Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Energie produsă în fermă

Publicat: 17 mai 2010 - 13:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, subiectul securităţii energetice, a independenţei energetice şi obţinerii de energie din materii prime care se pot reface într-un timp scurt (resurse regenerabile), a devenit atât de popular încât a depăşit nivelul discuţiilor din mediile ştiinţifice sau guvernamentale, iar acum se bucură de interesul oamenilor de rând.

Click pe poza pentru galerie!

În continuare, redăm un calcul al potenţialului de producţie de energie prin fermentarea deşeurilor agricole şi producerea de biogaz.

 

Potenţialul metanogen al unei microferme

Cantitatea de biogaz care se poate obţine din deşeurile organice ale unei gospodării depinde de mulţi factori, care ţin, invariabil, de structura economică a acesteia. Aici se poate da un exemplu de evaluare a potenţialului metanogen al unei microferme agricole, de tipul celor care se dezvoltă în prezent în mediul rural.

O microfermă de tip agrozootehnic care dezvoltă culturi agricole pe 20 ha pământ arabil, are în exploatare zootehnică 20 vaci de lapte şi 40 porci la îngrăşat, 2 cai, 100 de găini ouătoare şi dispune de numeroase deşeuri agricole precum paie, frunze verzi sau uscate, masă verde rezultată din întreţinerea spaţiilor verzi, tulpini şi lujeri de la zarzavaturile din grădina proprie, precum şi apa menajeră provenită de la cei patru membri ai familiei şi din pregătirea mâncării, poate conta pe potenţialul de biogaz evidenţiat în tabelul 1.

Pentru a stabili viabilitatea reţetei de alimentare a instalaţiei de producere a biogazului se verifică raportul carbon/azot prin operaţiile redate în tabelul 2. Făcând raportul dintre totalul ultimei coloane şi totalul celei de a treia, se obţine raportul C/N pentru întregul amestec: 26.422/1173 = 22,5 = C/N, care este unul bun pentru producerea de biogaz.

În calculul potenţialului de biogaz n-am mai luat în considerare efectul sinergic al amestecului de materii prime care, la rândul lui, potenţează în mod semnificativ producţia de biogaz, în medie, cu circa 10%. Se poate conta deci pe o producţie totală de biogaz, în exemplul considerat, de: 43,75 m3/zi x 1,1 = 48,125 m3/zi. Această cantitate reprezintă producţia brută de biogaz.


Producţia netă vs. necesar

Atunci când fermentatorul de biogaz lucrează în regim mezofil (cel mai frecvent), experienţa arată că, la o execuţie îngrijită şi cu o bună izolaţie termică, autoconsumul de biogaz (necesarul de biogaz pentru asigurarea regimului termic de producţie) nu depăşeşte 20% din producţia brută. În cazul exemplificat va rămâne o cantitate de biogaz disponibilă de: 48,125 m3/zi x 0,8 = 38,5 m3/zi.

Conform unor calcule, pe care din considerente de spaţiu nu le putem reda aici, necesarul de biogaz pentru asigurarea unui confort maxim în cazul unei familii clasice, de patru persoane, care locuieşte într-o casă cu 4 camere (75 m2 şi un volum total de încălzit de circa 200 m3), este estimat la:

- pentru gătit: 1,36 m3/zi;
- pentru apă caldă menajeră: 2,3 m3/zi;
- pentru încălzirea locuinţei: 46,0 m3/zi;
- pentru energie electrică: 24,0 m3/zi;

Necesar total: 73,66 m3/zi.
Scăzând echivalentul energiei termice recuperate, respectiv 18,0 m3/zi, rezultă un total necesar net de 55,66 m3/zi.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului MAKIS, AG 141558/2008.

 

CONCLUZII

• Cantitatea de biogaz disponibilă depăşeşte cu mult necesarul de biogaz în timpul lunilor în care nu este necesară încălzirea locuinţei (circa şapte luni pe an);

• În perioada celor şapte luni există suficient biogaz pentru gătit, apă caldă menajeră şi pentru producerea de energie electrică;

• În anotimpul rece, producţia netă de biogaz ajunge doar pentru pregătirea hranei, pentru apa caldă menajeră şi pentru încălzirea a trei din cele patru camere ale locuinţei.

 

TABEL 1: POTENŢIAL DE PRODUCERE A BIOGAZULUI

Tabel producere biogazClick pe poza pentru galerie!

 

TABELUL 2: VERIFICAREA RAPORTULUI C/N

Tabel raport C/NClick pe poza pentru galerie!

 


ENREG ENERGIA REGENERABILĂ 2010

În perioada 17-19 martie a.c. Expo Arad Internaţional a găzduit cea de-a doua ediţie a târgului internaţional şi a conferinţelor pentru energie regenerabilă şi eficienţă energetică în construcţii şi renovări ENREG Energia Regenerabilă 2010. Evenimentul a reunit peste 60 de expozanţi, aproape trei sute de participanţi la conferinţe şi peste 1300 de vizitatori.

Subsemnatul, în colaborare cu Maria Morar, profesor în cadrul USAMV din Cluj-Napoca, am organizat în ultima zi a târgului o conferinţă pe tema biogazului, subiect care prezintă din ce în ce mai mult interes, fapt dovedit de numărul mare al participanţilor.

Au fost prezentate rezultatele cercetării şi ale proceselor şi tehnologiilor aplicate în domeniul biogazului. S-a pus accent pe utilizarea deşeurilor în combinaţie cu biomasa din agricultură ca materie primă pentru producerea acestui tip de biocombustibil. Lucrările s-au încheiat cu prezentarea unui caz concret de producere şi valorificare a biogazului din deşeuri: cazul fabricii de bere din Timişoara.

Vizualizat: 1500 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
bio combustibil
|
04. 23, 2011. Saturday 21:28
se impoziteaza bio combustibilul sau nu ?daca se foloseste strict in scop propriu?
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?