Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Măsuri pentru ACUMULAREA apei în SOL

Publicat: 20 noiembrie 2017 - 22:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anii secetoși au devenit tot mai frecvenți în zona țării noastre. Așa cum aprecia acad. Dr. Davidescu, din zece ani, patru sunt foarte secetoși, doi sunt secetoși iar patru ani sunt ploioși. 

Aceasta impune să fie luate toate măsurile care să asigure acumularea în sol a fiecărei picături de apă. În acest scop, solul trebuie menținut afânat, înlăturate toate obstacolele, toate straturile greu permeabile care ar împiedica infiltrarea apei pe stratul 0-150-200 cm.

Măsuri pentru acumularea apei în sol: 10 cm de zăpadă asigură 300 mc/ha
În afară de irigații, sursa principală de apă o constituie ploile, zăpezile și, acolo unde este posibil, aportul freatic. Se pot valorifica și sursele secundare provenite din ceață (0,3 mm/zi), din rouă, care în unele zone pot asigura 10 mm/an, precum și roua internă.

 Apa---figura_b

Atenția fermierilor trebuie îndreptată spre măsurile care asigură acumularea apei în sol în sezonul rece, cunoscând faptul că 1 mm de apă acumulată iarna echivalează cu 2-3 mm din perioada de vegetație. Măsurile ce se pot lua în perioada de iarnă se referă la:

- realizarea de valuri de zăpadă, cu pluguri speciale, trasate la distanța de 10-15 mm, perpendicular pe direcția vântului principal (dominant);
- montarea de ziduri din baloți de paie sau calupuri de zăpadă la 12-15 m;
- asigurarea de perdele din câte 2-3 rânduri de tulpini de porumb, sorg, cânepă, floarea-soarelui, distanțate la 20-25 m;
- montarea de parazăpezi din panouri, ca cele de la căile de comunicații, și când s-au îngropat 2/3 în zăpadă, se mută pe altă poziție la 20-25 m;
- semănat de culturi verzi care să se mențină peste iarnă. Ele acumulează peste 97% din precipitații și zăpada căzută nu mai este spulberată de vânt;

 Pe larg despre măsurile care asigură acumularea apei citiţi în revista Ferma nr. 20/203 (editia 15-30 noiembrie)

Un articol semnat de VASILE POPESCU

Vizualizat: 880 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!