Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturi curate cu PYXIDES

Publicat: 21 mai 2019 - 14:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pyxides de la Adama Agricultural Solutions este un erbicid modern pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb. Produsul conţine trei substanţe active clasice, dar printre cele mai eficiente: dicamba şi mesotrione, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, şi nicosulfuron, împotriva buruienilor monocotiledonate.

Pyxides se aplică în postemergenţă şi are o fereastră foarte largă de utilizare: de la două, până la nouă frunze ale porumbului. Recomandarea este de a fi aplicat cât mai devreme, deoarece buruienile în stadii mici de dezvoltare nu numai că sunt distruse mai eficient, dar nu au timp să concureze planta de cultură pentru apă, hrană, spaţiu de dezvoltare şi lumină.
Datorită ferestrei largi de aplicare, răsărirea eşalonată a porumbului (aşa cum se întâmplă de multe ori din cauza condiţiilor climatice) nu mai reprezintă o problemă în privinţa momentului optim de erbicidare.

Pyxides Adama_b

Trei moduri de acţiune diferite
Datorită celor trei substanţe active, cu trei moduri de acţiune diferite, Pyxides de la Adama este erbicidul perfect pentru combaterea marii majorităţi a buruienilor monocotiledonate sau dicotiledonate, atât anuale, cât şi perene.
• Nicosulfuron este rapid absorbit de buruieni, mai ales prin frunze, dar şi prin rădăcini şi apoi se translocă atât ascendent, cât şi descendent în curentul de sevă până la nivelul meristemelor (punctele de creştere), unde provoacă dereglări ireversibile în diviziunea celulară.
• Dicamba acţionează prin stimularea creşterii celulare anormale în celulele meristematice. Acest lucru poate duce la blocarea ţesutului vascular floem, iar buruiana este distrusă prin înfometare: are loc o incapacitate de a transloca energia necesară în floem. Dicamba este absorbit rapid de rădăcina plantelor şi se translocă uşor în xylem şi în floem.
• Mesotrione acţionează prin întreruperea biosintezei carotenoizilor. Rezultatul este întreruperea procesului de sinteză a clorofilei (specific acţiunii substanţei active mesotrione este albirea frunzelor), conducând la decolorarea şi apoi la moartea buruienilor. Substanţa activă mesotrione este absorbită în principal foliar, dar şi prin rădăcini. Aceasta se translocă prin plantă atât prin xilem, cât şi prin floem şi este astfel distribuită în buruienile ţintă.
Rezultă astfel trei moduri diferite de acţiune, acest lucru determinând o eficienţă ridicată în combatere.

Text şi foto: ADAMA Agricultural Solutions

 


APLICARE ÎMPREUNĂ CU ADJUVANTUL ADIGOR
Pyxides de la Adama poate fi aplicat în doze de la 0,4 până la 0,6 kg/ha, în funcţie de gradul de infestare cu buruieni şi de spectrul de buruieni din terenul respectiv. Aplicarea se face împreună cu adjuvantul Adigor (1 l/ha), produs care vine la pachet împreună cu Pyxides.
Rezervorul de soluţie se va umple cu apă până la jumătate. Se începe agitarea, apoi se adaugă erbicidul. În acest timp se continuă umplerea rezervorului cu apă. Adjuvantul Adigor va fi adăugat atunci când rezervorul este aproape plin şi se agită în continuare. Aplicarea soluţiei trebuie făcută în cel mai scurt timp posibil după finalizarea amestecului.
Adigor este un adjuvant pe bază de ulei, special dezvoltat pentru a fi aplicat împreună cu Pyxides. Adigor ajută la o împrăştiere redusă a picăturilor pe plantă, distribuie uniform soluţia, îmbunătăţeşte absorbţia, mai ales în cazul buruienilor cu frunză cerată şi reduce riscul de spălare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 373 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!