Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Doza de eficienţă a tratamentelor face diferenţa

Publicat: 16 iulie 2018 - 14:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grija fiecăruia pentru sănătate şi pentru protecţia mediului este lăudabilă. Însă dincolo de intenţiile frumoase rămâne realitatea. Şi este foarte puţin probabil ca într-un viitor apropiat agricultura ecologică să poată satisface nevoia de hrană a populaţiei umane, pe lângă detaliul - deloc de neglijat - că hrana eco este mai scumpă şi nu este accesibilă pentru foarte multă lume. Deci rămânem la mult prea hulita chimizare. Care este folositoare şi se poate dovedi a fi mai puţin dăunătoare dacă este aplicată cu discernământ.

Denumirea de „verigi tehnologice” a fost aleasă foarte potrivit, pentru că etapele de aplicare a tehnologiei agricole pot fi foarte bine comparate cu verigile unui lanţ. Iar tăria unui lanţ este dată de cea mai slabă verigă a sa.

Foto 1 - Eficienţa erbicidării preemergenteClick pe poza pentru galerie!

Erbicidarea preemergentă dă startul culturii
În protecţia fitosanitară a culturilor agricole, prima verigă tehnologică este erbicidarea. Utilitatea erbicidării preemergente este absolut inutil să mai fie pusă în discuţie. Pentru cine se mai îndoieşte, să privească foto 1. Desigur că erbicidarea preemergentă poate să fie mai mult sau mai moderat eficientă, în funcţie de calitatea pregătirii solului, de starea de umiditate a acestuia, de doza aplicată şi de acţiunea specifică a erbicidului folosit. Însă are efect.
Nici un erbicid “nu înţelege” ce doreşte fermierul. Fermierul trebuie să aleagă erbicidul potrivit şi să stabilească doza potrivită. Pentru că doza de eficienţă diferă în funcţie de speciile de buruieni de combătut. În foto 2 şi foto 3 este exemplificată rezistenţa diferită la glifosat a unor specii de buruieni. La doze de glifosat de 8 şi 12 litri/ha, aplicat cu adjuvant. Fotografiile arată starea la 11 zile de la aplicare, un timp încă scurt pentru modul de acţiune al glifosatului. Însă fotografiile sunt relevante pentru a arăta rezistenţa diferită a speciilor de buruieni.

Bolile şi vremea au grăbit coacerea lanurilor
Tot despre chimie este vorba şi în combaterea bolilor plantelor. În acţiunea bolilor asupra plantelor este vorba despre un parazit şi o gazdă. Boala este parazitul şi planta este gazda parazitată. În ceea ce priveşte această relaţie, paguba produsă este în corelaţie directă cu virulenţa parazitului şi cu sensibilitatea plantei gazdă. Chiar şi la aceeaşi specie sunt diferenţe mari de sensibilitate între soiuri, la aceeaşi boală.

Foto 6 - Soi de grâu tolerant la boli foliare_b
Situaţia este ilustrată în foto 4, 5 şi 6. Fotografiile sunt făcute în câmpul de experienţă cu soiuri de grâu. La data de 01 mai s-a aplicat un fungicid pe bază de tebuconazol. În funcţie de combinaţia gazdă-parazit, situaţiile au evoluat de la tratament fitosanitar care putea să nu fie făcut şi până la nevoia aplicării a unui tratament fitosanitar în plus. Aceasta înseamnă că în practica agricolă este foarte bine ca folosirea pesticidelor să se facă în funcţie de starea fiecărei parcele.

Foto 3 - Reacţia speciilor de buruieni la aplicarea de glifosat_b
Necombaterea bolilor foliare are consecinţe neplăcute pentru fermier, grăbind uscarea lanului. În judeţul Timiş, din cele ce am văzut, recoltatul orzului a început la 31 mai. Dar lanul în cauză a fost „ajutat” de boli să se coacă (foto 8). Totuşi, maturarea plantelor în acest an a fost mult mai timpurie şi datorită specificului climatic al anului. În situaţii de stare fitosanitară bună, în jurul datei de 08 iunie au cam început să intre combinele în plantaţiile de orz şi de rapiţă. Deşi la această dată mulţi încă mai lucrau la pregătirea combinelor.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 595 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?