Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Insula Mare a Brăilei: Programe ale tehnologiei de vârf pentru culturi de precizie!

Publicat: 09 mai 2018 - 01:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii insulari ai companiei Agricost au căpătat o bună experienţă în corectarea calităţii apei folosite în tratamentele chimice ale culturilor agricole, ceea ce a condus la creşterea eficienţei tehnice şi economice.

O soluţie tehnică deosebit de eficientă pentru reducerea cantităţii de inputuri pesticide utilizate o reprezintă purificarea apei utilizată în programele fitosanitare.  

Soluţia tehnică HYDRO-AFE pentru reducerea dozelor de pesticide   
„Apa pentru tratamente conţine minerale şi are pH incompatibil cu substanţele active ale materialelor fitosanitare, care sunt astfel degradate rapid prin precipitare şi hidroliză. Din aceste motive, pentru creşterea eficienţei substanţelor folosite în tratamentul fitosanitar al culturilor agricole se recomandă utilizarea unei ape curate şi cu pH neutru sau chiar acid. Soluţia tehnică HYDRO-AFE implementată cu succes în Insula Mare a Brăilei constă în înfiinţarea de staţii de tratare a apei. Cu ajutorul acestora se realizează: o filtrare fizică prin care se reţin particulele solide în suspensie (nămol, nisip de nămol etc.); o demineralizare cu ajutorul unui mediu filtrant special, respectiv o raşină de înaltă calitate tehnică, dar şi corectarea pH ului în funcţie de substanţa activă din tratamentul ce urmează a fi aplicat”, a explicat inginerul Gabriel Novac, consilier tehnic al Agricost.  
Această soluţie tehnică de lucru poate aduce economii importante de substanţe pesticide între 25 şi 40% şi o reducere importantă a poluării plantelor şi mediului.
Spre exemplu, efectul tehnic al dozei de 2,0 l/ha Roundop Ready în apa netratată este obţinut la 1,4 l/ha în cazul apei tratate şi cu pH-ul de 2,5.
Soluţia tehnică HYDRO-AFE este implementată de aproximativ doi ani în toate cele 30 de ferme agricole din incinta îndiguită a Insulei Mari a Brăilei.

Starea de vegetaţie a culturilor „văzută” din satelit
De asemenea, SC Agricost SA Brăila are în derulare două noi programe inovatoare ale tehnologiei de vârf. Primul vizeză monitorizarea indicilor de vegetaţie ai culturilor agricole prin imagini satelitare, acoperindu-se astfel întreaga suprafaţă a celor 630 de sole, iar al doilea este un program de fertilizare cu rata variabilă, materializat în teren cu ajutorul sprayere-lor marca John Deere. Acestea utilizează stick-uri de memorie în care sunt introduse hărţile cu situaţia cartării elemenelor nutritive din sol (azot, fosfor, potasiu...), valori grupate în trei ipostaze: slab, mediu şi bine aprovizionat.

Vizualizat: 1128 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?