Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Condiţii tehnologice pentru reuşita culturii de lucernă

Publicat: 09 aprilie 2010 - 18:00
35 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O CULTURĂ REUŞITĂ

Investiţia în lucrările de tehnologie, aplicate în primul an de vegetaţie, garantează realizarea unei culturi de lucernă uniformă, de mare productivitate şi de folosinţă îndelungată.

Lucerna, în cultură pură sau în asociaţie cu graminee?


Modul de cultivare a lucernei este condiţionat de doi factori: condiţiile pedoclimatice şi necesităţile de alimentaţie ale animalelor. În condiţiile optime de cultivare (soluri fertile, permeabile, neutre) şi pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conţinut mai ridicat în proteine (vaci de lapte cu producţie ridicată, tineret femel sau la îngrăşat), se recomandă semănatul lucernei în cultură pură.

În cazul animalelor cu producţie mai scăzută, care nu necesită un furaj cu o valoare alimentară foarte ridicată, şi în condiţiile unor soluri cu grad mai scăzut de fertilitate, semănatul lucernei în asociaţie cu o graminee este soluşia cea mai bună. În acest sens, se recomandă amestectul de lucernă (15 kg/ha) cu golomăţ (20 kg/ha).


Este sau nu necesară fertilizarea lucernei?


Aplicarea îngrăşămintelor cu azot are efecte negative asupra lucernei, prin: inhibarea procesului de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, reducerea sau stoparea formării de nodozităţi pe rădăcini, dispariţia plantelor de lucernă şi scăderea duratei de folosinţă, îmburuienarea puternică a culturii. Pentru evitarea acestor aspecte, se recomandă:

• fertilizarea la semănat cu îngrăşăminte complexe (raport 1:1:1), în doză de 200 kg/ha, iar în anii următori numai primăvara devreme;

• pe terenurile fertilizate cu gunoi de grajd nu se mai aplică îngrăşăminte chimice.


Semănatul, condiţie de bază în reuşita culturii de lucernă


• Alegeţi un teren arat din toamnă, pentru ca patul germinativ ce va fi pregătit înainte de semănat să asigure seminţei umiditatea, căldura şi aerul necesar unei bune germinări şi răsăririi plantelor.

• Lucrarea de tăvălugire a terenului, înainte de semănat, devine obligatorie numai în primăverile secetoase şi pe solurile mai uşoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor.

• Semănatul devreme, când temperatura solului la adâncimea de încorporare a seminţelor este de 3-4oC, asigură o răsărire uniformă a plantelor şi o reducere a gradului de îmburuienare.

• Pentru semănat se recomandă o normă de 20-22 kg/ha, care asigură o densitate la răsărire de 1000 plante/m2.

• Pe solurile mai argiloase, predispuse la formarea crustei, norma de semănat recomandată se măreşte cu 4-5 kg/ha.

• Adâncimea optimă de încorporare a seminţelor este de 2-3 cm; în cazul unei adâncimi mai mari (4-5 cm), se va efectua şi o uşoară tăvălugire a terenului, imediat după semănat.


Cum se realizează o lucernieră curată de buruieni?


În primul rând, alegeţi alegerea unui teren curat de buruieni, mai ales cu cele agresive (pir, ştevie, Setaria spp., Cirsium arvense etc.). De asemenea, folosirea la semănat a seminţelor certificate, lipsite de seminţe de buruieni, de cuscută, insecte patogene previne semnificativ apariţia buruienilor.


Cirsum arvenseClick pe poza pentru galerie!

Cirsum arvense
Rumex CrispusClick pe poza pentru galerie!

Rumex Crispus
Setaria spp.Click pe poza pentru galerie!

Setaria spp.În primul an de vegetaţie, distrugerea unor specii de buruieni se efectuează prin prima cosire, când lucerna este în faza de îmbobocire, iar buruienile au 25-30 cm înălţime.

