Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Avem nevoie de DUBLAREA progresului GENETIC în următorii 40-50 de ani

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 16:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Se apreciază că sporul obţinut în ultimul deceniu în ameliorarea structurii genetice a caracterelor atât în populaţiile de animale, cât şi în cele de plante, este necorespunzător cerinţelor care vor veni în viitorul apropiat.

Astfel că progresul genetic trebuie să se dubleze în următorii 40-50 de ani, pentru a satisface necesităţile de hrană pentru cei 9 miliarde de oameni care vor trăi pe mapamond după anii 2050.

Rapoartele internaţionale ne spun că un astfel de deziderat nu poate fi realizat decât dacă sunt puse în operă, în scop de ameliorare genetică a animalelor şi plantelor de cultură, metodele de ultimă generaţie a biologiei moleculare şi de a le transforma în metode de selecţie.

Metode de ameliorare genetică revoluţionare

Literatura de specialitate semnalează câteva metode de ameliorare care folosesc analiza şi manipularea, într-un anumit fel, a moleculei de ADN. Acestea sunt: selecţia genomică pe baza prezenţei sau absenţei SNP-urilor (polimorfismului unui singur nucleotid din întregul genom), asociate unei anumite performanţe productive; editarea precisă a genomului în zonele de interes, pentru a realiza corecţii ale înşiruirii nucleotizilor, însoţită de aşa-numitele gene drive (în traducere liberă, gene unice sau directoare), metodă utilizată pentru a spori considerabil frecvenţa genelor mutante obţinute în structura genetică a populaţiei.
Selecţia genomică constă în precizarea succesiunii celor patru elemente din care este compus materialul ereditar (Adenina, Timina, Citozina şi Guanina), în probe de ADN recoltate de la fiecare individ supus analizei, şi stabilirea prin comparaţie la indivizi diferiţi a deosebirilor care există între ele în unele şi aceleaşi sectoare ale întregului genom, pentru a afla prezenţa aşa numitelor SNP-uri şi a le preciza genotipul. Prezenţa sau absenţa unor SNP-uri în cadrul genelor sau a elementelor de reglare a acestora, asociate cu performanţa caracterelor luate în considerare la o populaţie de referinţă, conduce, printr-un calcul sofisticat, la stabilirea valorii de ameliorare a individului analizat. Implementarea acestui fel de apreciere a valorii genetice a indivizilor la vacile de lapte, în ţările cu zootehnie avansată, a avut darul să dubleze viteza de realizare a progresului genetic pe an şi la obţinerea unui beneficiu financiar considerabil. Practica a dovedit că pe această cale se obţin succese asemănătoare şi la alte specii de animale domestice, însă la un nivel mai mic de eficienţă.

genetica-bovina.2_bmilkgenomics.org

Pe larg despre metode de ameliorare genetică aflați din revista Ferma nr. 19/202 (editia 1-14 noiembrie)

Un articol semnat de IOAN VINTILĂ


Vizualizat: 818 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?