Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Erbicidarea de toamnă la cereale, o necesitate

Publicat: 12 noiembrie 2021 - 10:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Erbicidarea de toamnă la cultura cerealelor a devenit o practică curentă în răndul fermierilor, aceștia optând pentru această lucrare într-un număr cât mai mare de la an la an, datorită avantajelor oferite față de aplicarea clasică, de primăvară, dar și datorită situației impusă de condițiile de mediu.

Ansamblul de factori compus din: temperaturile medii anuale în schimbare, diferențele de  temperatură zi-noapte, în unele cazuri rotația inadecvată a culturilor au dus la înmulțirea buruienilor problematice, care s-au adaptat, răsărind încă din toamnăcele mai problematice fiind: iarba vântului (Apera spica-venti),hirușorul (Poa annua), turița (Gallium aparine),rocoina (Stellaria media), ventrilica (Veronica sp.), muștarul sălbatic (Sinapis arvensis)și multe altele. Datorită creșterii temperaturilor medii anuale, multe alte specii de buruieni pornesc în germinație prematur invadând și acaparând lanul înainte de venirea primăverii, necesitând o schimbare a schemei de tratament.

 

Avantajele aplicării tratamentelor erbicide în toamnă:

 

Eficiență crescută, deoarece se elimină concurența buruienilor din stadii tinere de dezvoltare (cotiledoane până la 3 frunze ) când acestea sunt sensibile. Comparativ cu o tânără plantulă,ce are ca scop principal ancorarea primară a rădăcinilor și pornirea în vegetație, una ce a reușit să-și dezvolte mai mult de 3 frunze are deja puse în funcțiune primele sisteme defensive precum: pubescența la nivelul frunzelor și tulpinilor, solidificarea pereților celulari și formarea de către frunze a unghiurilor ce permit scurgerea substanțelorchimice, capacitatea de necrozare și refacere a organelor atacate,sistem metabolic dezvoltat ce poate neutraliza efectele erbicide etc.

Conservarea apei și a elementelor nutritive.Competiția buruienilor în toamnă este mult mai acerbă, motivul fiind acela că cerealele păioase, fiind plante de cultură,au o creșterea și dezvoltareredusă până în primăvară comparativ cu buruienile, iar plantele spontane pot acapara  o cantitate ridicată de apă și elemente nutritive, precum îngrășămintele complexe aplicate la semănatul culturii.

Un sol îmburuienat este umbrit și rece, fapt ce influențează negativ capacitatea de absorbție și regimul de hrană al plantelor.Acest fenomen este ușor de observat primăvara când odată cu ridicarea temperaturii atmosferice și a solului are loc o explozie de creștere vegetativă atât din partea cerealelor cât și a plantelor spontane. Buruienile, în general, au o rezistență crescută la temperaturi scăzute iar regimul lor de hrană este mai adaptat la temperaturi joase, acestea reușind să crească și în ferestrele iernii.

Erbicidare_b

Alegerea unei scheme de tratament cu erbicidare de toamnă poate avea și un rol preventiv, mai ales în situația unei primăveri ploioase (ca cea din anul 2020) sau cu temperaturi scăzute, când aplicarea tratamentelor în optimul de controlnu este posibilă. Astfel cultura ajunge în primăvară liberă de buruieni, tratamentele de corecție sunt realizate pe suprafețe restrânse.

Trinity SC este astăzi cea mai eficientăsoluție destinată erbicidării de toamnă datorită multiplelor avantaje pe care le oferă:

  • Are în compoziție trei substanțe active complementare și cu mod de acțiune diferit pentru combaterea celui mai larg spectru de buruieni problemă, monocotiledonate și dicotiledonate, din cultura cerealelor păioase.
  • Acționează prin inhibarea proceselor metabolice asupra buruienilor în curs de germinare, se absoarbe prin hipocotil și coleptil unde întrerupe creșterea acestora, în plus, absorția la nivelul rădăcini conduce la migrarea produsului în frunze și lăstari unde întrerupe procesul de fotosinteză.
  • Este special creat pentru a fi aplicat în postemergență timpurie, până la apariția primelor 3 frunze ale culturii. 
  • Are efect de lungă durată la sol,ceea ce face ca și buruienile ce răsar după aplicare să fie controlate, de cele mai multe ori în primăvară nu mai este nevoie de un alt tratament.

Hai să discutăm despre ce putem face pentru cultura ta!

Sună si tu un reprezentant ADAMA!

Vizualizat: 593 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?