Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii nemţeni vor să cultive cânepă!

Publicat: 16 martie 2018 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima decadă a lunii februarie, un nucleu format din producători agricoli mici şi mijlocii din judeţul Neamţ, care urmăresc creşterea profitabilităţii fermelor pe care le administrează prin introducerea în structura de producţie a unor culturi de nişă, purtătoare de subvenţii cel puţin atractive, s-a întrunit la Girov pentru a întări colaborarea între ei şi a pregăti cât mai bine noul sezon agricol.

Lansarea unei culturi deosebit de profitabile pentru fermieri!
În acest format, strict profesional, Vasile Pop Silaghi, cunoscutul fermier nemţean, a lansat provocarea de a se cultiva cânepă, singura plantă de cultură din care se pot valorifica seminţele, tulpinile şi frunzele şi care are nenumărate utilizări, de la industria cosmeticelor şi până la cea a construcţiilor.
“Există cerere suficient de mare pe piaţă şi am putea fi primii cultivatori de cânepă pentru ulei şi pentru fibră în zona noastră! În Botoşani funcţionează o unitate performantă de procesarea seminţelor de cânepă care are nevoie de materie primă ca poată lucra la capacitatea proiectată de 5.000 t/an. De asemenea, într-un judeţ apropiat, există un alt procesator interesat de fibra de cânepă care poate asigura şi suportul tehnic de recoltare, în măsura în care există o suprafaţă suficient de mare cultivată. Trebuie spus că randamentul la cânepă, în medie, este de 1-1.500 kg/ha; preţul unui kg de cânepă ajunge la un euro, iar costul de înfiinţare a culturii este undeva între 2.400-2.500 lei pe hectar. Şi, atenţie, subvenţia a fost anul trecut de 2.750 euro/ha. Iată, deci, cânepa este o cultură destul de profitabilă. Noi trebuie să căutăm culturi de nişă, care se pretează zonei! Mergând mai departe, ar trebui să ne unim forţele într-o structură organizatorică de tip asociativ. Şi dacă, împreună, vom pune câteva sute de hectare cu aceste culturi de nişă, chiar şi in pentru ulei, atunci pasul firesc următor ar fi construcţia unei microunităţi de procesare”, a susţinut destul de convingător Vasile Pop Silaghi.
Fermierul, care şi-a amintit cu plăcere de anii de practică de la CAP Moldoveni, unde se cultiva peste 200 ha cu cânepă, a declarat public că pentru început va semăna în această campanie agricolă o suprafaţă de 20 de hectare cu cânepă.
Am remarcat că exemplul acestuia va fi urmat şi de cei prezenţi.

„Cupa Fermierului” - o competiţie profesională între cultivatori
În finalului întâlnirii, producătorii agricoli nemţeni s-au declarat de acord să organizeze prima ediţie a „Cupei Fermierului”, o competiţie internă menită să-i apropie tot mai mult şi să stimuleze obţinerea unor rezultate cât mai bune în activitatea de producţie agricolă.

fermieri judetul Neamt_b

Vizualizat: 375 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?