Într-o cultură de lucernă infestată cu buruieni perene (pir, ştevie), distrugerea prin cosire are un efect foarte scăzut.

În cazul unui grad de îmburuienare foarte ridicat, măsura cea mai eficientă de combatere o reprezintă aplicarea unor erbicide, în următoarele variante:

• pentru combaterea unui spectru larg de buruieni se vor folosi atât erbicide preemergente, încorporate în sol înainte de semănat, împotriva speciilor monocotiledonate (Eradicane 4 l/ha, Diizocab 6 l/ha), cât şi erbicide postemergente, aplicate în timpul vegetaţiei, când plantele de lucernă au 2-3 frunze (Pivot 100 LC 0,8 l/ha), pentru distrugerea buruienilor dicotiledonate (buruieni cu frunza lată);

• pentru culturile de lucernă infestate cu pir, se recomandă aplicarea unor erbicide în timpul vegetaţiei, când plantele de pir sunt bine dezvoltate (Fusilade 2-3 l/ha, Gallant 3-4 l/ha);

• ştevia (Rumex Crispus), o buruiană ce poate compromite cultura de lucernă, se poate distruge prin aplicarea erbicidului sistemic Asulox (4 l/ha), când această plantă se găseşte în faza de rozetă;

• pentru combaterea cuscutei se recomandă erbicidul Pivot (1 l/ha), aplicat la două săptămâni după răsărirea lucernei.

Vizualizat: 27772 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [35]  
Pagini: [1]  1   
35.
george bunea
|
07. 29, 2017. Saturday 00:22

daca pui vreo 20h de lucerna nu poti face procesul cu calul si cu semanatu la mana ca nu reusesti nimic cea ce ai spus tu poti face doar la o suprafata mica

