Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ca să faci producţie trebuie să respecţi tehnologia!

Publicat: 18 martie 2022 - 18:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tehnologia trebuie respectată: cerealele de toamnă trebuie fertilizate, campania de semănat pentru culturile de primăvară bate la uşă iar preţul îngrăşămintelor şi al motorinei creşte în continuare.

În ciuda greutăţilor curente, inevitabile crizei energetice, optimismul fermierilor se menţine şi sunt semne bune pentru viitoarea recoltă. Care este situaţia culturilor agricole şi cum pregătesc fermierii viitoarea recoltă am aflat de la doi fermieri din zone agricole reprezentative.

 

Praf pe drum, în loc de noroi


Toamna lungă şi aproape fără precipitaţii a permis ca, din cele 1150 ha lucrate de Societatea Agricolă Agroslavia Nădlac, să fie semănate 380 ha cu grâu, 260 ha cu rapiţă şi 98 ha cu orz.

A fost o iarnă aproape fără zăpadă în vestul ţării, la Nădlac, jud. Arad, aşa cum ne-a declarat Ştefan Kovacs. "De obicei, iarna şi primăvara, fostele canale de irigaţii erau pline cu apă. Culturile sunt încă în repaus vegetativ şi nu suferă, dar seceta se vede cu ochiul liber, este praf pe drumuri, ori în februarie trebuia să avem noroi", ne-a relatat preşedintele Societăţii Agricole Agroslavia Nădlac.

 

Mai puţină floarea soarelui


Până în urmă cu 3-4 ani, la Agroslavia se semănau cca 250-280 ha cu floarea soarelui. Deşi floarea soarelui este una dintre cele mai profitabile culturi, anul acesta urmează să fie însămânţate doar 54 ha. "Semănăm doar o solă cu floarea soarelui... ultima încercare. De trei ani cultura de floarea soarelui este distrusă de iepuri. Nu reuşim să semănăm cât pot ei să mănânce. Administratorii fondului de vânătoare înmulţesc iepurii pentru a fi exportaţi în Italia, iar pagubele noastre nu le bagă nimeni în seamă...", ne-a spus cu amărăciune Ştefan Kovacs.

recolta 022 2_b 


Grâul - preţ nesperat de bun


Seceta de anul trecut a redus şi recolta de porumb până la o producţie medie de 6.600 kg/ha. Cu toate acestea, fermierul ne-a spus că "nu a fost rău, până la urmă am acoperit cheltuielile şi am făcut şi profit, am vândut cu 1,15 lei/kg porumbul, direct din câmp".

Anul trecut, la recoltare, Kovacs Ştefan a vândut porumb direct din câmp cu 1,15 lei/kg, fără cheltuieli de transport şi depozitare, iar acum mai are două celule pe stoc. Grâul l-a vândut în totalitate, la un preţ "nesperat de bun", aşa cum ne-a declarat. "Nu credeam că vom ajunge să vindem grâul cu 1,41 ron/kg, nu a mai fost niciodată la nivelul acesta".

 Kovacs Stefan 1_b

Ne-am asigurat îngrăşămintele pentru culturile de toamnă la un preţ bun. Acum avem nevoie de îngrăşămintele pentru culturile de primăvară şi este criză pe piaţă, nu găsim să cumpărăm. Sper să găsim până la finalul lunii martie, când începem semănatul.

ŞTEFAN KOVACS

Preşedinte SA Agroslavia Nădlac

 

Cheltuielile totale la hectar


Anul trecut fermierul a cheltuit în medie cca. 3.000 lei/ha pentru fiecare cultură, mai mult la rapiţă (până la 4.000 lei/ha) şi mai puţin la orz şi grâu (cca 2.600 lei/ha). La tehnologia aplicată şi în condiţiile de anul trecut, ponderea îngrăşămintelor pe hectarul de cultură a fost de cca 40%. Kovacs Ştefan spune că depinde foarte mult "de ce îi dai să mănânce - cantitatea de îngrăşăminte. La o creştere de 100-200% a preţului îngrăşămintelor şi preţul final de producţie va creşte cu cel puţin 20%. Şi preţul motorinei a crescut mult. Totuşi nu o să reducem din cantităţile de îngrăşăminte administrate, cel puţin la grâu, unde avem deja îngrăşămintele".

