Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Biotehnologiile vor asigura securitatea alimentară!

Publicat: 31 octombrie 2022 - 10:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii septembrie, la București, a avut loc cea de-a șasea ediție a conferinței „Inovații în ameliorarea plantelor”. Tema a fost rolul noilor tehnici genomice în securitatea alimentară globală.

Devenit de-acum o tradiție, evenimentul a fost organizat de către AgrobioTechRom, Alianța Industriei Semințelor din România (AISR) și Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), cu sprijinul Ambasadei SUA la București și al Academiei de Științe Agricole și Silvice.

Ca la fiecare ediție, prezentările au fost făcute de către cunoscuți și apreciați oameni de știință și specialiști reputați în domeniu, din țară și din străinătate.

 congres biotehnologii 01_b


Editarea genomică e o necesitate, nu un moft!


În cuvântul său de deschidere, Dragoș Costin Telehuz, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii, a subliniat faptul că MADR sprijină, la nivelul Uniunii Europene, reglementarea favorabilă a utilizării noilor tehnologii genomice, în folosul fermierilor. În optica sa, acestea vor putea permite obținerea unor plante mai rezistente la boli și la factorii de mediu, mai ales la secetă și arșiță. În încheiere, domnia sa a ținut să sublinieze că aceasta este optica sa nu numai ca demnitar, ci și ca fermier.

Alicia Hernandez, Ataşat regional pentru agricultură pentru Europa Centrală și de Est a ținut să reitereze faptul că, în actualul context global, noile tehnici genomice sunt o modalitate de a răspunde provocărilor cărora agricultorii de pretutindeni trebuie să le facă față.

 

Inovarea în ameliorare şi securitatea alimentară


Petra Jorasch, Manager al departamentului Plant Breeding Innovation Advocacy al Euroseeds a vorbit despre cum poate contribui inovarea în domeniul ameliorării plantelor la securitatea alimentară durabilă.

În continuare, dr. Oana DIMA, Science Policy Manager la VIB - Universitatea Ghent, Belgia și director executiv al Centrului pentru Biologia Plantelor EU-SAGE, a evidențiat rolul pe care oamenii de ştiinţă ar trebui să îl aibă în procesul de decizie, în optica organizației „Agricultura europeană sustenabilă prin editare genomică” (EU-SAGE).

Profesorul Wayne Parrott, Distinguished Research Profesor la Institutul pentru Ameliorarea plantelor, Genetică şi Genomică al Universității Georgia (SUA) a accentuat rolul culturilor moderne obținute prin ameliorarea plantelor utilizând editarea genomică asistată pentru dezvoltarea unei agriculturi sustenabile.

congres biotehnologii 02_b 

Aspecte tehnice în ameliorare


Dr. Iulian Gabur, cercetător științific la Departamentul de Ameliorarea Plantelor din cadrul Facultății de Agricultură Justus a Liebig University din Gissen, Germania, a detaliat unele aspecte tehnice și metodologice legate de ameliorarea plantelor, genetică moleculară, variațiile structurale genomice și markerii moleculari.

Aurel Badiu, secretar științific al ASAS și cercetător cu o îndelungată experiență în domeniul geneticii și al ameliorării plantelor a subliniat, la rândul său, ca o concluzie a expunerilor conferențiarilor, importanța pe care noile tehnici genomice o au pentru agricultura modernă.

A urmat o sesiune de discuții, în cadrul cărora participanții au adresat întrebări și au primit răspunsuri de la cei patru conferențiari, cărora li s-au alăturat și Cristina Cionga, moderatorul evenimentului, director pentru Afaceri Europene al APPR, și Florentin Bercu, directorul Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.

               

Agricultura europeană e cu un pas în urma lumii!


Ca o concluzie generală, care a fost constant adusă în atenție de participanți, este aceea că legislația Uniunii Europene în domeniu este învechită. Reglementările în vigoare datează încă din anul 2001. Între timp, știința a evoluat foarte mult. Ca urmare, vechile norme nu mai sunt aplicabile astăzi.

În același timp, în mai multe state care sunt și mari producători agricoli, precum SUA, Argentina, Brazilia, China și altele, aceste tehnologii sunt aplicate pe scară largă. În consecință a apărut un decalaj, care se adâncește pe zi ce trece, între fermierii europeni și cei din aceste state. Dacă nu se va schimba sistemul de reglementare, atunci agricultura europeană va deveni total neperformantă, cu rezultate amenințătoare asupra cetățenilor UE.

În plus, utilizarea noilor tehnici de ameliorare pentru obținerea de culturi mai rezistente la secetă, arșiță și alte fenomene generate de schimbările climatice și care să valorifice mai eficient fertilizanții ar sprijini substanțial atingerea obiectivelor mai multor Strategii Europene, precum „Green Deal”, „Farm to Fork” sau Biodiversitate.

congres biotehnologii 03_b 

Sunt şi semnale pozitive!


La ultima reuniune informală a miniștrilor Agriculturii din UE, care a avut loc la Praga, în luna septembrie, a existat un consens referitor la necesitatea permiterii aplicării acestor tehnologii în Europa.

„UE trebuie să reacționeze cât mai repede posibil la dezvoltarea tendințelor moderne și să nu împiedice inovarea. Prin urmare, este important să se schimbe cadrul legislativ învechit prin care UE reglementează utilizarea metodelor moderne de ameliorare a plantelor. Acest cadru nu numai că restricționează fermierii europeni, dar duce și la un flux de experți de top către țări din afara Uniunii Europene”, a apreciat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

Așadar, există speranțe că din 2023 și fermierii români, împreună cu toți colegii lor europeni, vor putea beneficia de aceste noi și puternice instrumente!

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

 

Vizualizat: 1501 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?