34.
lucerna
|
07. 11, 2016. Monday 12:30
Salut, am insamantat 3ha de lucerna si nu a rasarit,a fost arat in februarie si am insamantat in aprilie,dar nu arasarit decat 30%,ce pot face?
33.
timp
|
05. 11, 2015. Monday 17:45
In cat timp iese lucerna
32.
bibicu
|
05. 10, 2015. Sunday 21:37
am un teren da 1000 de metri in spatele casei unde dupa scoaterea unei vii batrane am pus 100de pomi terenul este foarte greu clisos si iand bag scarificatorul pleaca cu sol cu tot ...ceva chimic sa-l imbunez ma ajuta cineva
31.
Nashu
|
03. 27, 2015. Friday 21:19
brataneii eu vreu sa Aflu cam ce cantitate e Ingrashamint(Silitra)ash avea nevoe pentru 3 ha de lucerna... ashtept
30.
ERBICID PIVOT
|
04. 30, 2014. Wednesday 11:57
Vand ebricid PIVOT,PRET 100LEI/KG,combate peste 100 de specii de buruieni(inclusiv cuscuta).tel 0747306567
29.
infiintare cultura lucerna
|
08. 12, 2013. Monday 09:45
Buna ziua , Am infiintat 16 ha de lucerna 2013 , problemele sunt urmatoarele sunt suprafete in care densitatea pe m patrat este mica fata de restu ', sfaturi pt populare , multumesc , prunicacristian@yahoo.com
28.
semanatul lucernei
|
03. 12, 2013. Tuesday 20:25
discuit ,grapat cu calul cu coltii in jos si apoi cueiinsus,saminta amestecata cu nisip fin si semanata cu mana apoi repetata operatiunea cu calul.
27.
vand erbicid Pivot
|
03. 05, 2013. Tuesday 22:05
Erbicid Pivot combate 100 tipuri de buruieni pret 100 lei litrul.0754941055
26.
ce sa faci?
|
12. 04, 2012. Tuesday 14:38
25.
perioade recomandate pentru semanatul lucernei
|
05. 16, 2012. Wednesday 15:36
recomandat ar fi ca semanatul sa se faca in perioada 20 august-20 septembrie ,dar merge si primavara timpuriu 10 martie -10 aprilie
24.
curiozitate
|
04. 14, 2012. Saturday 11:53
cand e mai bn de semanat lucerna primavara sau pe toamna??multumesc
23.
luciano
|
04. 04, 2012. Wednesday 21:55
ete bine sa iidai azotat primavara
22.
Referitor eradicare lucerna
|
03. 25, 2012. Sunday 18:08
Buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum pot scapa de lucerna din gradina. A fost pusa sa inverzeasca curtea si nu stiu cum sa scap de, acum dorind sa plantez flori si un pic de iarba. Multumesc anticipat
21.
de la un incepator
|
03. 03, 2012. Saturday 11:30
voi semana acum ,primavara si vom vedea cum va iesi lucerna.am arat de toamna
20.
Sfat prietenesc de la un tinerci pe nume Gelu
|
02. 05, 2012. Sunday 17:45
Arati din toamna , discuiti si semanati in luna august si mergeti la finele lunii aprilie la coasa.Cantitate de lucerna ce trebuie semanata este indicata pe ambalaj ,e un simplu calcul matematic.Ca orice planta are nevoie de sol apa si aer.Nu incercati sa va puneti mai multe intrebari ca va consumati inutil.Singurul bai e recoltarea si pastrarea acestei plante ,dar depinde aproape in totalitate de dv. Incercati sa o cositi dupa ploaie asta pt. a se regenera planta cat mai repede si sanatos si cand a inceput inflorirea.Prima coasa se face inainte de imbobocire. In cazul in care ies f multe buruiene si daca nu va permiteti sa folositi metode chimice o cositi mai timpuriu ,iar in timp o sa obs ca o sa dispara daunatorii.Cam asta i tot.Va recomand ca pe langa lucerna sa aveti la casa dv si un animalut care sa profite de efortul depus de dv.Atunci apare si satisfactia.Fara combinatie totul e trist si in zadar.:)
19.
DIN PENIBILA MEA EXPERIENTA
|
02. 05, 2012. Sunday 17:16
