Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii nemţeni vor să cultive cânepă!

Publicat: 16 martie 2018 - 13:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultima decadă a lunii februarie, un nucleu format din producători agricoli mici şi mijlocii din judeţul Neamţ, care urmăresc creşterea profitabilităţii fermelor pe care le administrează prin introducerea în structura de producţie a unor culturi de nişă, purtătoare de subvenţii cel puţin atractive, s-a întrunit la Girov pentru a întări colaborarea între ei şi a pregăti cât mai bine noul sezon agricol.

Lansarea unei culturi deosebit de profitabile pentru fermieri!
În acest format, strict profesional, Vasile Pop Silaghi, cunoscutul fermier nemţean, a lansat provocarea de a se cultiva cânepă, singura plantă de cultură din care se pot valorifica seminţele, tulpinile şi frunzele şi care are nenumărate utilizări, de la industria cosmeticelor şi până la cea a construcţiilor.
“Există cerere suficient de mare pe piaţă şi am putea fi primii cultivatori de cânepă pentru ulei şi pentru fibră în zona noastră! În Botoşani funcţionează o unitate performantă de procesarea seminţelor de cânepă care are nevoie de materie primă ca poată lucra la capacitatea proiectată de 5.000 t/an. De asemenea, într-un judeţ apropiat, există un alt procesator interesat de fibra de cânepă care poate asigura şi suportul tehnic de recoltare, în măsura în care există o suprafaţă suficient de mare cultivată. Trebuie spus că randamentul la cânepă, în medie, este de 1-1.500 kg/ha; preţul unui kg de cânepă ajunge la un euro, iar costul de înfiinţare a culturii este undeva între 2.400-2.500 lei pe hectar. Şi, atenţie, subvenţia a fost anul trecut de 2.750 euro/ha. Iată, deci, cânepa este o cultură destul de profitabilă. Noi trebuie să căutăm culturi de nişă, care se pretează zonei! Mergând mai departe, ar trebui să ne unim forţele într-o structură organizatorică de tip asociativ. Şi dacă, împreună, vom pune câteva sute de hectare cu aceste culturi de nişă, chiar şi in pentru ulei, atunci pasul firesc următor ar fi construcţia unei microunităţi de procesare”, a susţinut destul de convingător Vasile Pop Silaghi.
Fermierul, care şi-a amintit cu plăcere de anii de practică de la CAP Moldoveni, unde se cultiva peste 200 ha cu cânepă, a declarat public că pentru început va semăna în această campanie agricolă o suprafaţă de 20 de hectare cu cânepă.
Am remarcat că exemplul acestuia va fi urmat şi de cei prezenţi.

„Cupa Fermierului” - o competiţie profesională între cultivatori
În finalului întâlnirii, producătorii agricoli nemţeni s-au declarat de acord să organizeze prima ediţie a „Cupei Fermierului”, o competiţie internă menită să-i apropie tot mai mult şi să stimuleze obţinerea unor rezultate cât mai bune în activitatea de producţie agricolă.

fermieri judetul Neamt_b

Vizualizat: 493 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?