Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Culturi curate cu PYXIDES

Publicat: 21 mai 2019 - 14:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pyxides de la Adama Agricultural Solutions este un erbicid modern pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb. Produsul conţine trei substanţe active clasice, dar printre cele mai eficiente: dicamba şi mesotrione, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate, şi nicosulfuron, împotriva buruienilor monocotiledonate.

Pyxides se aplică în postemergenţă şi are o fereastră foarte largă de utilizare: de la două, până la nouă frunze ale porumbului. Recomandarea este de a fi aplicat cât mai devreme, deoarece buruienile în stadii mici de dezvoltare nu numai că sunt distruse mai eficient, dar nu au timp să concureze planta de cultură pentru apă, hrană, spaţiu de dezvoltare şi lumină.
Datorită ferestrei largi de aplicare, răsărirea eşalonată a porumbului (aşa cum se întâmplă de multe ori din cauza condiţiilor climatice) nu mai reprezintă o problemă în privinţa momentului optim de erbicidare.

Pyxides Adama_b

Trei moduri de acţiune diferite
Datorită celor trei substanţe active, cu trei moduri de acţiune diferite, Pyxides de la Adama este erbicidul perfect pentru combaterea marii majorităţi a buruienilor monocotiledonate sau dicotiledonate, atât anuale, cât şi perene.
• Nicosulfuron este rapid absorbit de buruieni, mai ales prin frunze, dar şi prin rădăcini şi apoi se translocă atât ascendent, cât şi descendent în curentul de sevă până la nivelul meristemelor (punctele de creştere), unde provoacă dereglări ireversibile în diviziunea celulară.
• Dicamba acţionează prin stimularea creşterii celulare anormale în celulele meristematice. Acest lucru poate duce la blocarea ţesutului vascular floem, iar buruiana este distrusă prin înfometare: are loc o incapacitate de a transloca energia necesară în floem. Dicamba este absorbit rapid de rădăcina plantelor şi se translocă uşor în xylem şi în floem.
• Mesotrione acţionează prin întreruperea biosintezei carotenoizilor. Rezultatul este întreruperea procesului de sinteză a clorofilei (specific acţiunii substanţei active mesotrione este albirea frunzelor), conducând la decolorarea şi apoi la moartea buruienilor. Substanţa activă mesotrione este absorbită în principal foliar, dar şi prin rădăcini. Aceasta se translocă prin plantă atât prin xilem, cât şi prin floem şi este astfel distribuită în buruienile ţintă.
Rezultă astfel trei moduri diferite de acţiune, acest lucru determinând o eficienţă ridicată în combatere.

Text şi foto: ADAMA Agricultural Solutions

 


APLICARE ÎMPREUNĂ CU ADJUVANTUL ADIGOR
Pyxides de la Adama poate fi aplicat în doze de la 0,4 până la 0,6 kg/ha, în funcţie de gradul de infestare cu buruieni şi de spectrul de buruieni din terenul respectiv. Aplicarea se face împreună cu adjuvantul Adigor (1 l/ha), produs care vine la pachet împreună cu Pyxides.
Rezervorul de soluţie se va umple cu apă până la jumătate. Se începe agitarea, apoi se adaugă erbicidul. În acest timp se continuă umplerea rezervorului cu apă. Adjuvantul Adigor va fi adăugat atunci când rezervorul este aproape plin şi se agită în continuare. Aplicarea soluţiei trebuie făcută în cel mai scurt timp posibil după finalizarea amestecului.
Adigor este un adjuvant pe bază de ulei, special dezvoltat pentru a fi aplicat împreună cu Pyxides. Adigor ajută la o împrăştiere redusă a picăturilor pe plantă, distribuie uniform soluţia, îmbunătăţeşte absorbţia, mai ales în cazul buruienilor cu frunză cerată şi reduce riscul de spălare.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 8/235 (ediţia 1-14 mai 2019)

Vizualizat: 177 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?