentul de intrare în câmp) şi ar necesita o uşoară ajustare a dozei. Impresia este întărită de faptul că produse diferite, cu aceeaşi substanţă activă şi cu aceeaşi concentraţie, au doze recomandate diferite (deşi aici putem discuta un pic despre coformulanţi). Însă supradozarea prea accentuată poate avea efecte prea puternice de inhibare a creşterii (foto 2 stânga). Aici se poate pune ÎNTREBAREA: “Bine, dar nu ăsta este scopul aplicării regulatorilor? Să reducă talia plantelor?” RĂSPUNSUL: ”Ba da, acesta este scopul până la final. Dar nu imediat şi nu atât de accentuat. Discernământul este necesar!”

O verigă tehnologică de fineţe
Ne referim la asigurarea unei stări de sănătate a culturilor. Şi aici este o chestiune de echilibru. După cum nu ne punem pe medicamente de la primul strănut, tot aşa nu trebuie să sărim cu aplicarea de fungicide de la primul simptom de boală pe plante, mai ales în contextul reacţiei diferite a materialului biologic divers. Iarna blândă a făcut ca primele simptome de făinare la cerealele păioase să apară devreme. Am înţeles că de prin februarie au şi fost trimise avertismente în legătură cu acest patogen.
În situaţia din foto 3, primele simptome ale bolii au apărut devreme, însă evoluţia a fost lentă. Până la data la care am făcut fotografia (19.04.2018) fungicidul ar fi fost aplicat dacă s-ar fi putut intra în câmp. Însă chiar şi aşa, la specificul făinării, pericolul nu era foarte mare. Combaterea eficientă s-a făcut cu costuri modice, în echivalentul a circa 70 kg recoltă/ha.
În foto 4 sunt prezentate un lan de orz (stânga) şi un lan de grâu (dreapta) cu o stare de sănătate foarte bună. Până la sfârşitul lunii aprilie nu s-a aplicat nici un fungicid. Deci pentru fermier controlul periodic al parcelelor se poate dovedi foarte profitabil.

Care este prima calitate a unui produs nou?
La ieşirea din iarnă, rapiţa avea simptome sporadice de Phoma. Controlul acestui patogen este relativ uşor şi fermierul are la dispoziţie o gamă foarte largă de fungicide din care să aleagă. În foto 5 sunt două situaţii comparative:
- în stânga, alegerea s-a făcut în principal după criteriul costului/ha dintre produsele eficiente, fără criteriul „ultimelor creaţii”;
- în dreapta, alegerea s-a făcut în principal după produse noi la care s-a negociat preţul.
Cine a avut dreptate? Ambele culturi de rapiţă au o stare de sănătate excelentă. Deci prima calitate a unui produs nou este că este nou. Celelalte rămân de văzut...
Nevoia de verificare permanentă a stării parcelelor este evidentă. În foto 6 este aceeaşi parcelă. Prima dată am văzut partea din stânga. Într-o anumită zonă din parcelă este risc de Bromus. Căutând după Bromus, am dat peste vetre foarte puternice de Gallium (partea din dreapta) care nu erau vizibile din capătul parcelei.
Dacă mai daţi şi peste dăunători (foto 7 - adulţi de Lema), adăugarea unui insecticd va reduce foarte mult volumul de pontă care va fi depusă, deci numărul de larve care vor dăuna.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


DESPRE FRUCTE ŞI PLANTE, PRIETENII NOŞTRI
Din punct de vedere biologic, fructul este partea din plantă care se dezvoltă dintr-o floare şi care conţine seminţele. Deci majoritatea legumelor (vânăta, dovlecelul, ardeiul, roşiile) biologic sunt de fapt fructe. Iar broccoli, ca şi conopida, este o floare.
Poate că spunându-le copiilor aceste lucruri, ceea ce numim legume vor fi acceptate mai uşor şi mâncarea va părea mai bună.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 755 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?