Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Insula Mare a Brăilei: Programe ale tehnologiei de vârf pentru culturi de precizie!

Publicat: 09 mai 2018 - 01:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii insulari ai companiei Agricost au căpătat o bună experienţă în corectarea calităţii apei folosite în tratamentele chimice ale culturilor agricole, ceea ce a condus la creşterea eficienţei tehnice şi economice.

O soluţie tehnică deosebit de eficientă pentru reducerea cantităţii de inputuri pesticide utilizate o reprezintă purificarea apei utilizată în programele fitosanitare.  

Soluţia tehnică HYDRO-AFE pentru reducerea dozelor de pesticide   
„Apa pentru tratamente conţine minerale şi are pH incompatibil cu substanţele active ale materialelor fitosanitare, care sunt astfel degradate rapid prin precipitare şi hidroliză. Din aceste motive, pentru creşterea eficienţei substanţelor folosite în tratamentul fitosanitar al culturilor agricole se recomandă utilizarea unei ape curate şi cu pH neutru sau chiar acid. Soluţia tehnică HYDRO-AFE implementată cu succes în Insula Mare a Brăilei constă în înfiinţarea de staţii de tratare a apei. Cu ajutorul acestora se realizează: o filtrare fizică prin care se reţin particulele solide în suspensie (nămol, nisip de nămol etc.); o demineralizare cu ajutorul unui mediu filtrant special, respectiv o raşină de înaltă calitate tehnică, dar şi corectarea pH ului în funcţie de substanţa activă din tratamentul ce urmează a fi aplicat”, a explicat inginerul Gabriel Novac, consilier tehnic al Agricost.  
Această soluţie tehnică de lucru poate aduce economii importante de substanţe pesticide între 25 şi 40% şi o reducere importantă a poluării plantelor şi mediului.
Spre exemplu, efectul tehnic al dozei de 2,0 l/ha Roundop Ready în apa netratată este obţinut la 1,4 l/ha în cazul apei tratate şi cu pH-ul de 2,5.
Soluţia tehnică HYDRO-AFE este implementată de aproximativ doi ani în toate cele 30 de ferme agricole din incinta îndiguită a Insulei Mari a Brăilei.

Starea de vegetaţie a culturilor „văzută” din satelit
De asemenea, SC Agricost SA Brăila are în derulare două noi programe inovatoare ale tehnologiei de vârf. Primul vizeză monitorizarea indicilor de vegetaţie ai culturilor agricole prin imagini satelitare, acoperindu-se astfel întreaga suprafaţă a celor 630 de sole, iar al doilea este un program de fertilizare cu rata variabilă, materializat în teren cu ajutorul sprayere-lor marca John Deere. Acestea utilizează stick-uri de memorie în care sunt introduse hărţile cu situaţia cartării elemenelor nutritive din sol (azot, fosfor, potasiu...), valori grupate în trei ipostaze: slab, mediu şi bine aprovizionat.

Vizualizat: 1047 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?