Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

DĂUNĂTORI de sezon ai RAPIŢEI

Publicat: 13 martie 2018 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se apropie primăvara cu paşi repezi. Cultura de rapiţă se trezeşte la viaţă. Odată cu ea, apar şi primii dăunători. 

Gărgăriţa tulpinilor (Ceutorhynchus napi) reprezintă prima „provocare entomologică” pentru cultivatorii de rapiţă, la startul în vegetaţie, după sezonul rece.

Insectele iernează ca stadiu de adult, în stratul superficial al solului, la baza plantelor. Primăvara devreme, când temperatura aerului depăşeşte 9oC, insectele părăsesc locurile de iernare, având loc zborul pentru hrănire şi apoi copulaţia. La un interval cuprins între 25 şi 30 de zile de la apariţie, femelele depun ouăle în măduva tulpinilor de rapiţă.

gargarita tulpinilor_b

În teorie, toate bune şi frumoase...

În toate ghidurile destinate cultivatorilor de rapiţă se menţionează că tratamentele chimice pentru combaterea acestui dăunător trebuie efectuate la 8-10 zile de la capturarea primilor adulţi în capcanele entomologice (perioadă în care are loc zborul maxim al insectelor). De asemenea, se menţionează că tratamentele trebuie efectuate înainte ca femelele să apuce să îşi depună ponta, deoarece odată ce larvele apar în interiorul tulpinilor de rapiţă, acestea sunt foarte greu de combătut, dacă nu chiar imposibil. Tulpinile atacate se pot răsuci în forma literei „S”, iar în unele cazuri pot crăpa. Pierderile de producţie înregistrate în urma atacului pot ajunge la 30-50% din recoltă, dar în unele cazuri s-au raportat şi pagube de 100 %.
În teorie, toate sunt bune şi frumoase; fermierii trebuie să amplaseze capcane, pe care să le monitorizeze zilnic, odată cu încălzirea vremii, iar când constată apariţia primilor adulţi, să aştepte să treacă cele 8-10 zile menţionate anterior şi apoi să efectueze un tratament în vegetaţie cu unul dintre produsele omologate.

În practică, pagubele sunt devastatoare

Gărgăriţele tulpinilor, atât de prezente în pliantele cu produse destinate cultivatorilor de rapiţă, sunt discrete în câmp. Deşi se recunosc uşor, în special datorită prezenţei rostrului (organ specific gărgăriţelor), în multe cazuri vedem insectele cu ochiul liber în câmp doar atunci când este prea târziu. De asemenea, de la marginea solei cu rapiţă nu putem vedea, cu ochiul liber, ce se întâmplă în tulpini, dacă femelele au depus ouă, dacă larvele au eclozat sau câte tulpini sunt afectate etc. Sigur, examinând cu atenţie tulpinile, prin secţionarea acestora, putem să constatăm prezenţa larvelor şi a galeriilor lor. Dar acest lucru necesită mult timp şi un ochi avizat. Iar când larvele sunt în tulpini, deja este prea târziu. În general, pagubele le vedem abia înainte de recoltare, când tulpinile pot fi frânte (mai ales dacă în acea perioadă avem manifestări extreme ale vremii, cum ar fi vijeliile).

Un articol semnat de Emil GEORGESCU
                                    INCDA Fundulea

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 708 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?