Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturile MODIFICATE GENETIC, un SUBIECT TABU? Dar lupta cu dăunătorii?

Publicat: 12 aprilie 2017 - 10:34
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Considerat un subiect tabu, atât în Europa, cât şi în ţara noastră, culturile modificate genetic sunt utilizate pe scară largă în SUA şi în multe ţări din America de Sud, Africa sau Asia. 

“La Congresul de Entomologie, desfăşurat anul trecut în SUA, s-a discutat mult pe tema acestui subiect. În ultimii ani, atât în SUA cât şi în alte ţări, unde culturile transgenice de porumb ocupă suprafeţe importante, s-au semnalat fenomene de rezistenţă a viermelui vestic al rădăcinilor de porumb (Diabrotica virgifera virgifera) la toxinele de tip Cry1A, în special la plantele de porumb modificate genetic de primă generaţie (care au început să fie introduse în SUA, din anul 2003 pentru acest dăunător)”, relatează Emil Georgescu, ICDA Fundulea, într-un articol publicat în revista Ferma, ediţia 1-14 aprilie 2017!

Bacillus-thuringiensis_bClick pe poza pentru galerie!

Potrivit acestuia, s-au demarat noi cercetări pentru monitorizarea apariţiei acestor fenomene de rezistenţă şi pentru găsirea altor tipuri de proteine toxice, pentru o nouă generaţie de plante modificate genetic. S-au descoperit noi alternative la proteinele clasice (de tip Bt), una dintre proteine, AfIP-1A/1B, găsindu-se în bacteria Alcaligenes sp. “Proteinele din bacterii nonBt pot constitui, pe viitor, baza unor noi insecticide în combaterea viermelui vestic al rădăcinilor de porumb sau genele care codifică sinteza acestor proteine pot fi transferate pentru crearea unei noi generaţii de plante modificate genetic, rezistente la atacul acestor dăunători.”, susţine specialistul.

Trebuie avut însă în vedere gradul ridicat de adaptabilitate al acestor insecte dăunătoare la proteinele toxice, cultivarea aceluiaşi tip de plante modificate genetic, mai mulţi ani la rând, poate duce la apariţia fenomenelor de rezistenţă. 

Pe larg despre rezultatele cercetărilor, în revista Ferma!

Vizualizat: 1168 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?