Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gheorghe Nițu: Solul se lucrează pe verticală și nu pe orizontală!

Publicat: 15 iulie 2022 - 20:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

„Culturile arată bine la ora asta, bunul Dumnezeu s-a îndurat şi ne-a dat o ploaie agronomică, în jur de 30 de litri care a făcut ca lanurile să arate aşa cum trebuie!”, spune fermierul giurgiuvean Gheorghe Niţu. 

Gheorghe Nitu_b
"Încă din anii ‘75, de când am fost timis cu o bursă în Statele Unite, am descoperit că solul se lucrează pe verticală și nu pe orizontală! Treptat, am trecut la aceast nou tip de abordare, achiziţionând tehnică de mecanizare ultraperformantă, tractoare pe şenile, scarificatoare, agregate complexe pentru a realiza lucrări cât se poate de puține pentru a conserva apa în sol!" - GHEORGHE NIŢU, Agrozootehnica SA Mihăilești


La cei aproape 80 de ani, administratorul Agrozootehnica SA Mihăilești este o adevărată „legendă vie a agriculturii” din partea de sud a României. Cu vocea calmă şi fermă susţine că a avut parte de o toamnă lipsită de precipitații, fapt ce a împins perioadele de însămânțare a primelor culturi cu mai mult în afara epocii optime.

tehnologie grau 02_b

„Seminţele de rapiță au fost încorporate în sol aproape de începutul lunii octombrie, tocmai în speranța că vor beneficia de ploaie. La fel s-a întâmplat şi cu grâul, l-am însămânţat după 20 octombrie. Împingând semănatul mai târziu, am avut şi un beneficiu: am scăpat de atacul afidelor”, susţine veteranul agronom.

Şi aşteptările nu au fost în zadar: frontul de precipitaţii de peste 50 litri/mp a ajutat culturile să răsară, să crească şi să se dezvolte uniform, sănătoase şi bine hrănite. 

 

DILEMA GRÂNELOR: CALITATE SAU CANTITATE?


Gheorghe Niţu spune că soiurile românești de grâu nu te lasă la greu, dar nici nu îți oferă producții record. “De când mă știu cultiv mai multe soiuri. Am început cu 65-70% genetică românească și am ajuns la ora actuală la 25-28%. De ce? Sunt foarte bune pentru panificație, dar în cel mai bun anul agricol n-am trecut de 6 tone/ha. Calitatea nu este plătibilă. Sunt adeptul calității, dar una e să faci 6 tone şi alta 9 tone/ha. Anul acesta am în portofoliu 14 soiuri, din care românești doar trei: Glosa, Ursita și Voinic”, a precizat dr. ing. Gheorghe Nițu.

Sămânţa de grâu din import nu-i aleasă la întâmplare. „După experiențe minuțioase, făcute pe suprafețe mai mici, apoi mai mari, an de an, și-au făcut loc în fermă soiurile: Ingenio (cu producții constante între 7,5 şi 9 tona/ha), Avenue, Apilco, Alcantara, dar și altele, varietăţi care s-au adaptat condițiilor noastre de climă şi sol”, explică giurgiuveanul.   

grau tehnologie_b 

TEHNOLOGIA PENTRU GRÂU


Iată cum explică Gheorghe Niţu paşii făcuţi la înfiinţarea unei sole de grâu: „Imediat după recoltarea rapiței (hibridul PT 298/Agile de la Pioneer, care a dat o medie de 4.200 kg/ha) am făcut o lucrare de dezmiriștire a solului urmată de o scarificare și am așteptat să vină o sfântă de ploaie. Nu s-a întâmplat și atunci am fost nevoiți să fertilizăm după primul discuit cu 200 kg/ha de NPK 18-48-0... Apoi am erbicidat samulastra şi celelalte buruieni cu Biathlon 4D - un produs cu acţiune dublă dată de cele două substanţe active: tritosulfuron (cu acţiune sistemică şi la sol) și florasulam (stopează creşterea buruienilor sensibile în numai câteva ore de la aplicare)”.

 

CALCULE ECONOMICE LA HECTAR


Fermierul pledează pentru o gândire economică sănătoasă şi realistă! În orice fermă, riscurile trebuie calculate și prevăzute. Spune că a întâlnit destui agricultori care, după ce au livrat producţia obţinută, au rămaşi... datori! De aceea atrage atenţia: „Trebuie să ținem cont de fișa tehnologică ajustată economic, să ne gândim foarte atent: facem 5 tone/ha cu economii sau facem 7 t/ha și ne împrumutăm? Împrumutul ăsta, ce cotă are din valoarea patrimoniului? Din valoarea producției mele? Noi, în general, avem o cotă de îndatorare de 10-15-20%. Rentabilitatea în agricultură nu e mare!”

 

SISTEMUL DE LUCRĂRI MINIME

 

Agrozootehnica Mihăileşti administrează circa 4.000 hectare de teren agricol în judeţul Giurgiu. „Noi lucrăm într-un asolament pe cinci ani judicios realizat pentru că agricultura nu se schimbă din temelii. Marii agronomi ai României au stabilit să avem rotaţia culturilor cu avantajele ei. În structura de producţie a societăţii noastre, plantele tehnice ocupă undeva la 20-22%, leguminoasele 10-15%, iar restul în mod egal cereale păioase şi culturi prăşitoare. De bază în fermă este aplicarea sistemului de lucrări minime ale solului (prelucrarea terenului fără întoarcerea brazdei, păstrarea la suprafaţă a resturilor vegetale în proporţie de 15-30% şi  executarea lucrărilor solului şi a semănatului prin una sau cel mult două treceri”, a explicat Gheorghe Niţu.

 

PERFORMANŢĂ PRIN INOVAŢIE


Fermierul a completat subliniind că el promovează o agricultură avansată, cu tehnologii inovative, gândeşte şi răspunde... economic! „Totul e să lucrezi în ore, nu în luni de zile şi chiar trimestre, pentru a păstra apa în sol. Suntem într-o zonă de climă temperat continental şi conservarea apei nu mai e o noutate, este o cerinţă vitală”.

De aceea are ferma înzestrată cu tractoare şi mijloace mecanice ultraperformante, mânuite de operatori suficient de bine instruiţi, pe unii angajaţi îi are de trei generaţii (tractorişti din tată-n fiu, născuţi pe tractoare, pentru tractoare).

În zilele următoare va achiziţiona, din resurse financiare proprii, un agregat complex prin care, la o singură trecere să realizeze pregătirea terenului în totalitate, în parametri optimi de viteză de lucru şi calitate.

 

AGROZOOTEHNICA E PROFITABILĂ!


Gheorghe Niţu, teleormănean la origine, este născut la 10 aprilie 1943, în comuna Vârtoapele. După absolvirea şcolii elementare în sat, a urmat liceul la Turnu-Măgurele şi apoi s-a înscris la Facultatea de Agronomie din Bucureşti. Terminând studiile a fost repartizat să lucreze în multe unităţi agricole de stat şi în organisme centrale de specialitate din Ilfov şiGiurgiu. În anul 2021, Societatea pe Acţiuni Agrozootehnica Mihăilești, administrată de el, a raportat o cifră de afaceri de 15.973.356 lei, profit net 1.933.718 lei, având pe statul de plată 41 de angajaţi.

Pandemia de Covid a bulversat complet omenirea, însă agricultura pare să fi suferit cel mai puţin şi chiar a înregistrat anumite beneficii, cum ar fi dezvoltarea infrastructurii digitale. Click AICI şi vezi 5 inovaţii 4.0 pentru ferma viitorului!

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3411 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?