Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cu Daea ţara pare mult mai mică şi mai uşor de cultivat!

Publicat: 09 august 2017 - 15:04
Comenteaza   | Galerie   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

Cu ministrul agriculturii nu pot şti aproape niciodată unde ajung. Dar cu certitudine ştiu că voi vedea fermieri sau orice altceva care are legătură cu agricultura.

Pe 8 august m-am suit în maşina ministrului la nici 30 minute după ce mi-a telefonat să mă întrebe dacă vreau să-l însoţesc într-o ieşire pe câmpurile ţării. Am ieşit pe Autostrada Soarelui şi din loc în loc opream să vedem cum arată culturile. De porumb, de floare sau de soia. Am oprit în Ilfov de două ori şi culturile sufereau din cauza secetei. Mai ales cea atmosferică. Imediat după localitatea Fundulea, în judeţul Călăraşi, porumbul şi floarea soarelui erau, atât din  punct de vedere al stării de vegetaţie cât şi din punct de vedere al stării agrotehnologice, excelente!

Statie-de-pompare-pe-Dunare_bClick pe poza pentru galerie!

De la Drajna am luat-o spre Slobozia, apoi pe drumul vechi spre Constanţa cu speranţa de a ajunge în judeţul Tulcea. Am mai oprit înainte de Ograda şi lanurile erau grozave. O floarea soarelui care, conform estimărilor ministrului, va aduce mulţi bani în contul fermierului. Nu pot spune cantitatea evaluată pentru că Petre Daea nu vrea să creeze o stare de aşteptare care să aducă mişcări de piaţă. Am oprit şi într-un lan de soia al preşedintelui APPR, Arnaud Perrein care arăta pricepere, dar şi aportul irigaţiilor. Deşi în Călăraşi am intrat într-o solă cu soia de la Pioneer neirigată care arăta aproape la fel de bine.

Apoi, înainte de a se ajunge la podul de la Giurgeni ministrul a oprit maşina la un canal de irigaţii pe care apa era prezentă. Am căutat staţia de pompe care era pornită la capacitate maximă. Toate cele patru agregate funcţionau în plin. Chiar pe pontonul staţiei nr. 1 Giurgeni Petre Daea a fost sunat de la o televiziune să intre în direct pe probleme de schimbări climatice. Era vorba şi de rachetele antigrindină trase în nori din ce am auzit în zgomotul pompelor care urcau apa din Dunăre spre terenurile agricole. Electromecanicul care avea grijă de staţia de pompe lucra în acelaşi loc din 1987. Ministrul l-a întrebat cine irigă mai aproape şi aşa a auzit că imediat peste drum începe o orezărie a unui Italian care este principalul consumator. Aşa se face că, pentru prima dată, am reuşit să ajung într-o orezărie funcţională. Mai fusesem în fosta orezărie de la Olteniţa, acolo unde Gh. Dume face cultură mare acum. Recunosc că am rămas profund impresionat de ce am văzut. La pompele SRP 4, ne-am întâlnit cu doi fermieri români iar din vorbă în vorbă aceştia s-au plans de o problemă pe care Petre Daea a reuşit să o rezolve pe loc, pentru că între timp a venit şi patronul orezăriei, Roberto Concina. Aşa se face că ministrul s-a urcat în maşina italianului să vadă cum a modificat sistemul de irigaţii în orezărie astfel încât să aibă sole şi de 40 ha. „Cât o fermă de orez din Italia”, a spus Roberto Concina. Porumbul era falnic, irigat fireşte iar orezul ca în poveşti. Nu mai puţin de 200 zilieri participă la procesul de purificare a lanurilor de orez iar peste o sută sunt angajaţi permanenţi în cele două ferme. Fermierul italian are absolut tot ce îi trebuie pentru a realiza şi sămânţă de orez (staţie de condiţionare, depozite etc.) iar orezul în comercializează prin intermediul producătorului Scotti.

orezarie-proprietar-italian_b

Fraţii Roberto şi Angelo Concina deţin, din 2005, firma Orezul Latinu şi din 2012 firma Harvest Green, ferme în care se cultivă  orez, dar şi porumb, grâu şi floarea soarelui pe 3000 ha. Suprafaţa este concesionată de la ADS, arendată de la diverşi proprietari particulari, dar şi teren agricol cumpărat. Suprafeţele, pe care şi înainte de 1989 se cultiva orez, se regăsesc pe raza localităţilor Giurgeni şi Vădeni, în judeţul Ialomiţa.

irigatii-cultura-de-porumb_b

Povestea italianului despre cum a ajuns să facă agricultură în România o veţi afla din revista Ferma.

Ministrul Agriculturii a fost încântat de felul în care italienii fac agricultură, ca şi de soluţiile folosite de ei. Inclusiv staţii de pompare refăcute într-un loc unde fostul IAS Giurgeni avea o staţie plutitoare care nu făcea parte din sistemul naţional de irigaţii. Deşi era nemâncat şi cu siguranţă foarte obosit, spunea cu o reală stare de bucurie  „sunt gata să încep munca chiar de acum. M-am încărcat cu energie când văd că ţara se mişcă!”.

Vizualizat: 2411 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?