Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Elemente TEHNOLOGICE pentru o CULTURĂ de SOIA REUŞITĂ!

Publicat: 20 martie 2017 - 10:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Soia poate fi o cultură rentabilă în ferma ta. Este important, însă, să aplici tehnologia optimă de cultură pentru rezultate remarcabile. Iată recomandările specialiştilor DuPont Pioneer!

Plante premergătoare
Cereale păioase (recomandat), sfecla pentru zahăr, porumb. A nu se cultiva după: floarea-soarelui, alte leguminoase (inclusiv soia).

Lucrările solului
Arătura de toamnă este recomandată doar atunci când condiţiile pedoclimatice sunt foarte favorabile executării acestei lucrări (fără bolovani sau curele). Este recomandată lucrarea cu Tiger sau cu orice alt utilaj combinat care să afâneze solul pe adâncimea de minim 25 cm, dar care să lase solul suficient de tasat pentru refacerea capilarităţii.
Aceste lucrări trebuie făcute imediat după ce planta premergătoare eliberează terenul, pentru a beneficia de umiditatea din sol.

Pregătirea patului germinativ

Mobilizarea solului cu combinator prevăzut cu tăvălugi inelari şi nivelatoare. Se poate face imediat după lucrarea de bază dacă semănatul se va efectua cu o semănătoare de precizie cu discuri sau în preziua semănatului în celelalte cazuri.

Fertilizarea
Pentru producţii de peste 4,5 tone/ha, trebuie să se asigure 80-90 kg/ha s.a. N; 55-50kg/ha s.a. P; 35-45 kg/ha K; 55-60 kg/ha s.a. S. Fertilizarea de bază (după arătură şi înainte de discuit/combinator sau aplicat cu Tiger) trebuie să asigure 20% din cantitatea totală de N, 20% din cantitatea de S şi 100% din cantitatea de P şi K. Se pot folosi îngrăşăminte complexe ca 18:46:0, 20:20:20, etc. iar pentru sursa de sulf îngrăşăminte chimice ca Sulfatul de Amoniu. Primăvara la pregătirea patului germinativ: 60% din Azot (Azotat de amoniu/Uree/Sulfat de amoniu), restul de 20% N se va aplica odată cu semănatul. Dacă dispunem de irigaţie este de recomandat a se aplica prin fertigare 30% din cantitatea de N, care nu se va mai aplica la pregătirea patului germinativ.

Semănatul
Sămânţa trebuie să fie certificată (C1), de cea mai bună calitate, tratată cu Nitragin Bac Soia înainte de semănat şi ferită de razele solare.
Atenţie! Pentru pregătirea soluţiei de Nitragin Bac Soia se va folosi apă liberă de clor.
Perioada optimă de semănat este atunci când la adâncimea de semănat avem cel puţin 12 grade Celsius (după data de 15 aprilie).

Densitatea de semănat
55-65 boabe germinabile/m2, adâncimea de semănat 4-6 cm, norma de sămânţă 80-110 kg/hectar, distanţa între rânduri recomandată 40 cm, 55 cm sau 70 cm.

Soia_bClick pe poza pentru galerie!

Întreţinerea culturii
Dacă pregătirea patului germinativ a fost făcută din toamnă, primăvara înainte de semănat se poate face o erbicidare cu glyphosat 1 l/ha, + S Metolaclor 1.5 kg/ha + Metribuzin 0.24 Kg/ha. Ca şi erbicide preemergente se mai pot folosi produse pe bază de: Dimetenamid - P 0.8-1.2 l/ha, Flumioxazin 09 kg/ha. În postemergenţă, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, se recomandă: Tifensulfuron-metil 0.024 kg/ha, Imazamox 1 l/ha. Momentul aplicării este atunci când buruienile sunt în faza de rozetă.
Combaterea buruienilor monocotiledonate în vegetaţie se poate face cu: Quizalofop-P-Etil 0.75 l/ha, Cletodim 1-1.5 l/ha, Fluazifop- P-Butil 1-1.5 l/ha.

Combaterea bolilor şi dăunătorilor
Pentru controlul agenţilor patogeni, echipa de specialişti DuPont Pioneer recomandă utilizarea tratamentelor cu Picoxistrobină + ciproconazol, Mancozeb + Mefenoxam
(Peronospora manshurica), Tiofanatmetil (arsura bacteriană), iar împotriva acarianului roşu, a moliei păstăilor de soia se vor folosi produse care conţin: Cipermetrin 0.025 kg/ha, Hexitiazox 0.04 kg/ha, Clorantraniliprol.

Recoltarea se va face ţinând cont de umiditatea STAS de 14%.

Sursa echipa tehnică a DuPont Pioneer.

Vizualizat: 2028 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CEL MAI NOROCOS VIZITATOR DE LA AGROMALIM 2017

CONSTANTIN PETRAŞ, din Arad, este cel mai nororcos vizitator al Târgului Agromalim din 2017. Acesta a câştigat o junincă gestantă din rasa Bălţată Românească, oferită de Camera de Comerţ Arad, cu sprijinul Revistei FERMA, care a fost sponsor al marelui premiu.
Interviu cu:
CONSTANTIN PETRAŞ
RODICA PETRAŞ
GHEORGHE SĂPLĂCAN, director SCDCB Arad

Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Titan Machinery la Agromalim 2017 Rapiţa, cultura anului în Arad!
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?