BUNA ZIUA!Ceea ce va pot relata este faptul ca lucerna este o planta f rezistenta.Semanatul se face incepand cu luna martie pana la finele lunii august.Daca reusiti sa ingrasati pamantul cu gunoi de grajd si asta inainte de a ara ar fi excelent.Pentru ca sa i prelungiti viata va recomand ca prima coasa sa fie inainte de inflorirea plantei ,iar lucrul asta trebuie efectuat o data pe an.In cazul in care obs.cazul ca i rara ultima coasa o lasati sa se scuture .e un fel de sacrificiu ce o sa va aduca mai multa productie anul urmeator.Nu este o planta care sa va dea emotii, cred ca si pe asfalt creste daca are putina umiditate .Incercati sa o semanati simpla fara sa fie in amestec cu cereale ,asata se face doar cand doriti ,,sa nu pierdeti nici o coasa,, dar in timp o sa i dauneze ,deoarece ii sunt consumate din substantele necesare pt dezvoltare ,cat si din umiditate.Cam asta-i tot.Spor la coasa!:))))
18.
lucerna
|
01. 09, 2012. Monday 16:11
as vrea sa saman lucerna dar nu stiu cate kg trebuie la un ha si cum se saemana ,va multumesc
17.
sp[ecialisti
|
10. 22, 2011. Saturday 11:24
romania este o tara bogata din punct de vedere agricol. specialistii au plecat la capsuni in ue. multi doriom sa facem agricultura . cine poate sa ne dea sfaturi competente? ministerul agriculturii? ha ha ha.ce ramane sa mai facem?sa plecam la capsuni?nuuuuu. atunci? facem agrrricultura ca acum 70 80 de ani. dupa ureche.si recoltele vor fi tot asa. fratilor hai sa ne ajutam intre noi cu sfaturi ca de vla unul mai mult de la altul mai putin vom reusi sa o scoatem la capat cumva.asa e viata .
16.
lucerna
|
08. 26, 2011. Friday 19:36
ce perioada este de la semanat pana la rasarire?
15.
suntem ignorati
|
04. 18, 2011. Monday 14:04
nu mai puneti intrebari ca nu raspunde nimeni.nu stiu la ce mai este bun site-ul.vreau sa vad macar citeva raspunsuri an bun agricultorilor.
14.
lucerna
|
01. 28, 2011. Friday 17:50
se poate planta lucerna pe o pla de catina
13.
lucerna
|
01. 28, 2011. Friday 17:50
se poate planta lucerna pe o pla de catina
12.
de ce nu se seamana monocultura
|
01. 22, 2011. Saturday 22:02
nuse seamana lucerna in monocultura adica an dupa an chiar daca a fost arat deoarece cuscuta (galbeaza) nu se distruge decat in timp si alte boli specifice acestei culturi deci va fi un esec si o pierdere de bani
11.
raspuns pt dl dimache
|
01. 18, 2011. Tuesday 14:22
inlocuitor la erbicidul pivot este PULSAR ,este acelasi erbicid cu alt nume
10.
Dimache aurelian
|
01. 13, 2011. Thursday 20:54
Ce alt erbicid îl înlocuieşte pe Pivot pentru a combate cuscuta dar să aibă aceiaşi eficacitate şi când este momentul optim?
9.
pentru anonim din 13 aprilie si pentru anonim cu cer o explicatie
|
06. 01, 2010. Tuesday 19:11
Cultura lucenei dupa un anumit numar de ani(ex. dvs de 4 ani si intoarcerea lucernei) adica desfiintarea culturii respective se poate reinsaminta respectiva suprafata dupa 4-6 ani de la data semanarii innainte de desfiintare, cauza acestei "neputinte de reutilizare" a parcelei respective tine mai mult de productivitate, adica dvs. cind ati intrerupt ciclul de vegetatie ati distrus microclimatul format pe acea suprafata de teren cu toate consecintele de rigoare.
8.
cuscuta
|
05. 24, 2010. Monday 18:38
am semanat anul acesta 1 ha de lucerna si a aparut cuscuta zis tortel.am auzit ca cel mai bun erbicid este pivotul dar nu se mai gaseste.are cineva sau stie unde as mai putea gasi acest pivot?
7.
lucerna
|
04. 13, 2010. Tuesday 14:25
daca am avut cultivata lucerna si acum vreau sa o ar pot cultiva tot lucerna pe acelas teren anul urmator
6.
Doresc explicare
|
03. 20, 2010. Saturday 17:20
Va salut .Am un teren 1ha care a fost semanat cu lucerna ,am intors-o dupa 4 ani fiindca sa cam rarit si a napadit-o traista ciobanului o bruiana .Acum fiindca am 10 vite a le mele vreau sa re infiintez cultura de lucerna.Adica sa seman tot LUcerna multi spune ca nu mai merge DE CE ? e arat din toamna. De ce nu mai merge Lucerna dupa Lucerna Astept raspuns
5.
Cum si in ce cantitate este optim sa se semene lucerna ?
|
05. 01, 2009. Friday 02:44
