În ultimii ani, din cauza evoluţiei vremii, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni, cum ar fi (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense) s-au dezvoltat şi înmulţit, devenind o problemă pentru păioase. Iată 5 argumente pentru erbicidarea în toamnă!
1. Unele buruieni-problemă, precum iarba vântului, firuţa, veronica, turiţa etc., rezistă peste iarnă;
2. Unele specii de buruieni, necombătute la timp, în faze avansate de vegetaţie capătă rezistenţă la erbicide;
3. În fenofazele incipiente sunt mai lesne de combătut buruienile graminee (înainte de înfrăţire), şi cele cu frunza lată, în stadiul 2-4 frunze;
4. În primăvară apar dificultăţi la combatere: nu se poate interveni la timp din cauza umidităţii solului ori din pricina variaţiilor mari de temperatură noapte/zi;
5. Primăvara există riscul fitotoxicităţii culturilor, când se aplică tratamente “complexe” (amestecuri de erbicid + fungicid + insecticid + regulator de creştere + biostimulator sau fertilizant foliar).
Iată câteva soluţii pentru controlul buruienilor existente pe piaţa de profil:
• Bizon™ - cu aplicare toamna, în postemergenţă. Doza recomandată este de 1 litru/ha, pulverizată începând cu faza de o frunză până la 3 fraţi a culturii tratate (BBCH 11-23), la grâu, orz, triticale, iar buruienile dicotile să nu depăşească 4 frunze.
Produsul rezolvă buruieni problemă precum: Veronica spp., Galium aparine sau Papaver spp, e foarte bun în controlul ierbii vântului (Apera spica-venti), combate un spectru larg de buruieni dicotiledonate.
• Battle Delta® - erbicid cu aplicare în preemergenţă şi postemergenţă timpurie pentru controlul unor buruieni graminee (iarba vântului, firuţa, coada vulpii sau iarba de gazon) şi a unor buruieni cu frunză lată (samulastra de rapiţă, turiţa, pălămida, muştar sălbatic, muşetel, mac, traista ciobanului, cornuţi, specii de veronica şi de polygonum. Doza este flexibilă, între 0,3 şi 0,6 l/ha, eficacitatea nu este influenţată de temperatura mai scăzută, erbicidul putând fi aplicat chiar şi la 5-6 grade C, fără să creeze probleme de fitotoxicitate.
• Trinity SC - produs selectiv, cu aplicare în postemergenţă timpurie, pentru combaterea buruienilor dicotiledonate şi a unor monocotiledonate (iarba vântului, hiruşor) din grâu, orz, secară şi triticale.
• Biathlon® 4D - erbicid postemergent, aplicat când plantele sunt în fenofaza de 3 frunze până la apariţia frunzei stindard (BBCH 13-39). Buruienile dicotiledonate trebuie să fie în stadiul timpuriu de dezvoltare, cele anuale 2-4 frunze, iar cele perene maxim 10 cm.Pentru o combatere completă a buruienilor dificile, poate fi aplicat împreună cu adjuvantul Dash HC, în doză de: 0,04-0,07 kg/ha + 1 l/ha adjuvant.
Citeşte despre 10 EFECTE PĂGUBITOARE ALE BURUIENILOR în Revista FERMA, ediţia 1-14 noiembrie 2021!
În ultimii ani, din cauza evoluţiei vremii, cu ierni foarte blânde, multe specii de buruieni, cum ar fi (Veronica sp., Matricaria sp., Thlaspi arvense) s-au dezvoltat şi înmulţit, devenind o problemă pentru păioase. Nu o dată cultivatorii s-au plâns că erbicidele aplicate în primăvară nu au avut eficacitatea scontată. Cauza reală a fost aplicarea la un stadiu foarte avansat de creştere al acestor buruieni (ex. Veronica sp. la înflorire), ceea ce a creat “falsa rezistenţă” la erbicid.
Iată un argument pentru aplicarea încă din toamnă a unui erbicid pentru ca speciile problemă să fie combătute cu succes.
Reamintim câteva greşeli majore la erbicidare. Click AICI pentru a citi articolul!
un articol de
Marian MUŞAT