Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cercetare Româno-Maghiară în domeniul biogazului

Publicat: 14 noiembrie 2013 - 12:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Fostul ministru al petrolului din Arabia Saudită, Sheikh Zaki Yamani, atrăgea atenția lumii întregi cu privire la epoca petrolului, în care ne aflăm: „Epoca de piatră nu a luat sfârșit din cauza epuizării pietrei, iar era petrolului se va încheia cu mult înainte ca lumea să rămână fără petrol”. Și într-adevăr, economia mondială începe să se pregătească pentru a intra în epoca post-petrol

Click pe poza pentru galerie!

Provocarea fundamentală cu care ne confruntăm în acest secol este transformarea unei societăți în care consumul este dictat doar de cerere într-o societate care să își conștientizeze realist nevoile legate de consumul de resurse naturale. Astfel, atitudinea distructivă și risipitoare pe care omul o are în prezent trebuie să se transforme într-una responsabilă față de resursele naturale limitate de care dispune Pământul.

În spiritul conservării resurselor naturale, comunitatea științifică dezvoltă biotehnologii capabile să furnizeze energie și polimeri, necesari societății noastre, din surse regenerabile. Exisă biotehnologii aplicative capabile să furnizeze energie sub formă de biocombustibili, biomateriale sau mase plastice din resurse vegetale sau microorganice.

Un astfel de exemplu este polimerul PLA - polimer pe bază de acid lactic, folosit la confecționarea de plastic biodegradabil, și care este obținut prin procesarea amidonului din porumb și prin fermentații cu bacterii lactice. Un alt exemplu de produs purtător de energie, obținut din resurse organice regenerabile, este biogazul (gaz combustibil rezultat prin fermentarea anaerobă a materiei organice).

 

Conceptul de „biorafinărie”

La Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii din cadrul USAMVB Timișoara se fac cercetări în scopul integrării diferitelor biotehnologii de procesare a resurselor agricole într-un bioproces unitar, conturându-se conceptul de biorafinărie. Într-o astfel de fabrică se poate procesa tot ceea ce este organic (de la cereale și culturi energetice, până la paie, coceni, dejecții de animale, deșeuri orășenești, reziduuri industriale organice, ape uzate etc.), obținându-se biocombustibili, precum etanol, biodiesel, biogaz, acetonă, butanol, biopolimeri și alți compuși biochimici.

Un aspect foarte important al acestui concept de bio-industrie este faptul că reziduurile industriale sunt, de fapt, îngrășăminte organice de foarte bună calitate, care se pot readministra în solurile de pe care se recoltează materia primă pentru biorafinărie.

 

Proiectul internațional RESGAS2011

Astfel de cercetări sunt finanțate prin fonduri de la Uniunea Europeană, iar proiectul internațional RESGAS2011 este un exemplu de succes în acest sens. Acest proiect a fost demarat în iunie 2012 și are ca principal obiectiv colaborarea și cercetarea transfrontalieră între instituții academice și de cercetare din județele Timiș și Csongrad, din România și respectiv Ungaria, în domeniul biotehnologiilor de producere a biogazului.

Cercetările în acest proiect vizează procesarea reziduurilor din agricultură, din industria alimentară și de la populație, în scopul obținerii de energie regenerabilă sub formă de biogaz și de îngrășământ organic necesar menținerii fertilității solurilor.

Rezultatele obținute de către cercetătorii de la USAMVB Timișoara, parte din proiectul RESGAS2011, arată că reziduurile provenite din agricultura sau de la populația județului Timiș pot fi procesate pentru a obține o cantitate importantă de energie regenerabilă sub formă de biogaz. Dacă toate reziduurile din agricultură (paie, coceni, dejecții de animale etc.) și de la populație (deșeuri organice) ar putea fi colectate și procesate pentru a se obține biogaz, județul Timiș ar putea deveni independent din punct de vedere energetic (adică se poate obține o cantitate de energie egală cu consumul actual de energie al județului).

Bineînțeles, nu toate reziduurile pot fi colectate și procesate în mod eficient, însă astfel de studii pot crea o imagine clară a importanței pe care o au materialele pe care noi le considerăm deșeuri, dar care pot fi folosite ca materii prime pentru producerea de energie sau alte bioproduse. Dacă pe lângă reziduuri se iau în calcul suprafețele de teren necultivat, pe care s-ar putea obține culturi energetice, în mod sigur se poate obține o cantitate însemnată de energie regenerabilă, care poate reduce dependența de surse neregenerabile de energie.

Tehnologiile dezvoltate în cadrul proiectului vor contribui la dezvoltarea unei eco-bio-economii durabile, aceasta fiind alternativa unică în gestionarea resurselor de pe planeta noastră. Sustenabilitatea socială este asigurată datorită potențialului de utilizare alternativă a produselor agricole pentru producerea de energie și alte produse. Prin dezvoltarea conceptului de biorafinărie și prin producerea de biocombustibili în România, se vor crea numeroase locuri de muncă noi și de calitate în zonele rurale.

Vizualizat: 679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Resturi menajere
|
03. 08, 2015. Sunday 20:08
Nu arunc nimic. nu ard decat lemne pentru foc.Cu resturile menajere ingras gradina.Am masina de tocat resturi vegetale cu care ingras terenul. 9 luni pe an am apa calda menajera incalzita de soare, functioneaza si iarna.Resturile de metal le scot in fata portii si sunt luate de colectorii de metale. Titus
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!