Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Campania de primăvară la start. Ce recomandări are Lucian Buzdugan?

Publicat: 22 martie 2022 - 19:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Vremea nu pare să îi ajute foarte mult pe fermieri în acest sezon agricol, întrucât condiţiile meteorologice din toamna trecută şi din această primăvară nu sunt chiar cele pe care şi le-ar fi dorit.

În multe zone, seceta din toamnă a întârziat însămânţările, iarna deosebit de caldă lipsită de zăpadă şi precipitaţii ar putea conduce la o productivitate mai scăzută în acest an, la culturile de toamnă.

Însă nici primăvara acesta nu a debutat prea favorabil, îndeosebi din cauza temperaturilor care au scăzut sub pragul îngheţului.

Lucian Buzdugan_b

„Noi, agricultorii, trebuie să fim pregătiţi pentru tot ceea ce este mai rău. E posibil să avem şi în continuare o primăvară şi vară secetoase”, avertizează Lucian Buzdugan, consilier Al Dahra.

„La culturile de toamnă, pornirea în vegetaţie e realizată şi acum hotărâm numărul de fraţi, adică înfrăţirea care trebuie stimulată, nu cu foarte mult azot, dar trebuie să-l asigurăm. Al doilea lucru e ca acolo unde înfrăţirea a avut loc trebuie, de asemenea, stimulată urgent ca aceşti fraţi pe care îi are fiecare plantă să devină fertili, adică să producă spice şi aceasta se face cu ajutorul unor doze de îngrăşământ în special pe bază de azot. De asemenea, trebuie să fim pregătiţi pentru combaterea bolilor la cereale - şi aici făinarea este cea mai dăunătoare în faza aceasta”, consideră Lucian Buzdugan.

 

Răsărirea explozivă a culturii!

 

Pentru culturile de primăvară semănatul este necesar să se facă exact la adâncimea la care sămânţa găseşte apă.

„Recomand ca în cazul în care unele culturi, cum ar fi porumbul, de exemplu, dacă nu avem la 5 cm umiditate, să punem nişte rariţe mici în faţă, de regulă semănătorile au aşa ceva, sau să reglăm semănătoarea să pătrundă la adâncimea unde este apă. Acolo bobul de porumb trebuie să răsară neaparat în mod exploziv. O lipsă de explozivitate la răsărirea porumbului înseamnă de cel puţin o tonă două în minus la hectar. De asemenea, recomand utilizarea la toate culturile soiuri şi hibrizi rezistenţi la secetă”, susţine Lucian Buzdugan, într-o emisiune realizată de Forbes România.   

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 2162 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?