Erbicidarea de toamnă la cultura cerealelor a devenit o practică curentă în răndul fermierilor, aceștia optând pentru această lucrare într-un număr cât mai mare de la an la an, datorită avantajelor oferite față de aplicarea clasică, de primăvară, dar și datorită situației impusă de condițiile de mediu.
Ansamblul de factori compus din: temperaturile medii anuale în schimbare, diferențele de temperatură zi-noapte, în unele cazuri rotația inadecvată a culturilor au dus la înmulțirea buruienilor problematice, care s-au adaptat, răsărind încă din toamnăcele mai problematice fiind: iarba vântului (Apera spica-venti),hirușorul (Poa annua), turița (Gallium aparine),rocoina (Stellaria media), ventrilica (Veronica sp.), muștarul sălbatic (Sinapis arvensis)și multe altele. Datorită creșterii temperaturilor medii anuale, multe alte specii de buruieni pornesc în germinație prematur invadând și acaparând lanul înainte de venirea primăverii, necesitând o schimbare a schemei de tratament.
Eficiență crescută, deoarece se elimină concurența buruienilor din stadii tinere de dezvoltare (cotiledoane până la 3 frunze ) când acestea sunt sensibile. Comparativ cu o tânără plantulă,ce are ca scop principal ancorarea primară a rădăcinilor și pornirea în vegetație, una ce a reușit să-și dezvolte mai mult de 3 frunze are deja puse în funcțiune primele sisteme defensive precum: pubescența la nivelul frunzelor și tulpinilor, solidificarea pereților celulari și formarea de către frunze a unghiurilor ce permit scurgerea substanțelorchimice, capacitatea de necrozare și refacere a organelor atacate,sistem metabolic dezvoltat ce poate neutraliza efectele erbicide etc.
Conservarea apei și a elementelor nutritive.Competiția buruienilor în toamnă este mult mai acerbă, motivul fiind acela că cerealele păioase, fiind plante de cultură,au o creșterea și dezvoltareredusă până în primăvară comparativ cu buruienile, iar plantele spontane pot acapara o cantitate ridicată de apă și elemente nutritive, precum îngrășămintele complexe aplicate la semănatul culturii.
Un sol îmburuienat este umbrit și rece, fapt ce influențează negativ capacitatea de absorbție și regimul de hrană al plantelor.Acest fenomen este ușor de observat primăvara când odată cu ridicarea temperaturii atmosferice și a solului are loc o explozie de creștere vegetativă atât din partea cerealelor cât și a plantelor spontane. Buruienile, în general, au o rezistență crescută la temperaturi scăzute iar regimul lor de hrană este mai adaptat la temperaturi joase, acestea reușind să crească și în ferestrele iernii.
Alegerea unei scheme de tratament cu erbicidare de toamnă poate avea și un rol preventiv, mai ales în situația unei primăveri ploioase (ca cea din anul 2020) sau cu temperaturi scăzute, când aplicarea tratamentelor în optimul de controlnu este posibilă. Astfel cultura ajunge în primăvară liberă de buruieni, tratamentele de corecție sunt realizate pe suprafețe restrânse.
Trinity SC este astăzi cea mai eficientăsoluție destinată erbicidării de toamnă datorită multiplelor avantaje pe care le oferă:
Hai să discutăm despre ce putem face pentru cultura ta!
Sună si tu un reprezentant ADAMA!