Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

ARENDA, TRACTORUL ŞI CIOBANII îi dau bătăi de cap lui Vasile Stanciu!

Publicat: 24 martie 2022 - 18:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Trei sunt necazurile care nu-i dau pace lui Vasile Stanciu, fermier din judeţul Galaţi. Prima ar fi pământul, a doua reparaţiile la tractoare şi necazurile cu ciobanii din zona unde are culturile.

„Am mari probleme cu arendatorul de la care am preluat 270 ha de teren. Mai am trei ani de contract şi din vară insistă să-mi ia terenul! Ar vrea să reziliez înţelegerea cu toate că am plătit arenda la timp, de 150 de euro pe hectar. Sunt unii care vor să cumpere terenurile fermierilor şi fac presiuni. Sunt în stare să distrugă oamenii şi afacerile lor”, susţine agricultorul din Roşcani, comuna Băneasa.  

 

Pământul este sub contract!


Vasile Stanciu vede o speranţă în modificarea Legea arendei, care „se tot amână de vreo doi ani, în sensul că încheierea contractelor de arendare a terenurilor să fie pe cel puţin 10 ani şi cu stricta şi ferma respectare a clauzelor contractuale”. De asemenea, trebuie menţionat expres ca, în cazul în care proprietarul vinde terenul, pe perioada derulării contractului, arendaşul să fie lăsat să lucreze terenul în continuare, până la încheierea acestuia.  

„Am contract de arendă semnat pe 6 ani, în baza acestuia am achiziţionat utilaje agricole, am deschis o linie de credit, am rămas cu datorii neplătite din 2020. Dacă îmi ia terenul ce mă fac?”, se întreabă deznădăjduit omul.

 Vasile Stanciu - Arenda, tractorul si ciobanul_b

Cu îngrăşămintele stăm la pândă să vedem dacă scad preţurile. Nu am aprovizionat nimic. Am reuşit să aplic în toamnă 200 kg/ha de complexe la păioase. Îngrijorarea mea este că nu va ploua suficient şi nu am să fertilizez; să nu arunc banii pe fereastră.

VASILE STANCIU

Fermier Roşcani, jud. Galaţi  

 

Tractoarele trag pe dreapta


Acum o altă belea a căzut pe capul lui. „În toamnă, mi-a căzut în brazdă un tractor de 230 CP din cauza terenului foarte uscat. A stat 5 săptămâni în service la reparat. Pentru că nu m-am putut folosi de el, terenu-i nearat. M-a costat şi aproape 20 de mii de lei... În februarie am lăsat la reparat un alt tractor de 115 CP, devizul e de peste 50.000 de lei, însă trebuie nişte pinioane care nu-s pe stoc. Ceea ce m-a revoltat e că mi-au cerut şi un avans de 10-20 la sută din valoarea reparaţiei!”, susţine Vasile Stanciu.

 

Cu oile-n... eco-schemă!


 

An de an Vasile Stanciu are destule necazuri cu ciobanii care au stânele pe lângă terenurile pe care le cultivă. „Sunt înconjurat de vreo patru crescători de animale. Sunt doi fraţi cu câte 500 de oi fiecare cu care mă sfădesc de ani de zile pentru că trec cu animalele prin culturile mele. Două trupuri de pădure lungi şi înguste, de la Silvic, din apropiere le folosesc ca bulevard spre locurile de păşunat. Mă gândesc cu groază că de anul viitor vor fi eco-schemele când trebuie să avem terenul ocupat de culturi în permanenţă. Oile vor distruge culturile!”, explică fermierul gălăţean.

 

CULTURI ÎN MARE SUFERINŢĂ

 

Vasile Stanciu nu e mulţumit de starea semănăturilor de toamnă. Are 57 ha cu orz şi 70 cu grâu, însă sunt întârziate din cauza secetei. În toamnă nu a putut ara şi nici scarifica, aşa că va discui şi va însămânţa fără altă lucrare pregătitoare. Prima dată va semăna mazărea (pe 20 ha), floarea soarelui (120 ha) şi porumbul pe vreo 70 de hectare. Anul trecut a fost binişor iar preţurile de vânzare i-au mai îndulcit niţel situaţia financiară.


PRECIZĂRI 


Articolul „Arenda, tractorul şi ciobanii”publicat în revista Ferma nr 5 (298), ediţia 15-31 martie 2022, a suscitat atenţia domnului dr. Sorin Ilie, cel care a dat în arendă 270 ha fermierului Vasile Stanciu, din Băneasa, judeţul Galaţi.   

Sorin Ilie vine cu precizări suplimentare vizavi de relaţia contractuală dintre arendator şi arendaş, susţinând că, fără acordul său, i-au fost „modificate” cele câteva contracte de arendă pe care le avea cu fermierul. Ca atare, „i-am comunicat (fermierului Vasile Stanciu n.n.) că refuz să mai lucrez cu dânsul şi îi propun să reziliem contractele. E adevărat, a plătit la timp arenda, dar după ce am aflat că mi-a fost falsificată semnătura și au fost utilizate înscrisurile falsificate cu numele meu pe ele timp de zece ani, i-am propus ca anul acesta să încheiem înţelegerea”

Potrivit spuselor lui Sorin Ilie, fermierul a refuzat propunerea si acum se află în procedură de cercetare la Antifraudă. „Pe mine nu mă interesează să vând terenul, mi s-a oferit, într-adevăr, dar am refuzat şi vreau să-l dau în arendă!”, conchide Sorin Ilie.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 3073 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?