Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

LACUNELE TEHNOLOGICE pun piedică PROGRESULUI în agricultură

Publicat: 13 martie 2018 - 12:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tehnologia agricolă trebuie să se bazeze şi pe o sumă de experienţe profesionale trecute, mai recente şi mai puţin recente, din care am învăţat câte ceva şi în prezent aplicăm cele însuşite. 

În prelungirea subiectului abordat în numărul trecut prezentăm situaţii vizibile în câmp, consecinţe ale unor decizii mai bune sau mai puţin bune ale fermierilor în diferiţi ani agricoli.

Rapiţa este o cultură atractivă din punct de vedere economic, numai că este şi o cultură mai delicată. Pentru a confirma aşteptările cultivatorului, în aplicarea tehnologiei agricole acesta trebuie să ţină seama de particularităţile biologice şi morfologice ale rapiţei.

Potenţialul locului nu compensează lacunele tehnologice

Foto 11_b

În foto 1 şi foto 2 este o cultură de rapiţă cultivată în una dintre cele mai favorabile zone ale judeţului Timiş: în apropiere de Lovrin. Încă de la înfiinţare cultura a început cu stângul: sol neuniform pregătit, aplicare nepotrivită a îngrăşămintelor, competiţie cu samulastra culturii anterioare. Locul bun a mai compensat şi a mai ajutat plantele să recupereze, însă starea culturii este departe de potenţialul locului: cultura este cu neuniformităţi evidente de creştere, simptomele de carenţă de nutriţie sunt prezente pe zone mari şi foarte evidente (foto 2).

Foto 22_b
Şi toate acestea pe fondul unei ierni blânde. Ne putem pune întrebarea cum ar fi arătat această cultură după o iarnă ca cea a anului trecut? Pentru comparaţie, în foto 3 avem o cultură de rapiţă evident mult mai bine şi mai uniform lucrată. Şi totuşi puternic afectată de gerul iernii trecute, în ciuda stării excelente la intrarea în iarnă. Sperăm ca aceste rânduri să ajungă şi sub ochii fermierului în cauză, pentru ca în anul agricol care urmează să poată fi mai riguros în aplicarea tehnologiei.

3_b

„Erbicidarea cu perioadele de ger”

În foto 4 putem constata că această iarnă blândă i-a înşelat pe cei care au lăsat unele verigi tehnologice în seama ei. Este vorba de „erbicidarea cu perioadele de ger”. Perioadele de ger curăţau cultura de rapiţă de o serie de buruieni competitoare nedorite, alte specii de crucifere în acest caz. Numai că lipsa perioadelor de ger a făcut ca şi speciile de buruieni să supravieţuiască iernii şi să creeze acum probleme serioase culturii de rapiţă, luând-o înaintea acesteia şi dovedindu-se competitoare serioase. Şi asta în ciuda faptului că acum, prin aplicarea de erbicide, există posibilitatea combaterii unei părţi însemnate a buruienilor crucifere din cultura de rapiţă. Numai că aceste erbicide trebuiau aplicate de mult timp.

4_b

Un articol semnat de MIRELA si OCTAVIAN GULER

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?