Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Control total cu Zakeo Xtra

Publicat: 08 mai 2019 - 16:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Zakeo Xtra este fungicidul cel mai utilizat de fermieri la nivel mondial. Aceasta se datorează în principal capacităţii lui deosebite de combatere a bolilor la un număr mare de culturi. În România, Zakeo Xtra este omologat pentru floarea-soarelui, cereale şi rapiţă, adică la principalele culturi ce se regăsesc în ferme.

Zakeo Xtra ajută fermierii în combaterea principalelor boli ale cerealelor: septorioze, rugini, făinare, fuzarioze sau rincosporioza şi sfâşierea frunzelor. La plantele oleaginoase (rapiţă şi floarea-soarelui), combate făinarea, sclerotinia, putregaiurile, phoma sau alternaria, cele mai comune, dar şi cele mai dificile boli ce atacă aceste culturi.
Fungicid de calitate superioară, Zakeo Xtra prezintă un grad ridicat de sistemicitate. Atât substanţa activă azoxistrobin, cât şi triazolul ciproconazol sunt cele mai sistemice din grupele lor. Ambele substanţe active prezintă un grad ridicat atât de solubilitate, adică circulă rapid în interiorul plantei, cât şi de lipofilicitate, care ajută la pătrunderea în timp scurt, prin membrane, în interiorul plantei tratate.
Pe lângă acest aspect, azoxistrobin are şi un puternic efect de înverzire: menţine planta mai mult timp verde, fapt care duce la o mai bună umplere a boabelor, pentru un timp mai îndelungat şi, deci, asigură producţii mai mari.
Gradul ridicat de lipofilicitate, împreună cu aportul coformulanţilor de calitate, determină o rezistenţă foarte bună la spălare, nefiind afectat de ploile survenite după tratament.

Spic_b

Acţiune sistemică, translaminară şi de contact
Zakeo Xtra acţionează atât preventiv, cât şi curativ, iar activitatea la nivelul organelor plantei este sistemică, translaminară şi de contact. Acesta nu doar că are spectru larg de activitate şi combatere de durată a bolilor, dar ajută şi la inhibarea germinării sporilor (spre deosebire de fungicidele care conţin doar triazoli), oferind siguranţă pentru cultură.
Produsul are, pe lângă activitatea curativă de lungă durată, şi rezistenţă la spălare, precum şi efecte fiziologice pozitive asupra recoltei şi a indicilor de calitate. Zakeo Xtra creşte eficacitatea utilizării apei şi îmbunătăţeşte asimilarea şi utilizarea azotului, influenţează producerea de clorofilă şi alţi pigmenţi care produc efectul de înverzire, îmbunătăţind foto-asimilarea de proteină şi întârziind îmbătrânirea plantei.
La cereale, Zakeo Xtra poate fi aplicat atât în T1, cât şi în T2. Pentru a profita din plin de capacitatea lui de prelungire a timpului în care planta este verde, se recomandă a fi aplicat cu precădere în T2. La floarea-soarelui, se aplică în fenofaza de buton floral verde, iar la rapiţă, de la începutul şi până la mijlocul înfloritului.

Text şi foto: ADAMA


EFECT PUTERNIC DE ÎNVERZIRE = SPORURI DE RECOLTĂ
Îmbătrânirea sau maturitatea plantei este un proces programat genetic, ultima fază de dezvoltare a plantei. Reducerea perioadei în care planta este verde în faza de maturare a boabelor determină micşorarea mărimii şi a greutăţii acestora. Fiecare zi în plus în care planta este verde aduce un spor de recoltă de peste 0,15 t/ha, precum şi 0,2 kg/ha în cazul masei hectolitrice. Zakeo Xtra, doar prin efectul puternic de înverzire, poate aduce sporuri însemnate de recoltă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 104 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?