Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Doza de eficienţă a tratamentelor face diferenţa

Publicat: 16 iulie 2018 - 14:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Grija fiecăruia pentru sănătate şi pentru protecţia mediului este lăudabilă. Însă dincolo de intenţiile frumoase rămâne realitatea. Şi este foarte puţin probabil ca într-un viitor apropiat agricultura ecologică să poată satisface nevoia de hrană a populaţiei umane, pe lângă detaliul - deloc de neglijat - că hrana eco este mai scumpă şi nu este accesibilă pentru foarte multă lume. Deci rămânem la mult prea hulita chimizare. Care este folositoare şi se poate dovedi a fi mai puţin dăunătoare dacă este aplicată cu discernământ.

Denumirea de „verigi tehnologice” a fost aleasă foarte potrivit, pentru că etapele de aplicare a tehnologiei agricole pot fi foarte bine comparate cu verigile unui lanţ. Iar tăria unui lanţ este dată de cea mai slabă verigă a sa.

Foto 1 - Eficienţa erbicidării preemergenteClick pe poza pentru galerie!

Erbicidarea preemergentă dă startul culturii
În protecţia fitosanitară a culturilor agricole, prima verigă tehnologică este erbicidarea. Utilitatea erbicidării preemergente este absolut inutil să mai fie pusă în discuţie. Pentru cine se mai îndoieşte, să privească foto 1. Desigur că erbicidarea preemergentă poate să fie mai mult sau mai moderat eficientă, în funcţie de calitatea pregătirii solului, de starea de umiditate a acestuia, de doza aplicată şi de acţiunea specifică a erbicidului folosit. Însă are efect.
Nici un erbicid “nu înţelege” ce doreşte fermierul. Fermierul trebuie să aleagă erbicidul potrivit şi să stabilească doza potrivită. Pentru că doza de eficienţă diferă în funcţie de speciile de buruieni de combătut. În foto 2 şi foto 3 este exemplificată rezistenţa diferită la glifosat a unor specii de buruieni. La doze de glifosat de 8 şi 12 litri/ha, aplicat cu adjuvant. Fotografiile arată starea la 11 zile de la aplicare, un timp încă scurt pentru modul de acţiune al glifosatului. Însă fotografiile sunt relevante pentru a arăta rezistenţa diferită a speciilor de buruieni.

Bolile şi vremea au grăbit coacerea lanurilor
Tot despre chimie este vorba şi în combaterea bolilor plantelor. În acţiunea bolilor asupra plantelor este vorba despre un parazit şi o gazdă. Boala este parazitul şi planta este gazda parazitată. În ceea ce priveşte această relaţie, paguba produsă este în corelaţie directă cu virulenţa parazitului şi cu sensibilitatea plantei gazdă. Chiar şi la aceeaşi specie sunt diferenţe mari de sensibilitate între soiuri, la aceeaşi boală.

Foto 6 - Soi de grâu tolerant la boli foliare_b
Situaţia este ilustrată în foto 4, 5 şi 6. Fotografiile sunt făcute în câmpul de experienţă cu soiuri de grâu. La data de 01 mai s-a aplicat un fungicid pe bază de tebuconazol. În funcţie de combinaţia gazdă-parazit, situaţiile au evoluat de la tratament fitosanitar care putea să nu fie făcut şi până la nevoia aplicării a unui tratament fitosanitar în plus. Aceasta înseamnă că în practica agricolă este foarte bine ca folosirea pesticidelor să se facă în funcţie de starea fiecărei parcele.

Foto 3 - Reacţia speciilor de buruieni la aplicarea de glifosat_b
Necombaterea bolilor foliare are consecinţe neplăcute pentru fermier, grăbind uscarea lanului. În judeţul Timiş, din cele ce am văzut, recoltatul orzului a început la 31 mai. Dar lanul în cauză a fost „ajutat” de boli să se coacă (foto 8). Totuşi, maturarea plantelor în acest an a fost mult mai timpurie şi datorită specificului climatic al anului. În situaţii de stare fitosanitară bună, în jurul datei de 08 iunie au cam început să intre combinele în plantaţiile de orz şi de rapiţă. Deşi la această dată mulţi încă mai lucrau la pregătirea combinelor.
Vă dorim vreme şi vremuri bune!

Text şi foto:
Mirela şi Octavian GULER
Tel. 0744 327217


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)

 

Vizualizat: 573 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?