Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Dacă n-avem irigaţii, sperăm la ploaia artificială!

Publicat: 02 iunie 2022 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Până va reuși să reabiliteze în întregime Sistemul Național de Irigații, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a decis să experimenteze provocarea ploii artificiale cu ajutorul avioanelor!

În cadrul MADR, activează Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. Activitatea numită ”Creșterea precipitațiilor” a fost mai puțin mediatizată, fiindcă, de fapt, nici activitatea în sine, în această direcție, a provocării ploilor artificiale cu ajutorul aviației, nu a fost bogată.

 

Experiment după... experiment


Un experiment efectuat în Dobrogea, în 2019 și cam atât, după știința noastră! Am și scris un articol despre acest subiect, la vremea respectivă. Subiectul a revenit în actualitate, în această primăvară.

Pe la sfârșitul lunii aprilie, ministerul a anunțat că a demarat o nouă etapă a activității experimentale de creștere a precipitațiilor în zonele cu risc de secetă. Noua etapă a fost lansată în 26 aprilie 2022, după cum a comunicat ministerul și ne-a confirmat și președintele director executiv al autorității.

rachete pentru irigatii_b 

Zbor de calibrare în Moldova


”Primul zbor a fost unul de calibrare și a fost efectuat în 26 aprilie, în județul Iași. Pe 27 aprilie am obținut prima creștere a precipitațiilor, 5 l/mp. Pe 28 aprilie am oprit activitatea, din cauză că Autoritatea Națională de Meteorologie a anunțat cod galben de precipitații. Prin activitatea noastră nu riscăm să producem precipitații abundente care să provoace inundații. Totul este sub control. Timp de 10 zile vom activa în județele din Moldova, apoi ne vom muta, pentru alte 10 zile, în Muntenia și Oltenia. Acționăm cu două avioane închiriate din Bulgaria, aparatele fiind de producție americană", explică Gheorghe Căunei Florescu.

 

Avioanele care aduc ploaia!


Aeronavele utilizate în acest experiment sunt de tipul Beechcraft King Air C90, echipate și omologate pentru activități de intervenții active în atmosferă, dotate cu două casete cu 96 de cartușe ejectabile pe casetă de tip - Loza 30 (cu iodură de argint - AgI sau clorură de calciu- CaCl2) și două sisteme acroșate pe aripi de torțe pirotehnice neejectabile având 36 de cartușe pe fiecare sistem, de tip Loza 150 (cu iodură de argint - AgI sau clorură de calciu - CaCl2).

Cartușele pot fi utilizate în stimularea precipitațiilor din norii reci și calzi, în funcție de condițiile meteorologice.

 avion pentru irigatii_b


PLOAIE CU TORŢE ŞI CARTUŞE


Potrivit comunicatului ministerial, experimentul meteo-aviatic din această primăvară a acoperit o suprafață totală de aproximativ 2 milioane ha în Moldova și aproximativ 1,8 milioane ha, în câteva județe din sudul țării. Intervențiile active în atmosferă pentru stimularea precipitațiilor au fost făcute cu utilizarea unor torțe pirotehnice și cartușe ejectabile, ambele glaciogene și higroscopice.

Datele despre evoluția vremii au fost furnizate de ANM, prin radarele de la Bârnova și Craiova, care deservesc cele două areale de interes pentru acest experiment.

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 1361 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?