Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drumul DE LA GÂND LA FAPTĂ este lung şi greu

Publicat: 14 noiembrie 2018 - 17:00
1 comentarii   | Galerie   | Video 1 2   | Print | Trimite unui prieten

Întrucât suntem încă la începutul anului agricol, ne-am propus să abordăm chestiuni de ordin general, dar importante pentru practica agricolă.

 

A gândi este esenţial. Pentru că totul începe cu un gând, cu o idee. Şi vedem în fiecare zi cât de mult ne afectează ideile şi dorinţele altora... Măcar în ceea ce depinde în mare măsură de noi să încercăm să înţelegem experienţa trecută şi să planificăm cât mai realist pentru viitor. Dar atenţie la inerţia gândului. Pentru că, odată cu trecerea anilor, gândul construieşte mai mult cu experienţe vechi decât cu păţanii noi! Iar pentru că experienţele trecute se pot repeta, iar dacă n-am învăţat nimic din ele putem da greş, prezentăm câteva situaţii din anul agricol trecut pur şi simplu pentru că ele se pot manifesta şi în noul sezon agricol.

Foto 1 - Sensibilitatea diferită la ger a soiurilor de grâu (Şcoala de Soiuri 2018)_b

Foto 1 - Sensibilitatea diferită la ger a soiurilor de grâu (Şcoala de Soiuri 2018)

Foto 2 - Rapiţă după premergătoarea floarea-soarelui_b

Foto 2 - Rapiţă după premergătoarea floarea-soarelui

Foto 3 - Consecinţele excesului de apă la rapiţă_b

Foto 3 - Consecinţele excesului de apă la rapiţă

Soiul productiv, de calitate şi rezistent încă n-a fost creat
Soiul (hibridul) este principalul mijloc de producţie în agricultură. De aceea, alegerea soiului potrivit are mare importanţă. Criteriile de alegere pot fi, şi trebuie să fie, personale, dar obiective (şi doar acesta este un subiect vast şi de multe ori tragic). Din păcate, sunt multe lucruri care pot înşela sau sunt făcute să înşele. Însă oricare ar fi soiul care s-ar putea potrivi specificului, nevoilor sau obiectivelor unei ferme, trebuie să fim foarte conştienţi că el este un organism viu, deci cu siguranţă are şi puncte slabe. Cunoscute ca fiind sensibilităţi despre care nu se prea vorbeşte. Şi tocmai acest fel de neînţelegere face să auzim expresii ca: „Eu nu sunt mulţumit de soiul ăsta” SAU „La mine nu a mers!” De aceea, imediat după ce am căutat la ceea ce se vede pentru a alege, trebuie să căutăm cel puţin la fel de mult după ceea ce nu se vede pentru a proteja.
În foto 1 dreapta este un exemplu de soi mai sensibil la ger. Dacă soiul are caracteristici care convin şi se cunoaşte această sensibilitate, în mod firesc cultivarea lui va fi limitată. Va trebui cultivat în zone cu risc mai redus de geruri accentuate. În fermă va trebui amplasat în locuri mai puţin expuse: expoziţii sudice, soluri cu textură mijlocie (sau soluri calde), să fie evitate zonele văilor sau baza pantelor (aerul rece este mai greu şi se acumulează în aceste zone) etc. De aceea tot în mod firesc acest punct slab se va dori să fie mascat. Deci va trebui căutat, pentru că nu va fi afişat.
În mod similar va trebui procedat şi pentru alte sensibilităţi. Şi nu se vorbeşte prea mult despre sensibilităţi, pentru că nu sunt înţelese şi sunt evitate. Toţi fermierii vor un soi productiv, de calitate, rezistent. Or, aşa ceva nu s-a creat încă, cu tot progresul genetic şi tehnic! Acest lucru trebuie înţeles. Pretenţia „Mie să-mi dea, domle, ăştia, un soi bun” încă nu funcţionează. Vorba unora de la o mare companie: „instrucţia ta este problema ta. Nu este problema noastră şi nici a societăţii!” Noi vă avertizăm doar că lipsa pregătirii corespunzătoare este exploatată, şi numai în agricultură.

Atenţie, culturi la apă!
Vom aborda acum şi unele dificultăţi create prin aplicarea unei tehnologii incomplete sau nepotrivite cu planta de cultură sau cu specificul parcelei.
În agricultură se consumă multă motorină. Unul dintre criteriile unei tehnologii corect aplicate este acela că motorina trebuie să fie al doilea element de cost (nu luăm în calcul arendele concurenţiale). Ca şi în cazul altor elemente de cost, nici motorina nu trebuie risipită. Dar lucrările necesare şi specifice trebuiesc făcute. Dar corect!
În comparaţie cu grâul, rapiţa este o cultură mai sensibilă la excesul de apă. Şi la grâu pot fi pierderi mari, dar la rapiţă poate pieri cultura cu totul. De aceea, acolo unde există risc de climă şi risc de sol (sau „risc pedoclimatic”) pentru acumularea apei în exces şi pe termen mai lung, lucrările de drenaj sunt obligatorii. Cumulativ cu efectul negativ direct asupra plantelor, excesul de apă împiedică aplicarea la timp a altor lucrări necesare. Un exemplu este în foto 3 şi foto 4 la o cultură de rapiţă. După ce gărgăriţa tulpinilor şi gândacul lucios au depus ouăle, pentru ei este o misiune îndeplinită. Noua generaţie le este asigurată. Dar pentru fermier paguba este garantată. În acest gen de situaţii nu puteţi conta pe tratamente cu mijloace avio, pentru că acestea sunt limitate şi strict reglementate.
Eliminarea exesului de apă nu este posibilă sau uşoară în orice situaţie. De exemplu, în zonele în care excesul de apă este cauzat de ridicarea pânzei freatice (foto 5), evacuarea apei în exces se face mai dificil şi cu costuri mai mari.

