Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ce hibrizi Dekalb au performat în câmpurile Agroindustrial Curtici?

Publicat: 25 noiembrie 2022 - 16:25
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi estima încă din luna septembrie că va fi un an foarte slab pentru porumb, Dimitrie Muscă a putut face în sfârşit un bilanţ privind producţia medie la hectar obţinută la această cultură pe suprafeţele pe care le lucrează în judeţul Arad.

Directorul Combinatului Agroindustrial Curtici a mizat într-o bună măsură pe hibrizii Dekalb, iar pe 11 octombrie am fost invitaţi de echipa Bayer pentru a asista la demonstraţia de recoltare utilizând platforma digitală Climate FieldView.

Într-un an de referinţă negativă, cum a fost 2022, cu provocări majore din punct de vedere pedoclimatic, densităţile la semănat, dar şi momentul ales de fermieri pentru a pune sămânţa în pământ au influenţat decisiv productivitatea la cultura porumbului.

 câmpul climatic 01_b

 

LIPSA UNIFORMITĂȚII

 

„Dacă la un moment dat anticipam o producţie de doar o mie de kilograme de porumb boabe la hectar, până la urmă am reuşit să depăşim aceste încercări cum rar mi-a fost dat să întâlnesc, iar cu ajutorul tehnologiei pe care o folosim, ne-am încheiat la o medie de aproximativ 3.300 kg/ha. Avem şi parcele de 4.800 kg/ha, chiar şi 5.200 kg/ha. A existat însă o lipsă de uniformitate, aşa cum s-a întâmplat şi cu precipitaţiile care au căzut pe parcursul sezonului”, ne-a explicat Dimitrie Muscă, care până acum era obişnuit să recolteze între 10 şi 14 tone la hectar. Recunoaşte însă că nu poate renunţa la porumb, în condiţiile în care se ocupă şi de zootehnie, având de furajat nu mai puţin de 50.000 de porci şi 3.000 de bovine.

 

Experienţă multianuală

 

Acesta a ţinut să evidenţieze importanţa loturilor demonstrative pe care le organizează împreună cu reprezentanţii Bayer de mai bine de zece ani. Practic, în platforma experimentală de la Curtici este testată genetica Dekalb şi evoluţia diferiţilor hibrizi de porumb, în funcţie de modelele agrotehnice aplicate, cum ar fi rata de semănat şi epoca de semănat. „Avem aici o experienţă multianuală, pentru că putem urmări evoluţia geneticii din 2010 şi până astăzi. Ne-am propus să analizăm expresia hibrizilor de porumb ai întregului portofoliu Bayer şi pe toate grupele de maturitate, la două densităţi diferite, de 72.000 şi, respectiv, 80.000 de boabe semănate la hectar”, a subliniat Daniel Grosz, directorul tehnic pe zona de vest al companiei Bayer.

câmpul climatic 02_b 

Hibrizii Field Shield au făcut diferenţa

 

Astfel, în urma rezultatelor procesate prin intermediul tehnologiei Climate FieldView, s-au putut trage câteva concluzii.

În primul rând, s-a observat că un număr mai mare de plante răsărite aduce automat şi un plus de producţie (diferenţa medie a fost de aproape 800 kg/ha între cele două densităţi).

Pe de altă parte, randamentul la hectar a fost influenţat de fereastra de semănat - rezultatele cele mai bune s-au obţinut în perioada optimă (11 aprilie în cazul de faţă).

De asemenea, cel mai bine au performat hibrizii din segmentul Field Shield, recunoscuţi pentru toleranţa şi rezistenţa ridicate la secetă şi la arşiţă, precum şi pentru capacitatea foarte bună de producţie în condiţii de stres termic şi hidric.

câmpul climatic 03_b Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici


Deficit de precipitaţii şi secetă extremă

 

Sola în care s-a efectuat experienţa era una neirigată. Cantitatea totală de precipitaţii înregistrate în perioada ianuarie-septembrie a fost de 426 mm. În intervalul ianuarie - martie deficitul de umiditate total a fost de -50 litri faţă de media multianuală de 102 litri. În schimb, între aprilie şi mai a rezultat un excedent de +27 litri comparativ cu media multianuală de 109 litri precipitaţii/mp. În iunie, iulie şi prima jumătate a lunii august, pe fondul secetei extreme (s-au înregistrat temperaturi şi de peste 42 de grade), deficitul de precipitaţii a fost de -100 litri şi abia pe final de august şi în septembrie s-au înregistrat mai mult de 200 litri de precipitaţii/mp.

 

Semănatul cu rată variabilă

 

Eficientizarea utilizării inputurilor este un deziderat pe care orice fermier cu pretenţii ar trebui să-l urmărească. Printre opţiuni se numără semănatul sau fertilizarea cu rată variabilă. „Semănatul variabil este o soluţie la îndemâna fermierului, pe care noi o recomandăm, pentru că rezultatele sunt validate în câmp. Iar aici intervine din nou tehnologia Climate FieldView, prin intermediul căreia se poate crea o prescripție de semănat, în funcţie de istoricul parcelei, de potenţialul fermei şi de alţi parametri. Astfel, când vom trage linie, la final de sezon, vom putea observa că se pot obţine până la 600 de kilograme la hectar în plus, faţă de o solă în care s-a mers pe tehnologia de semănat la densitate fixă. Chiar şi în anii dificili, cum a fost acesta, orice detaliu poate aduce plusvaloare”, a ţinut să specifice Daniel Grosz.

câmpul climatic 04_b Daniel Grosz, directorul tehnic pe zona de vest al companiei Bayer

Ce este Climate FieldView?


Tehnologia Climate FieldView permite colectarea de date din teren, analiza agronomică avansată şi monitorizarea condiţiilor meteorologice locale, ceea ce ar trebui să conducă la o simplificare a procesului decizional, astfel încât fermierul să poată lua mai uşor hotărâri bazate pe fapte şi nu pe intuiţie, aşa cum se întâmplă de foarte multe ori.

Cu ajutorul dispozitivului FieldView Drive, care în cazul de faţă a fost conectat la portul ISOBUS al combinei, am putut observa în timp real, metru cu metru, nivelul de producţie înregistrat pe fiecare hibrid în parte şi o serie de rapoarte asociate tehnologiei aplicate în câmp, precum şi o hartă de recoltat.

 câmpul climatic 05_b

DKC 4109, un hibrid lansat chiar anul acesta, a fost campionul din platforma experimentală de la Curtici, cu o producţie medie la hectar de 4.419 kg. Pe poziţiile următoare s-au clasat DKC 5092 (4.385 kg/ha) şi DKC 4611 (4.368 kg/ha), un alt hibrid de generaţie nouă.

 

 

un articol de

LIVIU GORDEA

 

Vizualizat: 1589 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?