Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Agricultura viitorului pe Valea Argovei

Publicat: 25 ianuarie 2023 - 17:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe fondul schimbărilor climatice, dar mai cu seamă al alternării perioadelor de secetă, tot mai mulţi dintre fermierii români au ales să facă tranziţia de la agricultura convenţională spre cea conservativă.

Trecerea de la convenţional la conservativ se face aplicând tehnologii inovative de prelucrarea a solului (minimum-till) şi de înfiinţare a culturilor cu spaţii optimale de fertilizare.   

 Agricultura viitorului pe Valea Argovei 3_b

 

A RENUNŢAT LA ARĂTURĂ!


Aşa se face că inginerul agronom Ionel Gheorghe, fermier din Valea Argovei, judeţul Călăraşi, a renunţat la arătură de mai mulţi ani iar din acest sezon a semănat rapiţa la 70 de centimetri distanţă între rânduri. 

“În contextul climatic actual, ne-am orientat spre sisteme de lucru adecvate agriculturii conservative! Căutăm să compensăm lipsa apei cu tehnologii minime de prelucrare a solului, de mai bine de 7 ani nu mai întoarcem brazda, reducând numărul de treceri la două, faţă de cinci”, a subliniat Ionel Gheorghe.

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 2_b

 

RAPIŢA SEMĂNATĂ LA 70 CM ÎNTRE RÂNDURI


„Dacă până acum am testat tehnologia pe loturi comparative, am ales să extindem tehnologia la întreaga suprafaţă de 134 de hectare. Şi constat cu bucurie că e chiar mai bine decât ne aşteptam! Rapiţa este bine instalată, înrădăcinată şi a intrat în iarnă într-un stadiu optimal de vegetaţie, graţie unei fertilizări pe măsură”, ne-a declarat cultivatorul.          

Strict tehnologic, cultura a fost erbicidată în preemergenţă cu Sultan 50 SC + Kalif 480 EC şi înfiinţată la 70 cm distanță între rânduri, 2-3 cm adâncime de semănat, realizându-se densitatea de 38 bg/mp. 

 

CULTURA DE GRÂU, ÎN GRAFIC


În ferma Agro Fondinvest din Valea Argovei, grâul a răsărit ceva mai târziu, deoarece cultivatorul a ales să semene cu întârziere pentru a evita atacul de muscă. Însă la intrarea în perioada de repaos vegetativ, câmpurile arată foarte bine.

 “La înfiinţarea culturii, semănătoarea de mare precizie a fost reglată să realizeze distanța între rânduri de 17,5 cm, adâncimea de 2-3 cm şi o densitate la semănat de 370-380 bg/mp. Suntem implicați în proiecte colaborative de testare a aplicării de îngrășăminte microgranulate. Astfel, odată cu încorporarea seminţelor de grâu am aplicat Yara Mila NP Starter 10-47 +Zn +B, în doză de 20 kg/ha”, a susţinut Ionel Gheorghe.

 ionel gheorghe 2_b

Avem culturi excepţionale, aduse într-un stadiu de dezvoltare optim cu eforturi și resurse minime, în ciuda secetei extreme cu care ne confruntăm în prezent. Tehnologia minimum tillage gestionează foarte bine riscurile generate de schimbările climatice.

IONEL GHEORGHE

Fermier din Valea Argovei, jud. Călăraşi

 

GENETICĂ DE GRÂU TESTATĂ ÎN LOTURI SEMINCERE

 

În loturile semincere de grâu sunt testate soiuri din categoria biologică bază de la mai multe companii producătoare.

Acestea sunt:

Sofru - un soi aristat, prezentând un risc scăzut de încolțire a bobului în spic sau Sonatine grâu aristat, cu indice crescut de proteină, cu toleranţă foarte bună la bolile foliare şi de spic, ambele soiuri produse de Lidea;

Avenue, genetică timpurie, nearistată, recomandată a se cultiva în toate zonele de cultură, de la Limagrain;

Extreme - soi de grâu timpuriu, aristat, cu potențial de producție ridicat, cu toleranţă bună la secetă, la înghețurile târzii şi cu toleranţă la septorioză (Septoria tritici), produs de KWS;

Obiwan - grâu de toamnă timpuriu, aristat, cu o capacitate de producție excepțională, din portofoliul companiei RWA Raiffeisen Agro Romania.

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 5_b 

COSTURI REDUSE DE PRODUCŢIE CU UTILAJE SPECIALIZATE


Pentru înfiinţarea culturilor Ionel Gheorghe s-a folosit de utilaje agricole adecvate. „Avem în dotarea fermei un dezmiriștitor australian, Kelly Tillage 4012, dotat cu un disc dispus sub formă de lanțuri, ceea ce îi permite să lucreze toată suprafața în mod uniform şi să aibă o durată de viaţă a discului foarte lungă, undeva la 15-20 de mii de hectare. De asemenea, productivitatea este foarte mare pentru că utilajul este de 12 m şi poate lucra peste 100 de hectare într-o zi, fiind acţionat de un tractor de numai 300 de cai putere. Acest aspect este foarte important, la fel ca și consumul de combustibil, care este de 2-3 litri la hectar!”, ne-a declarat fermierul.

După trecerea utilajului de dezmiriştire intervine în câmp sistemul de semănat Horsch Focus TD cu încorporare directă. Se lucrează cu densități reduse, ca şi cu norme de semănat (la grâu fiind între 100 și 130 kg/ha).

Beneficiile aplicării noii tehnologii sunt evidente: o mai bună gestionare a costurilor de producţie (economie de combustibil, de semințe și îngrășăminte), dar şi reducerea timpului de lucru şi a  personalului. În ferma călărăşeană doar doi operatori bine instruiţi mânuiesc tehnica agricolă. 

Agricultura viitorului pe Valea Argovei 4_b 

TEHNOLOGIA MINIMUM TILLAGE GESTIONEAZĂ RISCURILE

 

“Ne-am orientat spre sisteme de lucru adecvate agriculturii conservative!”, spune fermierul călărăşean.

Semănăturile de toamnă realizate în sistem minimum-till din câmpurile fermei Agro Fondinvest, amplasate pe Valea Argovei, într-o zonă în care apa în sol a fost foarte puţină, oferă speranţe cultivatorului Ionel Gheorghe.

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1241 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?