 

Ca să câştigi trebuie să joci


Fraţii Valentin şi Sorin Mihu lucrează 240 de hectare în comuna Balaciu, jud. Ialomiţa. În ferma vegetală culturile de bază sunt porumbul, grâul şi floarea soarelui, dar societatea are şi un sector zootehnic - o fermă cu 350 de oi, pentru care sunt cultivate 20 ha cu lucernă.

 

2021, un an cu producţii bune


Anul trecut a fost unul bun, mai ales că a urmat după seceta din 2020. Valentin Mihu a obţinut o producţie medie de grâu de 5,5 tone/ha (80 ha), porumb 10 tone/ha (100 ha) şi floarea soarelui 4 tone/ha (40 ha) cu 4 tone/ha. Cea mai profitabilă cultură a fost floarea soarelui, recolta fiind valorificată de fermier cu 2,2 lei/kg, conform precontractului din primăvară, chiar dacă, în perioada de recoltare preţul a ajuns până la 2,45 lei/kg.

"Anul trecut, în campania de recoltare, în zona noastră, preţul porumbului a ajuns la 1,1 lei/kg, noi l-am livrat conform contractului, cu 0,9 lei/kg, către Agro Oil Service, unul dintre partenerii cu care colaborăm foarte bine de mai mulţi ani".

Anul acesta, până la finalul lunii februarie, fermierul nu a încheiat nici un precontact pentru viitoarea recoltă deoarece "au fost ani în care am ieşit în câştig prin încheierea de precontracte, alteori am pierdut... Anul acesta sper ca preţul la recoltare să fie mai bun decât cel oferit acum de către traderi", ne-a declarat Valentin Mihu.

 recolta 022 1_b

Fără rabat de la tehnologie!


Producţia şi preţul bun al cerealelor de anul trecut le-a permis fraţilor Mihu să îşi achite datoriile pe care le mai aveau după seceta din 2020 şi chiar să rămână cu un mic profit. Însă avalanşa creşterii preţurilor la îngrăşăminte, motorină şi inputuri a modificat "socotelile".

Pentru pesticide fermierii au făcut comandă şi contract încă de anul trecut, astfel că au preţul garantat, dar nu au făcut încă aprovizionarea cu îngrăşăminte. "Iniţial ne-am gândit să reducem din cantitatea de îngrăşăminte folosită, dar trebuie să mergem cu o tehnologie bine definită. Vom urma schemele normale de fertilizare, numai aşa ne putem asigura producţia. La noi este oarecum bine pentru că lucrez împreună cu fratele meu, utilajele sunt ale noastre, ne descurcăm cu ce avem", ne-a declarat Valentin Mihu.

 Valentin Mihu 1_b

Agricultura este uneori o loterie. Dar noi vom continua să aplicăm tehnologia "ca la carte" deoarece trebuie să joci ca să câştigi. Dacă avem un an bun şi facem 7 tone de grâu/ha, iar preţul va fi 1,2 lei/kg, o să fie bine! De regulă am avut 3 ani buni după un an de secetă...

VALENTIN MIHU

Fermier Balaciu, jud. Ialomiţa


Forţa de muncă, marele minus


Deşi în zonă mulţi fermieri au renunţat să mai crească animale, în special oi, fraţii Mihu au marit efectivul cu aproape 150 de capete, în ultimul an. Oile valorifică bine resturile vegetale şi o parte din cerealele produse în fermă şi  aduc un venit suplimentar. Anul trecut mieii s-au vândut bine, iar anul acesta preţul în viu se anunţă a fi de 20 lei/kg.

Dar, şi în acest sector, principala problemă o constituie forţa de muncă. "Nu mai găseşti un cioban care să mulgă oile sau un tractorist. Din fericire, la oi avem doi băieţi serioşi, dar şi noi ne purtăm bine cu ei. Însă mulţi preferă să stea în şomaj chiar dacă am oferit 3.000 de lei pe lună, cu carte de muncă şi asigurări", spune Valentin Mihu.

SEMNE BUNE PENTRU RECOLTĂ

Aşa cum ne-a relatat Valentin Mihu, în zona fermei sale din Ialomiţa au fost precipitaţii abundente la sfârşitul lunii noiembrie şi la începutul lunii decembrie 2021, mai multe zile la rând cu 20-35 litri/mp. După care, "chiar dacă în iarnă nu a fost zăpadă, umiditatea din sol s-a păstrat până acum deoarece nu am avut vânturi puternice care să usuce terenul, aşa cum s-a întâmplat în alţi ani în luna februarie".

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 1293 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?