Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să obţii PROFIT cu ZERO CHELTUIELI?

Publicat: 06 februarie 2017 - 00:14
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ASOLAMENTUL corect SPOREŞTE RECOLTA! Sunt o mulţime de factori care pot contribui la creşterea nivelului recoltelor. Dar asolamentul şi rotaţia culturilor realizează acest deziderat fără nici o cheltuială suplimentară. 

Este nevoie doar de o bună cunoaştere a cerinţelor şi comportării fiecărei culturi agricole şi de asamblarea lor într-un asolament bine gândit.

asolamentul_bClick pe poza pentru galerie!

Influenţa rotaţiei culturilor şi asolamentului asupra creşterii producţiei agricole
Astfel, faţă de monocultura de grâu, în rotaţie s-au înregistrat următoarele sporuri de producţie:
• 700 kg/ha în rotaţie de 2 ani, porumb-grâu;
• 1100 kg/ha în rotaţie de 3 ani cu culturi tehnice;
• 1700 kg/ha în rotaţie de 4 ani cu culturi tehnice şi leguminoase;
• 2400 kg/ha după sola amelioratoare de lucernă.

 

La INCDA Fundulea, pe un cernoziom cambic, fără nici o fertilizare, producţia de grâu sub influenţa rotaţiei culturilor a fost de 100% în rotaţia de doi ani, de 159% în rotaţia de trei ani şi de 219% după sola săritoare de lucernă.

În funcţie de rotaţia culturilor şi de fertilizare, producţia de grâu a evoluat după cum redăm în tabelul 1. Se observă că:
• îngrăşămintele aplicate (aceeaşi cantitate) au sporit cu peste 50 la sută producţia în rotaţia de 4 ani faţă de monocultură.
• fertilizarea cu gunoi de grajd a înregistrat cele mai mari sporuri de producţie în toate rotaţiile. La nefertilizat, în rotaţia de 2 ani, după porumb s-a obţinut cea mai mică producţie (88%), deoarece porumbul este un mare consumator de apă şi de elemente nutritive, grâul găsind terenul epuizat.

De asemenea, rotaţia culturilor influenţează şi efectul îngrăşămintelor! Detalii găsiţi în revista Ferma, ediţia 1-14 februarie 2017!

Vizualizat: 2488 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!