Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum să produci furaje verzi în sistem hidroponic?

Publicat: 21 iulie 2021 - 10:48
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, în unele ţări, unde condiţiile climatice sunt mai puţin favorabile culturilor agricole (zone secetoase, aride, soluri cu fertilitate scăzută) sau în fermele unde se aplică tehnologii moderne de creştere a animalelor, producerea furajelor verzi nu se mai realizează direct în câmp, pe terenurile agricole destinate acestor culturi, ci în interiorul unor construcţii speciale: camere sau containere de creştere hidroponică a plantelor, sere sau chiar solarii.

În aceste spaţii amenajate, producerea de furaje verzi sau de “păşune verde” (engl. graze green) se realizează pe verticală, în tăvi de diferite dimensiuni, fără nici un substrat. Condiţiile de mediu din aceste camere de creştere sunt controlate, la nivelul optim de creştere a plantelor în câmp: temperatura de 22-25°C, umiditatea atmosferică de 40-60 la sută şi iluminarea zilnică timp de 10-12 ore.

hidroponic 2_b

foto: indiamart.com

Tehnologia de cultivare


Seminţele se aşează direct în tăvi (de regulă acestea sunt din material plastic), foarte apropiate unele de altele, şi vor fi udate la intervale scurte de timp cu o soluţie de elemente nutritive, ca în cazul seminţelor puse la germinat.

Perioada de producere a unei culturi furajere în sistem hidroponic este de 7-10 zile, când plantele ajung la înălţimea de 12-15 cm. La acest stadiu de dezvoltare, cultura arată ca o pâslă verde, înţesată de rădăcinile plantelor, şi se administrează imediat în hrana animalelor (taurine, ovine, cabaline).
Cantitatea de seminţe care se “seamănă” în tăvi variază de la o specie la alta, între 1 şi 4 kg/mp.

În acest sistem pot fi folosite culturile furajere cunoscute: cereale păioase (grâu, orz, ovăz, porumb), leguminoase perene (lucernă, trifoi roşu), graminee furajere (raigrasul aristat, raigrasul peren).

 hidroponic 3_bAvantajele sistemului hidroponic


Indiferent de condiţiile de mediu sau de anotimp, avantajele sistemului hidroponic de producere a furajelor verzi sunt date de:

• asigurarea continuă cu furaje verzi, în condiţii de înaltă calitate şi grad ridicat de consumabilitate;
• durata unui ciclu de producţie este de numai 7-10 zile, realizându-se într-un an în jur de 30 de cicluri de producţie;

• pentru 1 kg de masă verde de cultură hidroponică se consumă 2-3 litri de apă, faţă de 80-100 litri de apă, cât se consumă la cultura semănată în câmp (practic, cantitatea de apă consumată se reduce cu 90-95 la sută);

• într-o cameră de creştere hidroponică se pot produce între 350 şi 400 de tone/an de masă verde, respectiv echivalentul unei suprafeţe de câmp de 12 hectare;

• furajul hidroponic este foarte bogat în aminoacizi, enzime, vitamine, iar cercetările efectuate demonstrează o creştere a producţiei de lapte şi de carne, a calităţii lânei şi îmbunătăţirea indicilor de reproducţie;

• amortizarea cheltuielilor cu realizarea camerelor de creştere este de scurtă durată, iar costul furajului hidroponic este de zece ori mai scăzut decât cel al furajului tradiţional, cultivat în câmp.

Vizualizat: 1464 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?