Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Află care sunt CAUZELE biologice ale OBOSELII SOLULUI!

Publicat: 24 mai 2017 - 09:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SOLUL ODIHNIT DĂ ROADE MAI BUNE! Încă din cele mai vechi timpuri, cultivatorii terenului au constatat că semănând aceeaşi cultură pe o parcelă, mai mulţi ani la rând, cu timpul producţia scade tot mai mult.

Au conchis că terenul respectiv a “obosit” şi trebuie lăsat să se ”odihnească”. Prin urmare, cultivau altă parcelă. Revenind după un timp pe aceeaşi parcelă, obţineau rezultate bune, cu aceeaşi plantă, deci considerau că pământul s-a “odihnit”.

solul-01_b

De-a lungul timpului cercetătorii au descoperit cauzele biologice ale “oboselii solului”. Iată care sunt acestea!
• Fiecare cultură agricolă consumă anumite elemente nutritive şi în anumite cantităţi, dintr-un anumit strat de sol, în funcţie de nivelul de dezvoltare al rădăcinilor. La fel se întâmplă şi în cazul consumului de apă al plantelor. Revenind în anii următori cu aceeaşi cultură pe acelaşi teren, ea găseşte stratul de sol epuizat şi deci nu va mai avea capacitate de producţie corespunzătoare.
• În rizosfera plantelor se creează un biotop deosebit, datorat secreţiilor rădăcinilor tinere şi perişorilor absorbanţi, secreţii care favorizează colonizarea zonei cu anumite bacterii, împiedicând accesul altor specii de microorganisme. Rizosfera respectivă devine un fel de cordon fitosanitar. Însă dezvoltarea excesivă a anumitor bacterii provoacă “oboseala solului”.
• În cultura repetată scade numărul de bacterii utile şi se înmulţesc cele dăunătoare plantelor respective. Totodată, se înmulţesc microorganismele care parazitează pe rădăcinile plantelor respective. În plus, are loc şi acumularea unor ioni toxici de aluminiu, fier, mangan.
• Secreţia rădăcinilor sau a microorganismelor de pe rădăcini devine toxică pentru propriile plante.
• Apare aşa-numitul fenomen de alelopatie, care se manifestă prin influenţa stimulatoare sau inhibitoare a unei plante asupra alteia.
• Acizii graşi din sol se descompun greu (25% pe an) şi se acumulează în teren, contribuind la apariţia “oboselii solului”.
• Se înmulţesc exagerat bolile, dăunătorii şi buruienile specifice fiecărei culturi.
Din cele prezentate anterior rezultă că “oboseala solului” este de natură biologică, nu chimică, şi că nu se poate combate prin aplicarea de îngrăşăminte. Numai alternanţa culturilor, după anumite criterii bine stabilite, poate combate fenomenul de “oboseala solului”.

Ce premergătoare sunt de evitat într-un asolament corect, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 3446 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?