Bine v-am gasit si Salutari din Timisesti tuturor, vineri 01.05.2009.02:40 Va rugam fiti amabili ajutati-ne la problemele agricole urmatoare: Suntem proprietarii unui teren agricol in suprafata de 7000 mp = 39 - 40 de prajini. Pamantul: • este arat din "toamna" in data de 13.12.2008, • este discuit in data de 28.04.2009, - este foarte roditor, gras "ca smantana" cum spunea †Tatal meu -- Dumnezeu sa-l odihneasca --, - este foarte bine lucrat, arat si discuit de meseriasi foarte buni, - pana ieri a fost seceta, - ieri a dat DOMNUL NOSTRU si a plouat foarte bine. Cu Mama mea ne-am hotarat sa semanam pe acest teren agricol lucerna si nu alte culturi agricole deoarece nu avem cum sa-l lucram din cauzele urmatoare: • noi am ajuns cam saraci, • noi am ajuns sa nu ne permitem sa investim multi bani, • Mama mea este in varsta fiind nascuta in 24.12.1919, este imobilizata la pat, este nevazatoare, este foarte bolnava, • eu nu ma pricep si nu am experienta, • la noi in sat se gasesc greu oameni sa lucreze terenuri agricole. Ne-a ajutat un bun roman_razes si am cumparat samanta de lucerna de categoria super. Vom semana lucerna mecanic cu o semanatoare germana si nu o vom semana manual. Nu avem cum sa dam cu tavalugul la semanat. Vom vinde -- Calauzeste-ne DOAMNE -- lucerna la amatori ca hrana pentru animalele Dumnealor. Acestea au fost datele problemei. Pentru ca printre amintirile noastre din anii cand traia †Tatal meu si printre rude, vecini, meseriasi, consateni etc parerile sunt multe si divergente acum si aici pe InterNet apelam si la Dumneavoastra. Deci, va rugam fiti amabili raspundeti-ne cu sfaturi practice din experinta Dumneavoastra: Cum si in ce cantitate este optim sa se semene lucerna ? Varianta I) lucerna cu ovaz. In aceasta varianta: • I.1) care sunt avantajele, • I.2) care sunt dezavantajele, • I.3) la o prajina cate grame de samanta de lucerna trebuie data optim ? • I.4) la o prajina cate grame de samanta de ovaz trebuie data optim ? Varianta a II-a) lucerna fara ovaz, In aceasta varianta: • I.1) care sunt avantajele, • I.2) care sunt dezavantajele, • I.3) la o prajina cate grame de samanta de lucerna trebuie data optim ? Va multumim anticipat .... HRISTOS a Inviat ! si "Cu DOAMNE ajuta la orice pas il facem in viata" -- cum spune Mama mea -- .... EXP.: Tzucky Ioan TODIROAE (Satul Timisesti, Judetul Neamt)
4.
Cum se distruge o cultura de lucerna?
|
04. 30, 2009. Thursday 22:18
Stiu ca pare un subiect ciudat, dar am o supraf. de aprox 4000mp de livada, intre pomisori am plantat lucerna, de care, insa mi-e f greu sa ma ocup(creste repede si inalta si cu masina de tuns iarba nu mai reusesc sa termin de taiat),as vrea sa renunt la ea,cum as putea face si ce as putea planta in locul ei printre pomi, o planta care nu creste asa de inalta si care sa fie mai usor de "ingrijit"?Va multumesc.Mail:dominicluc@yahoo.com
3.
LUCERNA
|
04. 02, 2009. Thursday 21:51
coseste la timp iar daca ai semanat 26 de kg la ha burienile se sufoca. succes.
2.
nicoleta dragomir
|
03. 18, 2009. Wednesday 11:49
Comentariu editorial
Stimate domn, am trimis raspunsul pe adresa dvs. de email, pentru a lua legatura cu un specialist in domeniu.
1.
eradicarea buruienilor din cultura de lucerna
|
02. 22, 2009. Sunday 21:36
am o cultura de lucerna infiintata in anul 2008 pe o suprafata de 12 ha si am intimpinat mai multe probleme in ia miau aparut mai multe buruieni ca stuful, palamida, , arat ca am efectuat tratament cu pulsoar in combinatie cu pivot in cantitate de 1,2 litri /ha intrucit gradul de inburuienare era 80 % dupa acest tratament facut la prima cooasa , - la adoua coasa a aparut din nou dar intrun grad mai redus ce ma sfatuiti sa fac in anul 2009 ce tratamente sa mai aplic va multumesc anticipat tel. cont 0729066536 corbu_gica@yahoo.com
Rezultate: [35]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?