Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

APA şi formula ei magică. PICĂTURĂ cu PICĂTURĂ face RECOLTĂ BUNĂ

Publicat: 11 decembrie 2017 - 11:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru a păstra apa în sol, acesta trebuie menţinut afânat, înlăturate toate obstacolele, toate straturile greu permeabile care ar împiedica infiltrarea apei pe stratul 0-150-200 cm.

Măsuri pentru acumularea apei în sol: 10 cm de zăpadă asigură 300 mc/ha
În afară de irigaţii, sursa principală de apă o constituie ploile, zăpezile şi, acolo unde este posibil, aportul freatic. Se pot valorifica şi sursele secundare provenite din ceaţă (0,3 mm/zi), din rouă, care în unele zone pot asigura 10 mm/an, precum şi roua internă.
Atenţia fermierilor trebuie îndreptată spre măsurile care asigură acumularea apei în sol în sezonul rece, cunoscând faptul că 1 mm de apă acumulată iarna echivalează cu 2-3 mm din perioada de vegetaţie. Măsurile ce se pot lua în perioada de iarnă se referă la:
- realizarea de valuri de zăpadă, cu pluguri speciale, trasate la distanţa de 10-15 mm, perpendicular pe direcţia vântului principal (dominant);
- montarea de ziduri din baloţi de paie sau calupuri de zăpadă la 12-15 m;
- asigurarea de perdele din câte 2-3 rânduri de tulpini de porumb, sorg, cânepă, floarea-soarelui, distanţate la 20-25 m;
- montarea de parazăpezi din panouri, ca cele de la căile de comunicaţii, şi când s-au îngropat 2/3 în zăpadă, se mută pe altă poziţie la 20-25 m;
- semănat de culturi verzi care să se menţină peste iarnă. Ele acumulează peste 97% din precipitaţii şi zăpada căzută nu mai este spulberată de vânt;
- pe terenurile în pantă se execută arătura paralelă cu curbele de nivel, arătura în spinări, negrăpată, pentru ca fiecare brazdă să constituie un obstacol în calea apelor;
- pe terenurile în pantă se poate executa o lucrare cu tăvălugul peste zăpadă, la distanţa de 20 m, tot pe curbele de nivel. În zona tăvălugită, zăpada se topeşte mai greu şi apa care vine din amonte se infiltrează în această zonă, evitând eroziunea solului;
- pentru întârzierea cu o săptămână a topirii zăpezii, se împrăştie material de culoare albă (paie, pleavă, rumeguş), sub care zăpada se topeşte treptat şi apa se infiltrează în sol.
- desigur, cea mai bună metodă o constituie perdelele forestiere de protecţie, care asigură strat gros şi uniform de zăpadă pe teren. Fiecare 10 cm strat de zăpadă asigură 300 mc/ha de apă.
Cu asemenea măsuri, pe stratul 0-150 cm se pot acumula 4500 mc/ha de apă.
Indiferent care este cantitatea de precipitaţii căzute în zonă, rezerva de apă a solului nu trebuie apreciată după acestea deoarece fiecare sol are capacitate limitată de înmagazinare şi reţinere a apei.
Rezerva sigură de apă în sol (U) se poate determina numai prin analize de laborator şi se calculează cu relaţia: U = Ug x Da x H
Ug - % de apă din sol determinat prin analize;
Da - densitatea aparentă a solului respectiv;
H - adâncimea pe care se face analiza.
De exemplu, având valorile Ug - 18%, Da - 1,4 g/cmc, H - 100 cm, rezultă că U = 18 x 1,4 x 100 = 2520 mc(t)/ha.
Toate aceste măsuri pentru acumularea unor cantităţi cât mai mari de apă în sol constituie veriga de bază în lanţul măsurilor tehnologice care asigură recolte mari şi de calitate superioară.

 

Circuitul apei_b

CAPACITATEA SOLULUI DE A ACUMULA ŞI DE REŢINE APA
Sol cu premeabilitate bună se consideră terenul în care timp de 24 de ore apa pătrunde până la un metru adâncime! Pe solurile pe care este prezent hardpanul (talpa plugului) se execută arături adânci cu plugul prevăzut cu scormonitori care afânează solul pe 10-15 cm sub fundul brazdei, fără întoarcerea solului. Când stratul impermeabil se află la adâncimea de 40-50 cm, se lucrează cu cizelul, iar când acesta se găseşte la 60-70 cm, se execută scarificarea solului.
Se va avea în vedere că solul bogat în materie organică are capacitatea de a înmagazina cu 20 la sută mai multă apă, iar humusul poate reţine de 4-6 ori mai multă apă, putând amâna cu două săptămâni efectele secetei.
În vederea acumulării apei în sol, pe tot parcursul anului, se va avea în vedere că terenul acoperit cu un strat de mulci asigură maximul de apă absorbită (tabel).
Capacitatea de reţinere a apei în sol este considerată MIC| atunci când solul absoarbe 300-500 mm; MIJLOCIE când reţine 500-900 mm şi MARE când reţine 900-1200 mm.
Capacitatea maximă pentru apă a unui sol cultivat este de 59% în teren afânat, 45,8% în solul aşezat şi 37,9% în solul compactat.
Capacitatea de apă utilă pe stratul 0-100 cm este socotită insuficientă sub 600 mc/ha, mică la 1100-1400 mc/ha şi mare la 1700-200 mc/ha.

ACUMULAREA APEI ÎN SOLUL ACOPERIT tab-acumulare_b


Un articol publicat în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Vizualizat: 1470 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?