Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Control total cu Zakeo Xtra

Publicat: 08 mai 2019 - 16:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zakeo Xtra este fungicidul cel mai utilizat de fermieri la nivel mondial. Aceasta se datorează în principal capacităţii lui deosebite de combatere a bolilor la un număr mare de culturi. În România, Zakeo Xtra este omologat pentru floarea-soarelui, cereale şi rapiţă, adică la principalele culturi ce se regăsesc în ferme.

Zakeo Xtra ajută fermierii în combaterea principalelor boli ale cerealelor: septorioze, rugini, făinare, fuzarioze sau rincosporioza şi sfâşierea frunzelor. La plantele oleaginoase (rapiţă şi floarea-soarelui), combate făinarea, sclerotinia, putregaiurile, phoma sau alternaria, cele mai comune, dar şi cele mai dificile boli ce atacă aceste culturi.
Fungicid de calitate superioară, Zakeo Xtra prezintă un grad ridicat de sistemicitate. Atât substanţa activă azoxistrobin, cât şi triazolul ciproconazol sunt cele mai sistemice din grupele lor. Ambele substanţe active prezintă un grad ridicat atât de solubilitate, adică circulă rapid în interiorul plantei, cât şi de lipofilicitate, care ajută la pătrunderea în timp scurt, prin membrane, în interiorul plantei tratate.
Pe lângă acest aspect, azoxistrobin are şi un puternic efect de înverzire: menţine planta mai mult timp verde, fapt care duce la o mai bună umplere a boabelor, pentru un timp mai îndelungat şi, deci, asigură producţii mai mari.
Gradul ridicat de lipofilicitate, împreună cu aportul coformulanţilor de calitate, determină o rezistenţă foarte bună la spălare, nefiind afectat de ploile survenite după tratament.

Spic_b

Acţiune sistemică, translaminară şi de contact
Zakeo Xtra acţionează atât preventiv, cât şi curativ, iar activitatea la nivelul organelor plantei este sistemică, translaminară şi de contact. Acesta nu doar că are spectru larg de activitate şi combatere de durată a bolilor, dar ajută şi la inhibarea germinării sporilor (spre deosebire de fungicidele care conţin doar triazoli), oferind siguranţă pentru cultură.
Produsul are, pe lângă activitatea curativă de lungă durată, şi rezistenţă la spălare, precum şi efecte fiziologice pozitive asupra recoltei şi a indicilor de calitate. Zakeo Xtra creşte eficacitatea utilizării apei şi îmbunătăţeşte asimilarea şi utilizarea azotului, influenţează producerea de clorofilă şi alţi pigmenţi care produc efectul de înverzire, îmbunătăţind foto-asimilarea de proteină şi întârziind îmbătrânirea plantei.
La cereale, Zakeo Xtra poate fi aplicat atât în T1, cât şi în T2. Pentru a profita din plin de capacitatea lui de prelungire a timpului în care planta este verde, se recomandă a fi aplicat cu precădere în T2. La floarea-soarelui, se aplică în fenofaza de buton floral verde, iar la rapiţă, de la începutul şi până la mijlocul înfloritului.

Text şi foto: ADAMA


EFECT PUTERNIC DE ÎNVERZIRE = SPORURI DE RECOLTĂ
Îmbătrânirea sau maturitatea plantei este un proces programat genetic, ultima fază de dezvoltare a plantei. Reducerea perioadei în care planta este verde în faza de maturare a boabelor determină micşorarea mărimii şi a greutăţii acestora. Fiecare zi în plus în care planta este verde aduce un spor de recoltă de peste 0,15 t/ha, precum şi 0,2 kg/ha în cazul masei hectolitrice. Zakeo Xtra, doar prin efectul puternic de înverzire, poate aduce sporuri însemnate de recoltă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 176 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?