Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Claudiu Gavril sau performanţa ca modus vivendi!

Publicat: 24 februarie 2018 - 02:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În agricultura gălăţeană sunt tot mai mulţi tineri fermieri pentru care atingerea performanţei reprezintă un obiectiv permanent, ce stă la baza obţinerii unor randamente cât mai ridicate în producţia agricolă. Unul dintre aceştia este inginerul Claudiu Sorin Gavril, din comuna Corod, aflat pe valul unei noi generaţii de tineri agronomi care dau inedite valenţe, vigoare şi rigoare nobilei profesiuni de agricultor.

Când am vizitat sediul nou al fermei, tânărul agronom se întorcea din judeţul vecin unde semnase actele de preluare în arendă a unei suprafeţe de 770 hectare. Cu aceasta, ferma sa se va întinde pe aproape 1.900 hectare, pe care se străduieşte să le exploateze cât se poate de bine.

Claudiu GavrilClick pe poza pentru galerie!

“Cheltuiesc atât cât trebuie pentru un randament înalt”
“Eu sunt promotorul tehnologiilor intensiv-conservative. Deci cheltuiesc atât cât trebuie pentru a obţine un înalt randament de producţie. Se ştie că tehnologiile de cultură de tip intensiv implică cheltuieli mai mari pentru a realiza recolte pe măsura investiţiei şi a efortului depus. Recolta medie de grâu s-a apropiat de 8.000 kilograme la hectar, dar am avut parcele care au dat şi 8.800 kg/ha. La porumb, pe o suprafaţă cultivată de 250 hectare, am produs aproape 10.000 kg/ha. Producţii bune am înregistrat şi la rapiţă, unde m-am închis în contabilitate cu 4.200 kg/ha. Floarea-soarelui nu am cultivat anul acesta.
Evident că am fost ajutat în acest an şi de regimul bun al precipitaţiilor din perioada primăvară-vară”, ne-a declarat Claudiu Gavril.

Fermierul nu şi-a asumat riscul de a semăna rapiţă
În această toamnă, fermierul nu a riscat cu rapiţa. Condiţiile de lucru în câmp nu au fost dintre cele prielnice, aşa că a preferat să cultive mai mult grâu. La mijlocul lunii octombrie, avea deja semănate 900 ha, aproape la jumătate din suprafaţa totală planificată. Sămânţa a fost produsă în ferma sa, din soiurile Glosa şi Apache. De fapt, aşa cum ne-a mărturisit, grâul este cultura de bază în structura de producţie a noului an agricol.
Terenul recent preluat l-a scarificat înainte de semănat. A intrat în câmp cu Tigerul, a semănat cu maşini ultraperformante şi a fertilizat cu îngrăşăminte chimice complexe NPK 18:46:0, doza încorporată în sol fiind de 250 kg/ha.

Istoricul afacerii de familie...
... a început în urmă cu două decenii. În anul 1997, a înfiinţat AF Gavril Claudiu, asociaţie familială ce lucra 50 hectare de teren arabil şi avea doi angajaţi. Ceva mai târziu s-a transformat în societatea comercială de astăzi - SC Roxana G SRL. „Ca orice început, mai ales în agricultură, a fost extraordinar de greu. Terenul era fărâmiţat în zeci şi zeci de bucăţi şi bucăţele, trebuia comasat pentru a fi lucrat eficient cu utilaje performante, aşa cum cere tehnologia modernă. Pământu-i roditor, un cernoziom de prima calitate, să-l mănânci pe pâine, nu alta! Te invită singur să-l lucrezi şi te blestemă dacă nu-l munceşti!”, ne-a declarat cultivatorul.

Lipsa mecanizatorilor - o durere a agriculturii
Claudiu Sorin Gavril are cu ce lucra terenul. În ultimii ani s-a dotat cu sisteme de maşini agricole şi utilaje dintre cele mai performante, a căror valoare a depăşit două milioane de euro. Fermierul gălăţean a ridicat una dintre marile dureri ale agriculturii româneşti: lipsa forţei de muncă, şi anume cea calificată. „Ne confruntăm de câţiva ani cu o mare problemă: nu putem asigura în suficientă măsură mecanizatorii. Au dispărut şcolile profesionale. Cel puţin în ultimul timp, noi am căutat să ne şcolarizăm oamenii. La mine în fermă, majoritatea utilajelor sunt marca Fendt, una dintre cele mai prestigioase companii în domeniul producţiei de utilaje agricole. Ei bine, am reuşit să ne şcolarizăm şi să ne instruim angajaţii la firma germană an de an sau ori de câte ori am cumpărat un utilaj nou. Şi să ştiţi un lucru: când au fost situaţii de forţă majoră - şi nu de puţine ori s-a întâmplat în vârf de campanie - nu m-am sfiit să mă urc eu pe tractor, chiar şi în schimburile de noapte”, a precizat fermierul.
Claudiu Sorin Gavril are convingerea că resursa umană este esenţială în succesul oricărei afaceri şi din acest motiv a încercat să fie cât mai aproape de angajaţii săi, oferindu-le salarii şi condiţii de lucru cât mai bune. Astfel, majoritatea personalului lucrează în firma sa chiar din primii ani de activitate şi tânărul agricultor îşi doreşte ca aceştia să ajungă să iasă la pensie de la societatea sa. Claudiu Gavril are alături un şef de fermă extraordinar de bine pregătit, Viorel Lupaşcu, care a reuşit să formeze şi să coordoneze un nucleu de oameni valoroşi, precum: Constantin Anghelina, Petrică Anghelina şi Constantin Basalic, trei mecanizatori care s-au remarcat prin pricepere şi pasiune pentru meserie.

 Claudiu Gavril

Claudiu Sorin Gavril: „Sunt inginer agronom, nu am împlinit 40 de ani, am o familie frumoasă şi o afacere de succes în agricultură. Munca, pregătirea profesională, determinarea, accesarea fondurilor europene nerambursabile, dar şi dorinţa de a reuşi şi de a face performanţă, toate acestea au reprezentat elementele fundamentale ale realizărilor mele de până acum”.

 

UN ACUT SIMŢ AL AFACERILOR
Producţia agricolă realizată în fermă a valorificat-o pe piaţă la un preţ bun. De fapt, aşa cum susţine, Claudiu Sorin Gavril, prin experienţa acumulată în cei douăzeci de ani de activitate, şi-a dezvoltat un acut simţ al afacerilor şi, la momentul negocierii preţului de vânzare, exploatează la maxim avantajul cantităţilor mari de cereale pe care le obţine. Alegerea perioadei când cumperi inputurile sau vinzi producţia obţinută reprezintă un alt element esenţial în randamentul general al firmei.
Numai aşa se poate explica faptul că anul trecut, societatea pe care o conduce a înregistrat o cifră de afaceri consistentă. La sfârşitul lui 2017 se va închide financiar cu mult mai bune rezultate, deoarece producţiile obţinute au fost printre cele mai mari şi valorificarea lor a fost mult mai profitabilă.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (ediţia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 5174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?