Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum COMBATEM BOLILE FOLIARE la CEREALELE păioase? Recomandări tehnologice!

Publicat: 01 martie 2017 - 08:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Odată cu primăvara, îşi fac apariţia şi primele boli foliare, septorioza, cunoscută şi sub numele de pătarea brună a grâului, şi făinarea, în principal, o boală cu transmitere prin sol. 

Acestea sunt destul de agresive pentru culturile de cereale păioase, apar în aceeaşi perioadă şi sunt favorizate de condiţiile meteo (umiditate, temperatură, luminozitate), dar şi de nerespectarea tehnologiei, precum aplicarea în exces a îngrăşămintelor cu azot sau semănarea la o densitate prea mare.

Lan grâu_bClick pe poza pentru galerie!

„Pentru combatere se pot folosi Tratamentul I (T1), fungicide ca: Bumper 250 EC (propiconazol), în doză de 0,5 l/ha; Topsin 500 SC (tiofanat-metil), 1,25 l/ha; Salvator 25 EW (tebuconazol), 0,5 l/ha, Chefara (ciproconazol plus propiconazol), 0,4 l /ha sau Nativo 300 SC (200 g/l tebuconazol + 100 g/l trifloxistrobin), doza recomandată fiind de 0,8 l/ha pentru grâu şi orz”, ne-a declarat Vasile Barbu, un specialist care a lucrat o viaţă întreagă în protecţia plantelor, el însuşi un mic fermier.

vasile-barbu_bClick pe poza pentru galerie!

De asemenea, în ultimii ani s-a dovedit insuficient un singur tratament, aşa că sunt necesare două şi chiar trei intervenţii fitosanitare. „Astfel, pentru T2 pentru controlul complexului de boli foliare (septorioze, rugini chiar şi făinare) se recomandă fungicide precum: Priori Xtra (azoxistrobin plus ciproconazol), în doză de 0,5 lha, Reveller (ciproconazol plus picoxistrobin), în doză de 0,5l/ha sau Property 180 SC (piriofenonă) 0,5 l/ha plus Salvator 24 EW (tebuconazol) 0,5 l/ha.”, a susţinut Vasile Barbu.

Potrivit specialistului, în piaţă se pot utiliza cu maximă eficacitate Acanto Plus (ciproconazol 80 g/l + picoxistrobin 200 g/l), produs de Du Pont - 0,5 l/ha; Capalo (fenpropimorf 200 g/l + epoxiconazol 62,5 g/l + metrafenona 75 g/l ) al companiei BASF, 1,5 l/ha sau Falcon Pro triadimenol 53 g/l + tebuconazol 148 g/l + spiroxamina 224 g/l) produs de Bayer, în doza recomandată de 0,7 l/ha.

De asemenea, odată cu aplicarea fungicidelor se recomandă şi aplicarea unor fertilizanţi foliari, între care: Synergizer 8-32-4, Nutricomplex, Microfert U sau a celor din gama Folimax.

Vizualizat: 1360 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!