Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

5 ARGUMENTE pentru ERBICIDAREA ÎN TOAMNĂ

Publicat: 21 noiembrie 2021 - 19:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ultimii ani, din cauza evoluţiei vremii, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni, cum ar fi (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense) s-au dezvoltat şi înmulţit, devenind o problemă pentru păioase. Iată 5 argumente pentru erbicidarea în toamnă!

1. Unele buruieni-problemă, precum iarba vântului, firuţa, veronica, turiţa etc., rezistă peste iarnă;

2. Unele specii de buruieni, necombătute la timp, în faze avansate de vegetaţie capătă rezistenţă la erbicide;

3. În fenofazele incipiente sunt mai lesne de combătut buruienile graminee (înainte de înfrăţire), şi cele cu frunza lată, în stadiul 2-4 frunze;

4. În primăvară apar dificultăţi la combatere: nu se poate interveni la timp din cauza umidităţii solului ori din pricina variaţiilor mari de temperatură noapte/zi;

5. Primăvara există riscul fitotoxicităţii culturilor, când se aplică tratamente “complexe” (amestecuri de erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creştere + biostimulator sau fertilizant foliar).

 

CE SOLUŢII OFERĂ PIAŢA?

 

Iată câteva soluţii pentru controlul buruienilor existente pe piaţa de profil:

• Bizon™ - cu aplicare toamna, în postemergenţă. Doza recomandată este de 1 litru/ha, pulverizată începând cu faza de o frunză până la 3 fraţi a culturii tratate (BBCH 11-23), la grâu, orz, triticale, iar buruienile dicotile să nu depăşească 4 frunze.

Produsul rezolvă buruieni problemă precum: Veronica spp., Galium aparine sau Papaver spp, e foarte bun în controlul ierbii vântului (Apera spica-venti), combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate.

• Battle Delta® - erbicid cu aplicare în preemergenţă şi postemergenţă timpurie pentru controlul unor buruieni graminee (iarba vântului, firuţa, coada vulpii sau iarba de gazon) şi a unor buruieni cu frunză lată (samulastra de rapiţă, turiţa, pălămida, muştar sălbatic, muşetel, mac, traista ciobanului, cornuţi, specii de veronica şi de polygonum. Doza este flexibilă, între 0,3 şi 0,6 l/ha, eficacitatea nu este influenţată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat chiar şi la 5-6 grade C, fără să creeze probleme de fitotoxicitate.

• Trinity SC - produs selectiv, cu aplicare în postemergenţă timpurie, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate (iarba vântului, hiruşor) din grâu, orz, secară şi triticale.

Biathlon® 4D - erbicid postemergent, aplicat când plantele sunt în fenofaza de 3 frunze până la apariţia frunzei stindard (BBCH 13-39). Buruienile dicotiledonate trebuie să fie în stadiul timpuriu de dezvoltare, cele anuale 2-4 frunze, iar cele perene maxim 10 cm.Pentru o combatere completă a buruienilor dificile, poate fi aplicat împreună cu adjuvantul Dash HC, în doză de: 0,04-0,07 kg/ha + 1 l/ha adjuvant.


Citeşte despre 10 EFECTE PĂGUBITOARE
ALE BURUIENILOR în Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!

totul despre grâu 3 erbicidat_b


BURUIENILE ŞI “FALSA REZISTENŢĂ” LA ERBICID

 

În ultimii ani, din cauza evoluţiei vremii, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni, cum ar fi (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense) s-au dezvoltat şi înmulţit, devenind o problemă pentru păioase. Nu o dată cultivatorii s-au plâns că erbicidele aplicate în primăvară nu au avut eficacitatea scontată. Cauza reală a fost aplicarea la un stadiu foarte avansat de creştere al acestor buruieni (ex. Veronica sp. la înflorire), ceea ce a creat “falsa rezistenţă” la erbicid.

Iată un argument pentru aplicarea încă din toamnă a unui erbicid pentru ca speciile problemă să fie combătute cu succes.

Reamintim câteva greşeli majore la erbicidare. Click AICI pentru a citi articolul!

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 607 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?