Zakeo Xtra este fungicidul cel mai utilizat de fermieri la nivel mondial. Aceasta se datorează în principal capacităţii lui deosebite de combatere a bolilor la un număr mare de culturi. În România, Zakeo Xtra este omologat pentru floarea-soarelui, cereale şi rapiţă, adică la principalele culturi ce se regăsesc în ferme.
Zakeo Xtra ajută fermierii în combaterea principalelor boli ale cerealelor: septorioze, rugini, făinare, fuzarioze sau rincosporioza şi sfâşierea frunzelor. La plantele oleaginoase (rapiţă şi floarea-soarelui), combate făinarea, sclerotinia, putregaiurile, phoma sau alternaria, cele mai comune, dar şi cele mai dificile boli ce atacă aceste culturi.
Fungicid de calitate superioară, Zakeo Xtra prezintă un grad ridicat de sistemicitate. Atât substanţa activă azoxistrobin, cât şi triazolul ciproconazol sunt cele mai sistemice din grupele lor. Ambele substanţe active prezintă un grad ridicat atât de solubilitate, adică circulă rapid în interiorul plantei, cât şi de lipofilicitate, care ajută la pătrunderea în timp scurt, prin membrane, în interiorul plantei tratate.
Pe lângă acest aspect, azoxistrobin are şi un puternic efect de înverzire: menţine planta mai mult timp verde, fapt care duce la o mai bună umplere a boabelor, pentru un timp mai îndelungat şi, deci, asigură producţii mai mari.
Gradul ridicat de lipofilicitate, împreună cu aportul coformulanţilor de calitate, determină o rezistenţă foarte bună la spălare, nefiind afectat de ploile survenite după tratament.
Acţiune sistemică, translaminară şi de contact
Zakeo Xtra acţionează atât preventiv, cât şi curativ, iar activitatea la nivelul organelor plantei este sistemică, translaminară şi de contact. Acesta nu doar că are spectru larg de activitate şi combatere de durată a bolilor, dar ajută şi la inhibarea germinării sporilor (spre deosebire de fungicidele care conţin doar triazoli), oferind siguranţă pentru cultură.
Produsul are, pe lângă activitatea curativă de lungă durată, şi rezistenţă la spălare, precum şi efecte fiziologice pozitive asupra recoltei şi a indicilor de calitate. Zakeo Xtra creşte eficacitatea utilizării apei şi îmbunătăţeşte asimilarea şi utilizarea azotului, influenţează producerea de clorofilă şi alţi pigmenţi care produc efectul de înverzire, îmbunătăţind foto-asimilarea de proteină şi întârziind îmbătrânirea plantei.
La cereale, Zakeo Xtra poate fi aplicat atât în T1, cât şi în T2. Pentru a profita din plin de capacitatea lui de prelungire a timpului în care planta este verde, se recomandă a fi aplicat cu precădere în T2. La floarea-soarelui, se aplică în fenofaza de buton floral verde, iar la rapiţă, de la începutul şi până la mijlocul înfloritului.
Text şi foto: ADAMA
EFECT PUTERNIC DE ÎNVERZIRE = SPORURI DE RECOLTĂ
Îmbătrânirea sau maturitatea plantei este un proces programat genetic, ultima fază de dezvoltare a plantei. Reducerea perioadei în care planta este verde în faza de maturare a boabelor determină micşorarea mărimii şi a greutăţii acestora. Fiecare zi în plus în care planta este verde aduce un spor de recoltă de peste 0,15 t/ha, precum şi 0,2 kg/ha în cazul masei hectolitrice. Zakeo Xtra, doar prin efectul puternic de înverzire, poate aduce sporuri însemnate de recoltă.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)