Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

GERMINAREA OPTIMĂ a seminţelor de legume

Publicat: 21 ianuarie 2018 - 23:05
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O importanţă deosebită în optimizarea procesului de germinare a seminţelor de legume cultivate în spaţii protejate (sere, solarii) o prezintă factorii de mediu, îndeosebi temperatura substratului, umiditatea şi lumina.

Temperatura
Pentru a răsări uniform şi într-o anumită perioadă de timp, plantele au nevoie de o temperatură optimă specifică substratului de cultură. Legumicultorii ştiu că în timpul germinării seminţelor şi până la răsărirea plantulelor este necesară o temperatură constantă a substratului care să permită atingerea unor valori optime pentru fiecare specie legumicolă.

“Dacă se menţine o temperatură a substratului mai scăzută timp îndelungat după declanşarea procesului de germinare sau se înregistrează variaţii mari ale valorilor de temperatură, seminţele pierd cantităţi mari de substanţe hrănitoare de rezervă, iar timpul de germinare se prelungeşte, întârziind, astfel, răsărirea cu până la 10-14 zile. De aceea este necesară asigurarea unei temperaturi constante la nivelul substratului (22-26 grade C), suficientă pentru majoritatea culturilor de legume. În aceste condiţii, răsărirea se încheie în trei-şase, excepţie făcând cultura de salata verde, la care temperatura optimă de germinare este de 18 grade Celsius”, a declarat dr. ing. Marius Petrache, administratorul Marcoser.
Cunoscutul specialist a subliniat că fiecare specie legumicolă are anumite pretenţii faţă de temperatură, iar dirijarea acesteia trebuie făcută diferenţiat, motiv pentru care se recomandă ca în acelaşi spaţiu să se producă simultan numai răsaduri din specii cu cerinţe asemănătoare (de exemplu, ardei cu vinete sau varză cu salată).

rasaduri de rosii_b

Lumina
Germinarea seminţelor de legume trebuie să se desfăşoare la întuneric, lumina nefind necesară. Practic, se procedează la acoperirea cu ziare sau carton a patului germinativ sau a taviţelor alveolare.

Umiditatea
În procesul de germinare, umiditatea trebuie să fie de 100%. Aceasta se sigură prin umectarea completă a substratului de cultură. Înainte de semănare, substratul pe bază de turbă se aşează într-un recipient şi se udă foarte bine. În momentul când se strânge în mână, trebuie să curgă câteva picături de apă.

“Totodată, peste patul germinativ sau tăviţele alveolare acoperite cu ziare sau cartoane de hartie, se pune o folie de polietilenă, aceasta având rolul de a reţine umiditatea optimă germinării. Atenţie, însă, această metodă cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănatul culturilor din timpul iernii, atunci când intensitatea soarelui este mică şi nu creează probleme. În timpul primăverii - şi mai ales în timpul verii - nu se utilizează sub nicio formă acoperirea cu folie, deoarece conduce la sufocarea şi moartea plăntuţelor”, a avertizat dr. ing. Marius Petrache.


Parametrii şi condiţiile necesare germinării optime a seminţelor de legume

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume_b
Sursa: Marcoser

Vizualizat: 7276 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
nicoleta dragomir
|
02. 23, 2018. Friday 01:16
Comentariu editorial
Multumim pentru observatie. Fotografia nu ilustreaza neaparat continutul articolului fiind o fotografie de arhiva. Vom avea mai multa grija pe viitor la corelarea fotografiilor cu textul.
1.
|
02. 21, 2018. Wednesday 20:29

Vad in poza rasaduri in pahare de plastic transparent (incolor). Eu stiam ca n-ar fi bine, din cauza ca astfel radacinile plantei pot ajunge sub influenta directa a luminii naturale.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?