Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Insecta care retează planta de grâu de la colet

Publicat: 01 decembrie 2021 - 17:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Considerat în trecut un dăunător secundar al cerealelor, buha semănăturilor, sau „viermii cenuşii”, pune în primejdie culturile de toamnă. Cât de mult poate dăuna insecta plăntuţelor de grâu?

Principalilor dăunători ai grâului toamna, cum ar fi larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides), viermii sârmă (Agriotes spp.), diferite specii de afide sau muştele cerealelor, li se adaugă mai nou şi buha semănăturilor (Agrotis segetum). Denumirea populară de „viermii cenuşii” vine de la culoarea larvelor complet dezvoltate, care se găsesc în sol.

daunatori de grau de toamna 01_b 

Cu ochii pe larve


Atacul buhei semănăturilor este periculos, deoarece larvele pot reteza plăntuţele de la colet, caz în care putem avea goluri în cultură. Tratamentul seminţelor cu insecticide sistemice, pentru combaterea larvelor gândacului ghebos, a viermilor sârmă sau a afidelor aveau efect secundar şi asupra larvelor buhei semănăturilor. Odată cu interzicerea neonicotinoidelor pentru tratamentul seminţelor, inclusiv la grâul de toamnă, au rămas puţine substanţe active disponibile (care au acţiune de contact) şi s-au creat cele mai bune premise pentru creşterea populaţiilor acestei specii dăunătoare.

 

Ce condiţii meteo preferă?


Toamnele calde şi lungi pot favoriza şi buha semănăturilor. Într-o monitorizare efectuată la INCDA Fundulea, cu ajutorul capcanelor feromonale, am constatat că adulţii (fluturii) buhei semănăturilor au apărut în primăvară cu aproximativ 4 săptămâni mai repede decât se menţionează în literatura de specialitate autohtonă, iar toamna, zborul acestei specii s-a desfăşurat inclusiv în prima jumătate a lunii octombrie, deşi, spre deosebire de anii precedenţi, temperaturile înregistrate în această perioadă au fost mai scăzute.

Adulţi de Agrotis segetum 02_b

Adulţi de Agrotis segetum

Ca şi în alte cazuri, din cauza creşterii temperaturii medii, insectele apar primăvara cu o lună mai devreme, iar toamna se pot găsi mult mai târziu, chiar şi cu o lună - o lună şi jumătate. Ce înseamnă acest lucru? O presiune mare de infestare petru tinerele plăntuţe de grâu.

Despre cele 5 măsuri utile fermierilor citiţi în Revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021!

 

Atenţie, fermieri!


În timp ce buha semănăturilor prosperă şi populaţia acestei specii pare să crească de la un an la altul, fermierii au din ce în ce mai puţine mijloace la dispoziţie, pentru prevenirea şi combaterea atacului acestei specii. Iar recenta scumpire (galopantă aş zice) a inputurilor (inclusiv pesticidele) vine ca o mână de ajutor... pentru insecte. Prin urmare, foarte importante sunt măsurile luate pe termen lung: ce vom face acum pentru ca rezerva biologică a aceste specii să scadă în timp! Este drept că toţi ar trebui să gândească la fel, nu doar un fermier din 100. Nu de alta, dar buha are aripi şi poate zbura pe distanţe lungi.

Buha semănăturilor 03_b

Buha semănăturilor, larvă aflată în ultimul stadiu de dezvoltare

CULTURI PENTRU PRĂDĂTORI!


Buha semănăturilor are mulţi duşmani naturali, diferite specii de paraziţi şi prădători. Pe termen lung, crearea unor refugii, cum ar fi cultivarea benzilor cu flori (strip flowers), ar fi benefică pentru înmulţirea speciilor de paraziţi şi prădători ai principalilor dăunători ai culturilor agricole (inclusiv buha semănăturilor), dar mai este drum lung până când această metodă va fi adoptată de majoritatea fermierilor.

plante de grâu retezate 04_b

Plante de grâu retezate de la colet de larvele Agrotis segetum

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Vizualizat: 1515 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?