Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

De ce nu putem renunţa la arătură? Câteva răspunsuri avizate!

Publicat: 03 octombrie 2021 - 21:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii români susţin că în ţara noastră tehnologia no-till nu poate fi aplicată cu succes în orice condiţii. Iată de ce!

• Există areale extinse cu soluri grele, compactate şi nestructurate, ca urmare a faptului că ani la rând s-a arat, cel mai adesea arătura efectuându-se la aceeaşi adâncime.

• Pe de altă parte, efectuarea arăturii se impune măcar periodic, din motive de stare fitosanitară a solurilor.

• În plus, sistemul no-till poate fi adoptat de către fermierii care dispun de irigaţii şi care îşi permit să utilizeze soiuri şi hibrizi cu o capacitate maximă de adaptare la actualele condiţii climatice din România.

În consecinţă, mulţi fermieri ar prefera să aleagă o perioadă de tranziţie, întâi apelând la sistemul minim tillage (lucrări minime ale solului) sau strip-till (prelucrarea solului în benzi).

Click AICI şi află şi alte argumente pro sau contra arătură!

 

Lucrări minime în ferma familiei Florici


Danut tatal si Daniel fiul FLORICI_b

Dănuţ (tatăl) şi Daniel Florici

În zona Moldovei, caracterizată de perioade îndelungate cu secetă, mulţi fermieri aleg, în ultimii ani, sistemul de pregătire a solului prin lucrări minime.

”În ferma noastră din zona Târgu Frumos, jud. Iaşi, efectuăm tot felul de experienţe, pentru a alege varianta optimă de lucru. Astfel, suntem convinşi că, după cum sunt solurile noastre, nu este potrivită o trecere bruscă spre tehnologia no-till. Este nevoie de o perioadă de câţiva ani, în care să lucrăm în sistem minim till. Practic, scarificăm terenul şi îl pregătim pentru ceea ce urmează a fi no-till”, punctau fermierii ieşeni, tată şi fiu, Dănuţ şi Daniel Florici.

În opinia acestora, încorporarea resturilor vegetale prin sistemul minim tillage are o importanţă deosebită, mai ales în areale colinare, aşa cum este şi zona în care exploatează 250 ha de teren. Astfel,se evită eroziunea şi se păstrează structura solului, în condiţiile în care problema apei devine tot mai acută.

 

Tehnologia strip-till


Indicaţii: Este pretabilă pentru culturile semănate distanţat şi este recomandată, în special, în zonele cu un orizont subţire de humus, astfel încât să se poată asigura o nutriţie, o mobilitate şi o mărunţire corespunzătoare a solului. Unul dintre avantajele acestui sistem este acela că se utilizează strict orizontul de sol necesar semănatului şi creşterii culturii, restul suprafeţei cu mulci fiind protejată. Astfel, se evită atât degradarea solului, cât şi efectuarea unor cheltuieli inutile pentru prelucrarea întregii suprafeţe.

Provocare: necesitatea de a jalona corect suprafaţa de teren prelucrată în benzi. Pentru aceasta, se utilizează sisteme de ghidare prin satelit.

Beneficii: se încălzeşte linia de semănat pentru o emergenţă rapidă, se reţine umiditatea şi canalele de infiltrare a ploii între rânduri, se decompactează solul, se reţine materia organică la suprafaţă, se reduce creşterea buruienilor între rânduri şi se economiseşte timp şi combustibil.

 

Foto 4 - grau in no till Banat Agri_b

Grâu cultivat în sistem minim-till (Credit foto: Banat Agri Group)

 

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 9517 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?