Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

O altă abordare a ZIE - pledoarie pentru semănatul direct în mulci

Publicat: 17 iulie 2018 - 22:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Într-o discuţie purtată recent cu inginerul Alexu Molodoi, tehnologul-şef al Grupului Almos, din judeţul Neamţ, am reţinut câteva dintre observaţiile acestuia cu privire la zona de interes ecologic (ZIE). 

Mai întâi, specialistul s-a declarat de acord cu modificarea Ordinului 619/2015 al MADR. „Este îmbucurător faptul că Ordinul 619 s-a modificat şi nu trebuie să mai întoarcem cultura în anul viitor. Deci semănăm în toamna lui 2018, specificăm la APIA că ne-a răsărit cultura şi în opt săptămâni o putem încorpora în sol”, a susţinut Molodoi.

Alex Molodoi_b

Când muştarul a sărit... sub brazdă!
Apoi, directorul tehnic al Grupului Almos a intrat direct în... brazdă. „Vreau să trag un semnal de alarmă. Grupul nostru s-a axat mai mult pe zona de interes ecologic. Anul trecut am cultivat şi muştar, şi Phacelia, specii pentru amestecuri de culturi secundare. Până la 30 martie aveam termen să desfiinţăm aceste culturi, introducându-le sub brazdă. Dar prin 24-25 martie, în judeţul Neamţ a fost declarat cod portocaliu de către meteorologi. Deci nu aveam cum să intrăm în câmp să lucrăm. Am notificat APIA şi am obţinut o amânare de o lună de zile, reglementată legal, până la 30 aprilie. Ne-am conformat şi a trebuit să întoarcem amestecul de culturi”, ne-a declarat inginerul Alexu Molodoi.
Agronomul nemţean consideră toată această procedură o greşeală, ce vine în „coliziune” cu agrotehnica şi chiar cu bunele practici în agricultură. Redăm în continuare opinia sa: „Este o greşeală! Eu nu aş fi încorporat în sol acest mulci. Amestecul format din muştar şi Phacelia peste iarnă a degerat, din această masă vegetativă s-a format un mulci, un strat uniform de masă vegetativă pe suprafaţa solului. Eu aş fi putut foarte bine să fi semănat cu maşinile mele performante direct în acest strat şi aş fi profitat de umiditatea din sol. Aşa..., am băgat discul, am încorporat sub brazdă acest mulci, am pierdut apa din sol, am semănat... Degeaba am achiziţionat noi semănători performante! Mulciul are un rol important: protejează terenul împotriva eroziunii eoliene, a radiaţiilor solare, iar în timpul tratamentelor erbicidul nu se degradează. În plus, mulciul conservă suficientă apă în sol pentru o răsărire explozivă a plantelor semănate. Restricţiile de acest fel sunt specifice fiecărei ţări. Nu cred că în Franţa sau în alte state comunitare este obligatoriu să întorci cultura!”

Soia - o cultură cu probleme... de ecopolitică!
Alexu Molodoi s-a declarat extrem de necăjit de faptul că şi cultura de soia suferă unele constrângeri. „Avem o problemă cu soia. Folosim şroturi din soia modificată genetic, dar nu este voie să cultivăm OMG! Acum ni se interzice utilizarea produselor pentru protecţia plantelor pe zonele de interes ecologic ocupate de culturi fixatoare de azot, inclusiv soia. Degeaba sunt lansate produse fitosanitare performante, dacă ele nu pot fi utilizate! {i mai departe, nefolosind programele de protecţie la soia, nu vom mai beneficia de acea plată de înverzire, care era un sprijin destul de consistent - 57 euro pe hectar”, a susţinut Alexu Molodoi.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/214 (ediţia 14-31 mai 2018)

 

Vizualizat: 764 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?