Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

FERTILIZAREA culturilor FURAJERE cu AZOT. Când şi cum aplicăm DOZA CORECTĂ?

Publicat: 27 martie 2017 - 19:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

AZOTUL ASIGURĂ PRODUCŢIA! Fertilizarea cu îngrăşăminte azotate a culturilor furajere perene, primăvara sau în timpul vegetaţiei, e o lucrare tehnologică importantă, de mare responsabilitate, de care depinde nivelul de producţie şi calitatea acesteia. 

Pentru realizarea unor producţii ridicate, de calitate şi eficiente, fertilizarea cu azot este esenţială, mai ales în culturile de graminee perene, de pajişti naturale şi semănate. În acest context, leguminoasele furajere perene (lucerna, trifoiul roşu, trifoiul alb, ghizdeiul, sparceta) îşi produc cea mai mare parte din necesarul de azot pe cale biologică, cu ajutorul unor bacterii fixatoare de azot ce se întâlnesc în nodozităţile rădăcinilor acestor specii de plante. Aceste bacterii transformă azotul din aerul atmosferic în azot mineral, pe care-l pun la dispoziţia plantelor. Pe această cale, leguminoasele îşi asigură peste 70% din necesarul de azot pe toată durata culturilor.

„Aplicarea îngrăşămitelor cu azot în doze relativ mari are o acţiune depresivă asupra producţiei, prin încetarea întregului proces de fixare biologică a azotului atmosferic. Pentru evitarea acestei situaţii, se recomandă ca în culturile de leguminoase perene furajere semănate în cultură pură să se aplice anual, la începutul primăverii, înainte de semănat sau în anii următori de vegetaţie, o doză de 200-250 kg/ha îngrăşăminte complexe, într-o formulă echilibrată a celor trei elemente NPK (15:15:15)”, recomandă prof. Univ. Nicolae Dragomir, într-un articol publicat în revista Ferma.

culturi-furajere-27_bClick pe poza pentru galerie!

Specialistul susţine că, în pajiştile naturale şi semănate, formarea producţiei de bazează pe următoarele surse de azot: mineralizarea materiei organice din sol, azotul fixat pe cale biologică (de către speciile de leguminoase din compoziţia floristică), azotul recirculat din materiile organice excretate de animale în timpul păşunatului şi azotatul aplicat prin fertilizarea organică şi minerală.

Iar în pajiştile formate din amestecuri de graminee şi leguminoase, „cu o participare a leguminoaselor între 10 şi 50%, cantitatea de azot fixat estimată variază între 20 şi 100 kg/ha/an, reprezentând între 18 şi 38% din cantitatea totală de azot exportat prin producţia de fitomasă furajeră realizată. În funcţie de această cantitate de azot fixat, dozele de îngrăşăminte cu azot se diminuează proporţional cu procentul de leguminoase prezente în compoziţia floristică a pajiştilor”, adaugă Nicolae Dragomir.

Pe larg despre fertilizarea culturilor furajere, în revista Ferma, ediţia 15-31 martie 2017!

Vizualizat: 4370 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?