Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GRÂUL care dă PRODUCŢIE DUBLĂ faţă de media pe ţară

Publicat: 22 iunie 2017 - 12:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cum se obţin producţii mari de grâu în IMB? După porumb, grâul este a doua cultură de maximă importanţă pentru performerii din Insula Mare a Brăilei, care şi-au propus ca anul acesta să obţină o producţie de 104 000 de tone. În 2016, s-a înregistrat o medie de 6.836 kg/ha, comparativ cu 3.921 kg/ha cât s-a realizat în România.

Pentru aceasta, este nevoie de o tehnologie de cultivare destul de avansată. Acest lucru a fost evidenţiat la ultima ediţie a „Zilei Câmpului” în Centrul de Excelenţă DuPont în IMB.

grigore-mocanu_b

Tehnologii noi pentru depăşirea a 8 tone de grâu la ha
„Nu mai întoarcem pământul, nu facem lucrări ale solului decât o singură dată şi atunci superficial. Ne folosim de o maşină numită Joker, nu ne ducem mai adânc decât 6-7 cm în teren, ocazie cu care păstrăm umiditatea în sol, încorporăm resturile vegetale de la miriştea culturii premergătoare să avem strat organic în care să putem obţinem maximum de randament la toate culturile”, a explicat Grigore Mocanu, consilierul tehnic al Agricost, şi cel dintâi director al IAS Insula Mare a Brăilei, înfiinţat în urmă cu cinci decenii.

Fertilizare optimă a culturii
Apoi, referindu-se la nutrienţii administraţi pentru hrănirea plantelor de cultură, specialistul a susţinut că s-a renunţat la aplicarea pe mirişte a fosforului, element fertilizant blocat de calciul din sol care devine insolubil şi nu mai poate fi preluat de plante. De aceea, se administrează toată cantitatea de fosfor şi potasiu într-o singură dată ca îngrăşământ starter. Pe vegetaţie se aplică doar azotul lichid în trei fracţii, ultimele două prin fertirigare.
„Dăm cam o treime din azot la înfiinţarea culturilor să aibă până la 1 martie când intrăm pe vegetaţie cu prima îngrăşare cu azot. Eşalonarea administrării azotului în trei etape este o metodă pe care o folosim de mai mulţi ani”, a precizat Grigore Mocanu.

tehnologie-grau_b

Desime mai mică la semănat
Potrivit acestuia, prin micşorarea normei de sămânţă la semănat, de la 550 la aproape 300 b.b/mp, s-a mărit distanţa între rânduri, s-au optimizat spaţiul de nutriţie, aerisirea care nu favorizează apariţia agenţilor patogeni şi în acelaşi timp se optimizează procesul de fotosinteză. Astfel că sporul de producţie poate fi, în medie, de peste 25 la sută.

Controlul buruienilor şi a bolilor cu produse DuPont
O mare parte din tehnologia de protecţie a plantelor este furnizată de DuPont. În programele de tratament sunt prezente produsele Granstar Super, erbicid pentru cereale păioase cu spectru larg în combaterea buruienilor cu frunză lată, Evolus, fungicid sistemic cu spectru larg de combatere a bolilor foliare la cereale păioase, Credo, fungicid sistemic pentru controlul bolilor, cu două substanţe active: picoxistrobin 100 g/l şi clorotalonil 500 g/l, şi Acanto Plus, fungicid cu spectru larg de combatere a complexului de boli foliare.

eveniment-in-imb_b

Elemente ale tehnologiei de cultivare
Lotul de grâu de la ferma Gemenele este cultivat cu soiul românesc Glosa; planta premergătoare fiind soia. În total, s-a fertilizat cu 232 kg/ha s.a., din care: N 144 kg/ha, P 58 kg/ha, K 0 kg/ha, S 30 kg/ha. Ca starter s-a utilizat îngrăşământul complex NPK 10,5 23 0 cu 12 S., în doză de 250 kg/ha. De asemenea, pe vegetaţie s-au aplicat trei fracţii de îngrăşământ lichid UAN, prima cu 130 l/ha, iar celelalte două prin fertirigare cu 150 l/ha.
În programul de întreţinere şi tratament s-au poziţionat un regulator de creştere Stabilan, 2 l/ha, şi un biostimulator Terra Sorb Complex I+II 1,5 l/ha. Controlul buruienilor s-a realizat cu Granstar Super (40 g/ha) + Cerlit (0,4 l/ga), tratamentele boli cu Evolus (1 l/ha). Credo (1,5 kg/ha) şi Acanto Plus (0,5 l/ha), iar pentru controlul agenţilor de dăunare s-a folosit Cipemetrin 25 g/ha şi Tiacloprid+Lambda-cihalotrin în doză de (48+8) g/ha. Adjuvantul Trend a contribuit la îmbunătăţirea tratamentelor.

Vizualizat: 6662 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!