Foto 4 - Capcană pentru dăunători la rapiţă_b

Foto 4 - Capcană pentru dăunători la rapiţă

Foto 5 - Exces de apă din pânza freatică_b

Foto 5 - Exces de apă din pânza freatică

Foto 6 - Rapiţă îmburuienată cu muştar sălbatic_b

Foto 6 - Rapiţă îmburuienată cu muştar sălbatic

Controlul, nu eliminarea buruienilor
Flora segetală (adică buruienile) este una dintre cauzele principale pentru diminuarea producţiei. Toţi ştiu asta, dar nu toţi vor/reuşesc să ţină buruienile sub control. Spunem că NU VOR, pentru că nu fac ceea ce depinde de ei. Spunem că buruienile trebuie să fie TINUTE SUB CONTROL (deci nu eliminate din natură), pentru că biodiversitatea este cu adevărat importantă.
Controlul buruienilor este o verigă tehnologică complexă. În cele mai frecvente cazuri nu este suficientă o singură erbicidare. La unele culturi, cum este şi rapiţa, în dese situaţii erbicidarea preemergentă corect aleasă poate fi suficientă. Pot apărea însă parcele sau zone de parcelă (foto 6) în care să fie necesare şi aplicări de erbicide în postemergenţă la momentul de sensibilitate al buruienilor.

Risipa poate fi eficientă, dar costă
La grâu, strategia de erbicidare trebuie abordată diferenţiat, în funcţie de riscurile cunoscute de îmburuienare, în primul rând după grupele de buruieni: cu monocotiledonate (foto 7) sau cu dicotiledonate (foto 8). Sau cu ambele grupe. Mai departe trebuiesc cunoscute speciile cu grad mai dificil de control (foto 7 medalion). În funcţie de aceste criterii se stabileşte strategia de intervenţie. Şi ea se aplică. Pentru că este o copilărie să speri că, dacă în urmă cu 2 sau 3 ani ai avut graminee în grâu, nu vei avea şi în acest an. Iar strategia „dăm peste tot” poate fi eficientă, dar este pe bani.
Nu întâmplător am ales fotografiile 7 şi 8. Aveam altele cu imagini mult mai dramatice cu îmburuienări, dar am dorit să vă reamintim că uneori şi la grâu solul ud face imposibile intervenţiile la timpul potrivit.
Progresul tehnologic oferă acum mai multe soluţii de erbicidare preemergentă a grâului de toamnă (foto 9). Fiecare cu un spectru specific de acţiune. Şi fiecare cu un cost specific. De aceea, discernământul este important. Să alegi corect din ceea ce ţi se oferă. Şi să nu spui la urmă „Ce mi-ai dat, domle?” Cum să te aştepţi ca un străin să-ţi cunoască mai bine ferma?

Foto 7 – Grâu îmburuienat cu graminee_b

Foto 7 – Grâu îmburuienat cu graminee

Orice detaliu neglijat, amarnic se răzbună
Atenţie: buruieni dicotiledonate cam nebăgate în seamă ajung să pună probleme serioase (foto 10). Necombătute la timp, chiar cu costuri care pot să pară mai mari la momentul de eficienţă, pot duce la situaţia în care se vor căuta soluţii disperate de erbicidare. Pentru situaţia din foto 10 încă mai este o soluţie. Una dintre cele mai scumpe şi singura. Pe lângă paguba deja făcută prin consumul îngrăşămintelor de către buruieni.
Oameni buni, suntem în anul 2018. Renunţaţi la meteahna de a vă mai interesa ce producţii s-au făcut. Interesaţi-vă ce profit la hectar s-a obţinut. Sau care a fost rata profitului. Şi cum s-a ajuns la aceşti indicatori economici. Veţi constata că este mult mai complex, mai dificil, dar mai profitabil. Totuşi, suntem cu toţii în 2018 iar dumneavoastră sunteţi oameni de afaceri. Iar scopul unei afaceri este obţinerea de profit.
Deci drumul de la gând la faptă este lung şi greu, dar necesar de parcurs. Pentru noi toţi. Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Foto 8 - Grâu îmburuienat cu dicotiledonate_b

Foto 8 - Grâu îmburuienat cu dicotiledonate

Foto 9 - Grâu erbicidat şi neerbicidat preemergent_b

Foto 9 - Grâu erbicidat şi neerbicidat preemergent

Foto 10 - Grâu puternic concurat de buruieni dicotiledonate_b

Foto 10 - Grâu puternic concurat de buruieni dicotiledonate

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 

Vizualizat: 1140 | Video Video 1 2 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

1.
Play Scoala de soiuri 2018

Scoala de soiuri 2018

26 august 2018

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Guler O.
|
11. 19, 2018. Monday 13:21

Bună ziua,
Vă mulțumim pentru interes. Sensibilitatea la frig a soiului de grâu s-a constatat în anul 2018, la desprimăvărare, în condițiile unor temperaturi de minus 16 grade C în data de 28 februarie și minus 18 grade C în data de 01 martie. A fost strat de zăpadă. Soiul afectat de frig a avut o producție de 6.151 kg/ha. În câmpul de experiență producțiile au variat între 6.043 – 9.244 kg/ha. Au fost 34 de variante experimentale, așezate în blocuri randomizate cu 3 repetiții. Mărimea parcelei experimentale – 138 m.p.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?